Actualitate

Cod portocaliu de inundatii la Iasi. Ce masuri iau autoritatile

Publicat: 03 iun. 2016
1
Hidrologii au instituit cod rosu de inundatii pe raul Barlad si afluentii lui si pe cursul de apa Elan din judetul Vaslui. Totodata Institutul National de Hidrologie a impus cod portocaliu de inundatii pe cursurile de apa din judetele Botosani si Iasi: Jijia si Sitna (Botosani) si Bahlui (Iasi) si cod galben pe raul Baseu din judetul Botosani. In urma precipitatiilor din ultimele 24 de ore a crescut semnificativ nivelul raului Barlad din partea de nord a judetului Vaslui atingand cota de pericol la inundatii. Lucrarile hidrotehnice aflate in administrarea ABA Prut-Barlad se comportata in conditii de siguranta. In urma debitelor ridicate pe raul Barlad s-a impus atenuarea unor eventuale viituri prin deversarea apelor in polderul din comuna Vulturesti, Vaslui.
Echipele Apelor Romane sunt pregatite sa intervina cu materiale si utilaje, fiind impusa starea de vigilenta maxima si monitorizarea permanenta. Totodata, Administratia Nationala „Apele Romane”, prin unitatile sale teritoriale, adapteaza programele de exploatare ale acumularilor in vederea asigurarii transelor de atenuarea viiturilor. Personalul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad aplica regulile de exploatare a lucrarilor de gospodarire a apelor, supravegheaza continuu barajele, digurile si instalatiile de evacuare a apelor mari si a altor lucrari hidrotehnice si urmaresc aparatura de control pentru verificarea verificarea comportarii lucrarilor din administrare.
Autoritatile locale trebuie sa fie pregatite pentru a asigura starea de permanenta la sedii si sa intervina in special in zona podurilor si a podetelor indepartand acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetatie si plutitori, care ar putea obtura sectiunile de scurgere ale raurilor. Administratia Nationala „Apele Romane” avertizeaza populatia sa evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin rau). Utilajele aflate in apropierea albiilor trebuie sa fie retrase, iar in cazul acumularilor piscicole – baraje mici, trebuie sa fie verificata functionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. Codul rosu instituit de hidrologi este valabil pana maine, 4 iunie 2016, ora 14:00.Adauga un comentariu