Eveniment-Social

Clipe de groaza pentru un mare profesor universitar iesean – GALERIE FOTO UNICA

Publicat: 03 dec. 2013

@ Acum cateva zile, un cunoscut profesor universitar iesean a trait clipe groaznice @ Izolat, la peste zece mii de kilometri de tara, el a trebuit sa aleaga intre viata si moarte @ Aflat intr-un loc unde doar cativa oameni de pe planeta au reusit sa ajunga, acesta a infruntat pericole extreme

Curaj, pasiune, devotament si sacrificiu! O viata dedicata pentru a atinge un ideal cu orice pret. Toate acestea il caracterizeaza pe un cunoscut profesor de la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC). Acum cateva zile, Sorin Dorin Baciu, conferentiar al Departamentului de Geologie – Facultatea de Geografie, pornit intr-o expeditie alpina in Muntii Himalaya, pentru a cuceri varful Ama Dablam, 6.856 metri altitudine, a trebuit sa aleaga intre viata si moarte.

Din dragoste, pentru munte!

Intors acasa la finalul lunii trecute, Baciu a acceptat sa le impartaseasca reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) povestea expeditiei in Nepal. Ajuns la peste 6.000 metri altitudine, dupa o pregatire de un an, el a fost nevoit sa renunte la aventura sa din cauza conditiilor climaterice nefavorabile.

„Eu, alaturi de cei doi colegi de-ai mei, m-am pregatit pentru expeditia din Ama Dablam mai bine de un an de zile, în ture de iarna si vara, chiar în Carpatii din tara noastra, iar în 2012 am escaladat vârful Elbrus – 5.642 metri – din Caucaz, cel mai înalt vârf din Europa. Expeditia a început pe 15 octombrie 2013, data la care am ajuns în Kathmandu. În urmatoarele doua zile am cumparat alimentele pentru cele trei tabere superioare din Ama Dablam, respectiv supe, ceaiuri, conserve de carne si legume. Pe 17 am început marsul de apropiere si, doar dupa sase zile, am ajuns în tabara de baza, la 4.600 metri inaltime. Primul lucru care ne-a întâmpinat aici a fost stratul de zapada gros de aproape un metru, aspect neobisnuit pentru aceasta perioada a anului. Dupa câteva zile de odihna, am plecat spre tabara I, la 5.400 metri si, de acolo, la tabara II, tocmai la 6.000 metri. Din pacate, dupa doar trei zile, am revenit în tabara de baza. Aceasta etapa a reprezentat aclimatizarea, etapa obligatorie pentru un vârf mai înalt de 5.000 metri”, marturiseste temerarul.

Infruntand urgia alba

De aici, totul s-a transformat in momente teribile. Avand in fata doar milioane de tone de zapada, un mediu inconjurator extrem, profesorul a decis ca e mai bine sa renunte. Asta pentru ca, la orice pas, pericole de moarte il pandeau. „Tot traseul a fost acoperit cu zapada groasa si moale, fapt ce a facut ca aceasta etapa sa fie foarte grea si periculoasa, în special între tabara I si II, interval ce a insemnat catarare atât pe gheata, cât si pe stânca. Peste 6.000 de metri, traseul a fost acoperit cu un strat foarte gros de zapada, blocând astfel ascensiunea spre vârf. În tabara de baza am fost peste 100 de alpinisti din lume si serpasi cu experienta, toti având acelasi scop: Ama Dablam – 6.856 metri. Si toti am acceptat ideea ca este mult prea periculos sa încercam vârful. Între tabara II si III, interval de catarare mixta, nu am reusit sa montam corzi fixe, fapt ce ar fi presupus sa traversam aceasta portiune fara asigurare. Vreau sa va spun ca, pâna pe 9 noiembrie 2013, data la care noi am plecat din tabara de baza, nimeni nu a reusit sa treaca de tabara II, motivul principal fiind reprezentat de lipsa de siguranta pe intervalul 6.000 – 6.400 metri. Am ales, ca de altfel toti alpinistii, sa renuntam si sa ne întoarcem anul urmator”, a mai povestit alpinistul.

Ca palmares, Baciu a ajuns, din 1996 si pana acum, pe varful Dhaulagiri – 8.167, tot din Himalaya, in 2007, a urcat pe Aconcagua – 6.962 metri, din Muntii Anzi. In 2009, a cucerit si Mera Peak – 6.476 metri, tot din Everest. De asemenea, chiar anul trecut a reusit sa atinga si culmile Elbrusului din Caucaz, situat la 5.642 metri.
Comentarii
      • nu am avut nicio restanta la el, ba chiar am trecut cu note mari. e un om infect, e foarte misogin dar si afemeiat in acelasi timp, se razbuna pe studenti daca nu ii place fata cuiva, face glume expirate ca sa nu mai zic ca toate aceste expeditii le face prin banii facultatii si la urma se lauda cu cat de mult a umblat el prin lume. vine cu ceea ce are de predat de acasa iar daca ii pui o intrebare iesita din context iti zice ca el nu vorbeste niciodata din cursurile anterioare. e pe departe cel mai infect profesor din facultatea de geologie si nu pentru ca as fi avut vreo restanta la el. la buzgar am restanta de 3 ani si totusi mi se pare un om de nota 12, deci nu te lua dupa asta 😉

  • Nu pare ca titlul e potrivit cu ce povestiti in text! De fapt in material folositi expresia „momente teribile”. Parca asa ar fi mers mai bine…

  • V-as ruga frumos ca, atunci cand gasiti in Iasi un profesor universitar pur si simplu, nu mare, nu celebru, nu faimos, sa faceti un articol si cu el! Asta pentru ca cei mai multi profesori sunt atat, profesori! Bianca Dragusanu e faimoasa, Columbeanu e faimos, Tiriac (Ion) e celebru, un profesor (universitar sau nu) nu prea aduce cu niciunul dintre acestia….

Adauga un comentariu