National

Ciolos il „plagiaza” pe Ponta si isi anunta programul legat de 100 de ani de la Marea Unire

Publicat: 17 oct. 2016
1

Premierul Dacian Ciolos si-a lansat luni seara Platforma Romania 100 (Romania la 100 de ani), pe Facebook, precizand ca ea contine 10 principii ale unei guvernari, insotite de un portofoliu de proiecte nationale care crede ca ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor.

In 2014, Victor Ponta  anunta ca va conduce Comitetul care se va ocupa de organizarea unui program ce sarbatoreste 100 de ani de la Unirea din 1918.

Guvernul va construi un proiect pentru Romania 100. In 2018, Romania, in forma sa actuala, implineste 100 de ani si cred ca Romania in primul rand propriilor nostri cetateni, dar si partenerilor nostri externi trebuie sa se prezinte asa cum este la implinirea unei varste fragede pentru o tara cu 100 de ani, ce am realizat in acesti 100 de ani, ce n-am realizat in acesti 100 de ani si ce dorim in perioada urmatoare”, declara Victor Ponta in 2014.

In ceea ce priveste programul lansat, Dacian Ciolos spune spune ca isi mentine decizia de a nu candida la alegerile parlamentare din decembrie, dar adauga ca unele partide par sa nu fi inteles ca trebuiau sa se deschida spre societate in acest an de guvernare independenta politic care a trecut de la tragedia din Colectiv, an in care au beneficiat de un ragaz.

Ciolos mai spune ca din punctul sau de vedere, „un proiect de guvernare dupa alegerile din 11 Decembrie 2016 ar trebui dezvoltat in baza unor principii asumate public, sustinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizatiile societatii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem ca aceasta schimbare e necesara”.

„Am promis ca nu voi candida in aceste alegeri si ca nu ma voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea ramane ferma, iar Guvernul pe care il conduc ramane unul independent. Mandatul de Premier pe care l-am preluat in noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politica si economica a tarii. Totodata, a avut rostul de a da partidelor politice ragazul necesar sa se reformeze, sa recastige increderea oamenilor, sa se deschida mai mult spre societate. Unele partide nu par sa fi mers pe aceasta cale. Acest an de guvernare exceptionala, independenta politic, a fost pentru ele doar o forma de a trage de timp, pentru a lasa sa se domoleasca energiile descatusate de #Colectiv. In esenta, modul lor de a se raporta la oameni, la alegatori, a ramas acelasi” a scris Ciolos, pe Facebook.

Premierul mai spune ca a dorit sa arate ca „Romania se poate guverna si altfel, prin corectitudine, integritate”.

„Eu cred ca in Romania poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, in dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administratie profesionista si nu politizata. Asta am inceput sa fac in acest an. Nu totul a mers bine, dar am incercat sa corectam cu onestitate greselile facute. Dar, tocmai pentru ca acum am aceasta experienta, cred ca schimbarea poate sa continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare dupa alegerile din 11 Decembrie 2016 ar trebui dezvoltat in baza unor principii asumate public, sustinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizatiile societatii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem ca aceasta schimbare e necesara”, mai sustine Ciolos.

El precizeaza ca propune Platforma Romania 100, o platforma pentru recastiga „increderea in Romania si in noi insine”, iar titlul este motivat de faptul ca, in 2018, Romania va celebra centenarul Marii Uniri. „100 de ani au insemnat cicluri dramatice, de la totalitarism catre democratie, de la razboaie si crize profunde la integrarea in NATO si Uniunea Europeana. Daca vrem ca Romania sa creasca, avem nevoie de o reforma profunda a statului. Avem nevoie de o reimprospatare profunda a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, sa ni le asumam dincolo de angajamente politice si cicluri electorale”, a mai scris Ciolos, postarea fiind insotita si de documentul care sta la baza acestui proiect.
Adauga un comentariu