Magazin

CODUL BUNELOR MANIERE. REGULI pentru calatoriile cu masina

Publicat: 25 ian. 2014
1

Ati uitat cum este frumos si corect sa va comportati in societate? Iata cele mai importante reguli din codul bunelor maniere. Dupa ce zilele trecute v-am vorbit despre „arta conversatiei si comportamentul in societate”, acum vorbim despre „regulile pentru calatoriile cu masina”.

In primul rand trebuie sa stiti ca o adevarata doamna, cand se urca intr-un taxi, nu sta pentru nimic in lume in fata. Barbatul care insoteste o doamna nu se aseaza nici el langa sofer, ci in spatele acestuia, cu doamna alaturi, in dreapta. Daca sunt trei persoane, doua doamne si un domn, domnul sta langa sofer si nu se inghesuie toti trei in spate, crezand ca asa se face. Daca e vorba de trei doamne, langa sofer se aseaza cea mai tanara, scrie Aurelia Marinescu in cartea sa „Codul bunelor maniere astazi„.

In masinile particulare, cand avem invitati, regulile sunt aceleasi ca in casa: invitatul de onoare, doamna in varsta, domnul in varsta, superiorul se aseaza in dreapta persoanei aflate la volan. Toate aceste lucruri se discuta inainte de urcare. Se cuvine sa facem oferta pentru ocuparea locului din fata doamnei pe care am invitat-o, chiar daca sotia celui care sofeaza sufera (in tacere…). Tot politicos este ca doamna invitata sa refuze si toata lumea e multumita.

Daca soferul sau unul dintre pasageri este fumator si obisnuieste sa fumeze in masina proprie, gestul este nepotrivit atunci cand mai sunt si alti pasageri in masina. Poti fuma doar cu incuviintarea celorlalti, dar ideal ar fi sa astepti pana la primul popas, ceilalti s-ar putea sa spuna ca nu ii deranjeaza doar din politete.

Cand in masina sunt doua cupluri de aceeasi varsta, este firesc ca sotia celui care conduce sa stea in fata. Daca se discuta in prealabil, nu este nicio greseala ca in fata sa se afle doua doamne, dintre care una conduce, si in spate doi domni. Dar, este o gafa ca aduci cand este vorba de doua cupluri tinere si o doamna in varsta, baietii sa se aseze cu naturalete in fata si sa le inghesuie pe cele trei doamne in spate, mai ales daca masina are doua usi.

In concluzie, locul de onoare este in diagonala cu soferul in taxiuri sau masini oficiale si alaturi de sofer in masinile particulare. 

Sursa: rtv.net
Adauga un comentariu