Eveniment-Social

Cinci tulpini de Salmonella, gasite in produsele de la Marcel. Iesenii ar trebui sa mearga la analize!

Publicat: 12 mai 2016
1

@ Situatie extrem de grava la una dintre firmele de mezeluri de unde se aprovizioneaza majoritatea iesenilor @ Sectia de toba a fost inchisa @ Numarul mare de persoane care s-au imbolnavit dupa ce au mancat de la SC Marcel SRL si dezastrul descoperit in fabrica ar trebui sa duca la masuri drastice pentru societate

Ieri, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi a confirmat prezenta mai multor tulpini de Salmonella la fabrica de mezeluri SC Marcel SRL, din comuna ieseana Rachiteni. Asta, dupa ce cu o zi inainte, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi au stabilit, in urma analizelor de laborator, prezenta unei tulpini de Salmonella in toba si alte 7 tulpini la persoanele internate in spital care au consumat din produsul care contine aceasta bacterie. Cu ocazia sarbatorilor de Paste, angajatii de la SC Agrocomplex SRL, firma detinuta de primarul municipiului Pascani, Dumitru Pantazi, au primit pachete cu preparate din carne, toba, salam, branza, preparate achizitionate de la SC Marcel SRL.

Citeste si: Aveti grija ce mancati! Alerta la preparatele din carne de la SC Marcel SRL din Iasi. 14 oameni au ajuns in spital

Mai multe persoane au facut toxiinfectie alimentara, dupa ce au mancat toba, asa cum au declarat medicilor. Conform anchetei epidemiologice realizate de DSP Iasi, 50 de persoane au consumat din preparate primite cadou, iar 25 au prezentat simptome. La Spitalul municipal Pascani au fost internate 13 persoane, dintre care un copil, iar alte doua la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. La internare prezentau boala diareica acuta. Opt persoane, cu simptome usoare, au primit tratament la domiciliu. Conducerea DSVSA Iasi va trimite probele la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara din Bucuresti, pentru stabilirea tipurilor de Salmonella. „Probele au fost trimise la Bucuresti, in scopul tipizarii si a rezistentei antimicrobiene. Abia dupa aceste analize vom sti tipurile de Salmonella. In functie de acest rezultat vom dispune masurile care se impun”, au declarat reprezentantii DSVSA Iasi.

Sanctiunile ar trebui sa fie drastice

Marcel Iacob, administratorul de la SC Marcel SRL din Iasi, a decis oricum sa inchida sectia unde se produce toba. Reprezentantii DSVSA Iasi au precizat ca, in prezent, in sectia de toba de la firma Marcel se efectueaza lucrari de dezinsectie si dezinfectie. Numarul mare de persoane care s-au imbolnavit dupa ce au consumat toba si au cerut ajutorul medicilor, la care se adauga alte zeci de persoane, inclusiv copii, care au avut simptome si s-au tratat la domiciliu fara a ajunge la medic, ar trebui sa se lase cu sanctiuni drastice impotriva SC Marcel SRL. Este posibil ca dupa finalizarea rezultatelor de la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, fabrica de mezeluri SC Marcel SRL sa fie inchisa.

Citeste si: EXCLUSIV! Alerta MAXIMA in Iasi! Nu cumparati de la ei! Carne infestata cu Salmonella, in abatorul Avitop-Kosarom

Intoxicatia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de mai multe tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale, carnea de pasare insuficient gatita, produse din oua, apa, dar orice alimente pot fi infectate in cazul in care acestea sunt manipulate de persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contact cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv care determina dureri abdominale, diaree, greata, febra si infectia cu aceasta bacterie poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, gravide, copii, sugari. Infectia cu Salmonella este contagioasa, deci trebuie sa luati masuri de precautie pentru a evita raspandirea ei.

Citeste si: DISPERARE LA KOSAROM! Neculai Apostol face presiuni ca sa stearga urmele salmonellei gasite in carnea de pui

In urma cu doar o luna, a izbucnit un alt scandal alimentar, dupa ce o cantitate importanta de carne de pui de la Avi-Top a fost descoperita la laborator ca este infestata cu Salmonella infantis. Salmonella este un bacil care provoaca boala diareica la oameni. Bacteriile sunt organisme vii, microscopice, care trec din fecalele animalelor la oameni sau la alte animale si includ peste 2.300 de serotipuri de formatiuni unicelulare, vizibile numai la microscop. Simptomele infectiei cu Salmonella sunt: diaree, febra, greata, voma, crampe abdominale. Acestea pot fi severe, in special la copii si persoanele cu sistemul imunitar slabit.




Comentarii
  • OK a Iesit salmonella, a avut curaj o parte a presei sa spuna faptelor pe nume, a avut DSP-ul curaj sa spuna ca exista 7 tulpini de salmonella, DAR, totusi minunata institutie care trebuie sa se ocupe cu sanatatea alimentului ce face? Ei asteapta sa vada ce fac si ce zic altii si se adapteaza, nu o sa vedeti DSV-ul ca o sa fie primii, de fapt nu sint primii, DE CE? Pentru ca nu exista interes este interes in a nu deranja, CE SA DERANJEZE? Prietenii care influenteaza numirile, numirile de sefi, de directori, de persoane care pot sustine interesele. CARE E INTERESUL? bineinteles sa nu fiu deranjat, sa nu fiu deranjat cu, controale iar cei care vin in control sa nu lezeze interesele, sa nu deranjeze posturile caldute, spaga, mita, si sistemul creat pentru asta, sa ma lase se vind rahat si ei sa se bucure si sa ma lase sa il vind si eventual sa maince si ei rahat si sa spuna ce bun este. Asa ca exista o institutie care se ocupa cu altele, oare care?

  • numiti curaj si modul denigrator si chiar scandalos in care presa prezinta o situatie de fapt?
    Oameni ingeniosi au stabilit proceduri, analize de risc, legislatie cat cuprinde si care este in continua schimbare intrucat peste tot in lume se intimpla si astfel de situatii si chiar mult mai grave, intrucat microbii sunt pretutindeni, fie ca vrem sau nu . Cred ca in astfel de situatii toate institutiile, inclusiv presa ar trebui sa -si aduca contributia in mod pozitiv prin informatii pertinente nu denigratoare , care in mod indirect favorizeaza si comentarii de cea mai joasa speta. Situatiile de acest gen trebuie solutionate in alt mod , cu totul si cu totul altul, astfel incat sa nu distrugem la comanda oameni, profesii , institutii, obiective economice.

Adauga un comentariu