Actualitate

Cladirile istorice din centrul Iasului au devenit pericol public. Se prabusesc peste oameni! FOTO

Publicat: 23 feb. 2014

@ Imobilele din centrul vechi al Iasului au devenit un real pericol pentru cetateni din cauza fatadelor tot mai degradate, care au fost lasate de izbeliste @ Tencuielile se desprind de pe cladiri si pot provoca chiar accidente mortale

Pericolul unui accident mortal este iminent din cauza bucatilor de tencuiala care se pot desprinde oricand de pe imobilele degradate, lasate la voia intamplarii atat de autoritatile locale, cat si de locatari. Se intampla tot mai des ca fatadele cladirilor istorice sa se desprinda si sa se prabuseasca violent, punand in pericol sanatatea pietonilor.

Citeste si: Tanara in stare critica dupa ce o bucata de tencuiala de pe un imobil i-a cazut in cap

Ultimul incident de acest gen s-a petrecut chiar la sfarsitul saptamanii trecute pe strada 14 Decembrie 1989, acolo unde tencuiala de pe peretii cladirilor vechi s-a prabusit pe trotuare si pe masini chiar in fata trecatorilor. Un cetatean care a trecut la cativa pasi de o tragedie a facut chiar o reclamatie catre autoritatile locale, insa nimeni nu pare sa intervina pe moment.

Citeste si: Ocoliti Piata Unirii! Cad bucati din blocuri! – VIDEO

„S-a desprins tencuiala care a cazut pe trotuar la jumatate de metru in fata mea, pe strada si pe masinile parcate. Bucatile cazute erau destul de mari pentru a pune in pericol viata unui om. Am sunat atunci la 112, mi s-a spus ca se vor lua masuri, am mers si in ziua respectiva si a doua zi la echipajele de Politie Locala, care stau in zona Piata Unirii, le-am semnalat situatia si totusi nu s-a luat nicio masura. Sunt urme vizibile pe trotuar si strada, precum si zonele de pe cladire unde tencuiala lipseste, iar zidaria este dezvelita. Cladirea reprezinta un risc pentru traficul uman si auto din zona. Este necesar sa fie luate masuri urgente. Siguranta cetatenilor nu este o prioritate pentru primarie?”, a povestit ieseanul Vlad M., in sesizarea trimisa catre Primaria Iasi.

Multi proprietari, putine solutii

Legea fatadelor spune ca toti proprietarii dintr-un imobil sunt obligati sa reabiliteze fatadele din bani proprii, insa in cazul cladirilor vechi, proprietari sunt atat administratiile locale, cat si persoanele fizice sau juridice. Majoritatea cladirilor vechi din centrul Iasului au atat proprietari (majoritatea au cumparat imobilele in jurul anului 2008), cat si chiriasi, care locuiesc in apartamentele aflate in administrarea Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) Iasi. Aceasta incurcatura intre administratori, proprietari si chiriasi (persoane fizice si juridice), dar si lipsa fondurilor in cazul Primariei Iasi au facut ca nimeni sa nu intervina pentru reabilitarea cladirilor.

Citeste si: Plafonul unui camin din Copou s-a prabusit peste o studenta – FOTO, VIDEO

Conform legii, sunt prevazute sanctiuni atât pentru administratiile locale care nu o aplica, dar si pentru proprietarii care refuza sa repare fatadele. Edilul sef al orasului poate fi amendat cu o suma cuprinsa între 5.000 si 8.000 lei, daca nu îi anunta pe proprietari sa faca reparatiile, iar acestia pot primi amenzi între 5.000 si 8.000 lei, daca nu urmaresc executarea lucrarilor.
Comentarii
  • ura! jos cu ele, sa mai facem niste moluri si niste palasuri!bine ca s-au gasit bani pentru pus dale in zona industrial(pa unde nu mai trece aproape nimeni), pentru artificii de prost gust, pentru Catedrala neamului, si inca multe altele

  • Nu plangeti ca vine marele cutremuri si v-a face curatenie in toata tara. Vor fi puse la pamant toata aceste vechituri care nu sunt functionale si arata groaznic.
    Sunt multi care le apreciaza. Bine.
    Trebuie fotografiata ca exterior demolate ,reproiectate si reconstruite la nivelul cerintelor actuale. Operatiune de consolidare costa mult si iese o porcarie in care s-a investit o gramada de bani aiurea.

    • mai sa fie, cum nu le-a venit edililor ideea asta , au aruncat banii pe Palatul copiilor, mitropolie, palatul culturii, teatrul national,Golia…jos cu cladirile de patrimoniu! toate aratau groaznic inainte de restaurare…

Adauga un comentariu