Actualitate

Clientii cu greutate ai DNA au pus ochii pe 10 milioane de euro. Iata unde se afla banii

Publicat: 14 iul. 2015

@ Zecile de milioane de lei alocate pentru un important proiect de infrastructura din municipiul Iasi au atras clientii DNA @ Doi afaceristi care au facut cunostinta cu procurorii, deja „garanteaza” ca au cea mai buna oferta @ Unii au „recomandare” si de la DIICOT

Municipalitatea ieseana trebuie sa incheie in aceasta vara contratele de lucrari pentru reabilitarea celor doua splaiuri ale Bahluiului. Pentru ambele se da o lupta crunta, fiind depuse zeci de oferte. Municipalitatea ieseana a anuntat pentru saptamana aceasta anuntarea castigatorilor. Potrivit oficialilor din primarie, cele doua licitatii ridica o serie de conditii speciale, astfel ca daca lucrarile nu vor fi realizate pana la finele anului, costurile ar urma platite din bugetul local, nu din finantari europene. Municipalitatea ieseana a indicat faptul ca un raspuns cu privire la desemnarea castigatorilor va avea loc in cursul acestei saptamani.

„Pentru malul stang procedura de evaluare speram sa o finalizam pana pe 15 iulie. Au fost reprezentantii de la UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice), cei care fac verificarile in cadrul procedurilor si care au fost delegati de Ministerul Finantelor. Pe 15 iulie speram sa avem raportul final si din partea dumnealor. Pe data de 16 iulie vom avea ultima nota a comisiei – impreuna cu UCVAP-ul pentru malul drept, care va intocmi raportul final, eventual ultima lista de clarificari, astfel incat sa putem vorbi de finalizarea acestor doua proceduri”, a precizat primarul interimar Mihai Chirica. 

Reabilitarea malului stang al Splai Bahlui a fost bugetata cu o suma de 23,6 milioane de lei fara TVA, ofertele primite osciland intre 18,2 si 21,7 milioane de lei fara TVA. Lucrarile pentru Splai Stang au un buget mai mic decat reabilitarea Splai Drept care are la dispozitie suma de 44,15 milioane de lei.

Clientii procurorilor au aruncat cea mai mica oferta

Cei care au intrat in licitatia pentru lucrarile de pe Splaiul Drept sunt Asocierea SC Geiger Transilvania cu SC Loial Impex Suceava – 30,63 milioane lei, Asocierea SC Viarom SA cu SC Conest SA – 32,10 milioane lei, Asocierea SC Victor Construct cu SC Eky Sam – 34,62 milioane lei, Asocierea SC Con Ted Company cu SC Constructii Gabap SRL –  34,43 milioane lei, Asocierea SC Geprocon SA cu SC Transmir – 35,32 milioane lei, toate sumele fiind fara TVA Asocierea SC Danlin XXL cu SC Emviro Construct si Conex Trust SA – 35,46 milioane lei, SC TechBau Spa Italia – 35,59 milioane lei. In ceea ce priveste firma Geiger Transilvania, aceasta este detinuta în totalitate de firma Geiger Romania Group, unul din reprezentantii conducerii Fabian Lorand Pal, administrator, cercetat de DNA pentru niste nereguli la o licitatie. Lorand Pal a ajuns sub anchetarea Parchetului de pe lânga Judecatoria Pascani, la o sesizare a Primariei Pascani privind un caz de fals în acte aparut în timpul analizei ofertelor depuse la o licitatie. Procurorii pascaneni au transmis cauza catre DNA, rapsunsul oficial fiind ca „s-a dispus disjungerea cauzei si declinarea competentelor în vederea efectuarii de cercetari fata de numitul Fabian Lorand Pal, sub aspectul savârsirii infractiunilor prevazute de art. 18 ind. 1, alin. I din Legea 78/2000/R, de catre Directia Nationala Anticoruptie”. Astfel, administratorul Geiger Transilvania este cercetat de DNA pentru folosirea de documente false in scopul obtinerii unui contract cu finantare europeana la o autoritate publica.

Partenerii au scrisoare de recomandare de la DIICOT

Cealalta firma din asocierea cu cea mai mica oferta, SC Loial Impex SRL din Suceava, este administrata de Sorin Iacob. Acesta este implicat intr-o mega ancheta instrumentata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Suceava. Actiunea inceputa in 2012 viza descifrarea itelor unor afaceri de 10 milioane de euro. Zeci de afaceristi, printre care si Sorin Iacob – administrator de firma dar si sef al Camerei de Comert, au fost audiati in dosarul in care se cerceteaza  prejudicierea cu aproape 10 milioane de euro a bugetului de stat prin tranzactii fictive cu materiale de constructii.
Adauga un comentariu