National

Cine este Papa Francisc?

Publicat: 14 mart. 2013
1

Cardinalul argentinian care a fost ales miercuri, spre surpriza generala, papa in locul lui Benedict al XVI-lea, este un iezuit auster, considerat a fi moderat si de o orientare reformista. Alegerea sa la Sfantul Scaun este o premiera pentru Biserica Catolica care nu a fost niciodata condusa de un reprezentant al Societatii lui Isus. Arhiepiscop de Buenos Aires si primat al Argentinei, PAPA FRANCISC, acest barbat timid si tacut beneficiaza de un mare prestigiu printre adeptii sai care ii apreciaza disponibilitatea sa totala si stilul sau de viata lipsit de orice ostentatie.

In 2010, acesta s-a opus cu putere legalizarii casatoriilor homosexuale in Argentina, tara unde avortul este interzis. Acesta s-a ridicat de asemenea impotriva dreptului acordat transexualilor de a isi schimba sexul la starea civila.

In septembrie 2012, acesta i-a criticat pe preotii ce refuzau sa boteze copiii nascuti in afara casatoriei, calificandu-i „ipocriti”.
Nascut la 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, NOUL PAPA a venit pe lume intr-o familie modesta. Fiu al unui lucrator feroviar de origine italiana, acesta a urmat scoala publica. Isi incheie studiile cu o diploma de tehnician in chimie.

La varsta de 22 de ani, se alatura Societatii lui Isus unde studiaza stiintele umaniste si obtine o licenta in filosofie. Dupa un stagiu in invatamantul privat, acesta isi urmeaza studiile in teologie. Acesta a fost hirotonit la 13 decembrie 1969. Dupa doar patru ani, la doar 36 de ani, acesta este ales provincial (responsabil national) al Iezuitilor argentinieni. Acesta isi va asuma responsabilitatea timp de sase ani.
In timpul dictaturii militare din Argentina (1976-1983), Jorge Bergoglio se lupta pentru conservarea unitatii unei miscari iezuite afectata de teologia liberarii, avand ca motto: „mentineti non-politizarea Societatii lui Isus”.

Viitorul cardinal se deplaseaza apoi la Friburg, in Germania, unde isi obtine doctoratul. La intoarcerea sa, isi reia activitatea pastorala ca un simplu preot de provincie in orasul Cordoba, la 700 de kilometri nord de Buenos Aires.

La 20 mai 1992, Jean-Paul II il numeste episcop de Auca si episcop auxiliar de Buenos Aires. Acesta urca apoi in ierarhia catolica a capitalei, obtinand in sfarsit postul de cardinal la 21 februarie 2001. In pofida acestei cariere meteorice, omul a ramas „foarte umil” si „duce un stil de viata simplu”, conform preotului Marco. Se trezeste la 04:30 dimineata si isi incheie ziua la ora 21:00. Nu are masina, se deplaseaza cu transportul in comun si a renuntat sa ocupe somptuoasa resedinta a arhiepiscopilor din Buenos Aires. Se spune ca este foarte atent cu nevoile colaboratorilor sai, care il pot contacta oricand pe o linie telefonica directa. Nu acorda interviuri, desi este un cititor avid al presei. Cu toate acestea, este cunoscut ca un cititor pasionat al lui Jose Luis Borges si Dostoievski, amator de opera si suporter fanatic al clubului de fotbal Buenos Aires San Lorenzo, fondat de un preot. Arhiepiscopul Bergoglio a capatat o reputatie sporita in randul semenilor sai pentru munca sa ca editor adjunct al raportului final al sinodului din octombrie 2001: raportorul principal, arhiepiscopul de New York Edward Egan, nu a putut sa isi indeplineasca misiunea din cauza atentatelor de la 11 septembrie, iar cardinalul argentinian a terminat mare parte din munca.
La Sfantul Scaun, acesta era inainte de alegerea sa membru al Congregatiei pentru cultul divin si disciplina tainelor.




Comentarii
  • Daca si biserica noastra ar da exemplu de decenta macar in raport cu credinciosii si nu si-ar etala luxul si lacomia dupa partea materiala a lucrurilor,i-am urma si respecta mult mai mult.Dar la noi trebuie sa faci ce spune popa nu ce face el,caci el face ce vrea.

Adauga un comentariu