Actualitate

Cine-i vinovatul? Un monument din Iasi, unic in tara, este distrus in totalitate – GALERIE FOTO

Publicat: 24 ian. 2014

@ Incompetenta, abuzurile si dezinteresul autoritatilor statului, dar si ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, au distrus un monument, unic in toata tara @ Un loc in care s-au petrecut fapte istorice extraordinare, o capodopera arhitecturala a tarii, Castelul Sturdza de la Miclauseni, construit in stil neogotic, continua sa se afle intr-un stadiu avansat de degradare @ Anul acesta, prin interventia Inaltpreasfintitului Teofan, dar si a Directiei de Cultura, acesta ar putea fi salvat

Lasat in paragina de ani buni si ajuns intr-un amplu proces de degradare, Castelul Sturdza de la Miclauseni ar putea fi salvat anul acesta. Intr-un raport al Directiei de Cultura din 2010, comisia care a verificat starea monumentului constata ca: „Exista degradari ale fatadelor cladirii, crapaturi sau tencuieli care se desprind. De asemenea, zone mari din suprafata fatadelor prezinta infiltratii de apa, afectand atat coeziunea aspectului exterior, cat si a decoratiunilor. Nu au fost realizate lucrari de hidroizolatii, astfel incat fenomenul de condens s-a extins si in interiorul cladirii, afectand peretii… Beneficiarul reclama executia deficitara a acoperisului, peretii nu pastreaza gradul de izolare termica, tamplaria nu a fost restaurata complet, iar pictura interioara s-a degradat, ea nefiind obiectul proiectului de restaurare”, se arata in document. Astfel, cu toate ca firma SC Constructii Unu SA a incasat de la statul roman 700.000 euro pentru reabilitare, monumentul istoric se afla in continuare intr-o avansata stare de degradare.

Si Corpul de Control al Ministerului Culturii a constatat in urma cu trei ani ca societatea de constructii nu si-a indeplinit toate obligatiile prevazute in contractul de reabilitare, desi a incasat toti banii. Totusi, anul acesta, prin interventia Inaltpreasfintitului (IPS) Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dar si a Directiei de Cultura respectiv a Institutului National al Patrimoniului (INP), castelul ar putea fi reabilitat. Urmeaza ca in perioada urmatoare sa se gaseasca noi surse de finantare pentru acest proces, in principal cu sustinerea Mitropoliei, entitate de care apartine cladirea.

Istoria unui monument unic

Castelul Sturdza de la Miclauseni, cunoscut si sub denumirea de Palatul Sturdza, a fost construit între anii 1880-1904 în stil neogotic de catre Gheorghe Sturdza si sotia sa Maria, în localitatea ieseana cu acelasi nume, la o distanta de 65 km de municipiul Iasi. În prezent, se afla în proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. De asemenea, manastirea Miclauseni a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judet, din anul 2004 fiind formata din trei obiective: Biserica Sf. Voievozi, Buna Vestire – datând din 1787, Castelul Sturdza – datând din secolul al XVII-lea, recladit în 1752 si în secolul al XIX-lea, Parcul – datând din secolul al XIX-lea. Istoria conacului porneste in jurul anului 1410. Atunci, domnitorul Alexandru cel Bun i-a daruit vornicului Miclaus, membru în Sfatul Domnesc, o mosie întinsa, situata în apropierea de Lunca Siretului. Mosia a devenit cunoscuta sub denumirea de Miclauseni, dupa moartea vornicului. La 25 aprilie 1591, urmasii vornicului Miclaus au vândut mosia catre vistiernicul Simion Stroici. Acesta a construit aici un conac ale carui ruine se mai puteau înca vedea la începutul secolului al XX-lea. Pe de alta parte, in anul 1752, vornicul Ioan Sturdza a ridicat aici un conac boieresc cu demisol si parter care avea forma de cruce. Conacul avea 20 de camere, câte 10 pe fiecare etaj. În grajdurile conacului erau adapostiti cai de rasa, pregatiti pentru întrecerile manejului din cuprinsul domeniului. Dornic sa refaca cladirea conacului, George Sturdza a vândut câteva paduri si a luat un împrumut de 100.000 de lei de la Societatea de Credit Funciar Român, punând gaj mosia Miclauseni. El trebuia sa-si achite datoriile în monezi de aur. Între anii 1880 si 1904, George Sturdza a construit pe amplasamentul vechiului conac un frumos palat în stil neogotic târziu, fiind o copie a castelelor feudale apusene si amintind de Palatul Culturii din Iasi, dar si de Palatul Domnesc din Ruginoasa. Planurile constructiei au fost realizate de arhitectii Iulius Reinecke si I. Grigsberg.

Citeste si: ULUITOR! O crima oribila, savarsita impotriva iesenilor – FOTO

Citeste si: Monumente istorice, abandonate de autoritatile iesene

Citeste si: Ministrul Culturii, invitat sa rezolve problemele monumentelor din Iasi
Comentarii
 • Nu inteleg de ce nu isi repara familia Sturdza conacul, doar au primit destule retrocedari din care scot bani buni. Probabil in acest conac nu au de gand sa locuiasca sau macar sa il redea circuitului turistic pentru ca, nu-i asa trebuie reparat si apoi intretinut. Ca autostrazile lui Sova.

  • Familia Sturdza a donat palatul şi moşia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Nu mai sunt ei proprietari. Bani s-au dat, dar au fost folosiţi la altceva…

    • Toată lumea ştie, nu e nici un secret…Construcţii Unu este firma prin care Mitropolia ameţeşte banii primiţi pentru consolidarea şi restaurarea lăcaşurilor de cult, bisericilor monumente istorice. Cu toate că toată lumea ştie, nici o instituţie a statului nu intervine! De ce oare?

     • Cum crezi ca reusesc astia sa castige la alegeri? Coaiele grele din stat sau bani la BOR (Biserica Ortodoxa Romana), BOR isi instruieste fetele bisericesti, ce sa le spuna la enoriasi, iar la sfarsitul slujbei ce tine „predica” cu cine trebuie votat daca vor sa le mearga bine.

     • Institutiile de control nu intervin pt. ca sunt conduse de oameni slabi… Biserica practică şantajul spiritual! Prin diferite căi, slujitorii Bisericii au răspândit ideea că anchetând treburile Bisericii, anchetezi pe Dumnezeu şi că Divinitatea te va pedepsi dacă încerci să descâlceşti încurcatele căi ale Domnului…La urma urmei, la botez, cununie şi înmormântare tot prin mâna unui preot o să treci şi dacă nu eşti cuminte o să o păţeşti urât de tot…tu şi familia ta, până la a 7-a generaţie!

 • Vinovat e cel care a semnat pentru receptia lucrarilor. Esti incompetent si acoperi furturile altora atunci treci la puscarie sa meditezi la asta.

  • Aşa este, ai perfectă dreptate. Dar cum să nu semnezi când e vorba de a sluji (de fapt a acoperi trăsnăile) Bisericii. Este binecunoscut cazul unui înalt funcţionar din administraţia ieşeană, care a refuzat să se implice într-o problemă de frică să nu fie blestemat (afurisit) de Patriarh.

Adauga un comentariu