Eveniment-Social

Cifre teribile din sistemul de invatamant preuniversitar iesean. Totul apare intr-un document intern al ISJ – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 26 feb. 2016

@ Ieri, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, prof. dr. Camelia Gavrila, a prezentat un document intitulat „Starea invatamantului preuniversitar iesean” pentru semestrul I din anul scolar 2015 – 2016 @ Totul a fost prezentat in fata directorilor de gradinite, scoli, licee si colegii din intreg judetul @ Cele mai dure date pleaca de la numarul de absente intregistrate in randul elevilor si liceenilor si a ratei de promovabilitate la simularile examenelor nationale, derulate in decembrie 2015, in zona unitatilor din mediul rural sau a liceelor tehologice

Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi au prezentat situatia invatamantului preuniversitar, punand accent pe numarul absentelor nemotivate inregistrate in scoli si licee in anul 2015 (semestrul intai din anul scolar 2015 – 2016 – n.r.) si la inceputul acestui an. Concret, la sfarsitul semestrului I s-a inregistrat un numar de 1.510.634 absente, dintre care nemotivate 791.847. Acest lucru arata o medie de 14.17 absente per elev.

Citeste si: Totul despre simularea de la Iasi la Evaluarea Nationala si Bacalaureat – FOTO

„Cu toate acestea, se remarca reducerea numarului de absente pe elev, precum si a celui de absente nemotivate pe elev, fenomen explicat si prin cresterea numarului de elevi inscrisi în anul scolar 2015-2016, dar si prin efectul masurilor luate în acest sens. În semestrul I al acestui an scolar se constata o ameliorare a frecventei elevilor. Acest proces continua trendul pozitiv obtinut în semestrul I – anul scolar 2014-2015, ca rezultat al masurilor initiate de ISJ Iasi, precum monitorizarea atenta a frecventei elevilor, colaborarea cu familiile elevilor, consilierea psiho-pedagogica si aplicarea de sanctiuni conform regulamentelor scolare, atunci cand situatia o impune. Datele indica si o crestere a numarului de absente pe elev, proportional cu nivelul de scolaritate parcurs. Se constata ca, un procent de 52.42 la suta din numarul total de absente sunt nemotivate. Acest indicator indica o usoara crestere fata de semestrul I al anului scolar anterior, când acest procent a fost de 51.20 la suta, prin urmare elevii lipsesc înca nejustificat de mult pe masura ce intra in zona adolescentei”, arata prof. dr. Camelia Gavrila, sefa ISJ in documentul intitulat „Starea invatamantului preuniversitar iesean„.

Rezultatele oficiale ale simularilor de la examenele nationale

Pe de alta parte, reprezentantii Inspectoratului Scolar au prezentat si informatii despre simularea la Evaluarea Nationala (EN) si de la Bacalaureat, pentru anul scolar 2015 – 2016 (derulate in decembrie 2015 – n.r.).

Citeste si: Elevii din Iasi chiulesc tot mai mult pe masura ce se apropie de adolescenta – FOTO

„Rolul acestor simulari a fost de familiarizare a eleviilor cu atmosfera de examen, cu tipul si gradul de dificultate a subiectelor, de a evalua nivelul de pregatire de etapa a candidatilor precum si de a regla din timp anumite disfunctionalitati, stimulând interesul pentru studiu si pregatire constanta. In majoritatea unitatilor scolare, simularea s-a desfasurat in conditii normale, respectându-se procedura si Metodologia privind desfasurarea si organizarea examenelor nationale. La simularea din 7-9 decembrie 2015 a EN au participat 8.127 elevi la proba de Limba si literatura romana si 8.126 elevi la cea de Matematica, prezenta elevilor fiind de peste 96 la suta. Dintre elevii prezenti, mai putin de jumatate au demonstrat, dupa parcurgerea primelor trei luni din anul scolar în curs, o pregatire de etapa care sa depaseasca nivelul notei 5.0″, a mai sintetizat prof. dr. Gavrila in acelasi document.

Citeste si: Vezi topul scolilor si liceelor iesene unde se chiuleste cel mai mult – VIDEO

Pe de alta parte, promovabilitatea in urma centralizarii rezultatelor obtinute de elevi la simulare Bacalaureatului a fost de doar de 35.19 la suta, anume la Limba si literatura româna de 61.59 la suta si la Matematica de 43.9 la suta, principalele probe ale Bac-ului. „Analizând rezultatele elevilor pe fiecare unitate scolara în care s-a sustinut simularea, se constata ca niciuna nu a obtinut procentul de promovabilitate de suta la suta, procente ridicate se regasesc la Colegiul National, Colegiul National Emil Racovita, Colegiul National Costache Negruzzi, Colegiul National Mihai Eminescu. La polul opus se regasesc 12 unitati scolare din mediul urban si rural, la care procentul de promovabilitate este de zero la suta. Trebuie mentionat faptul ca: la Liceul Tehnologic Petru Rares Targu Frumos, din cei 81 de candidati înscrisi, 48 au fost prezenti si niciunul promovat, la Colegiul de Transporturi si Constructii Iasi au fost înscrisi 50 elevi, 30 prezenti si niciunul promovat, iar la Liceul Tehnologic Economic Nicolae Iorga Pascani, niciunul din cei 54 de elevi prezenti nu a promovat simularea. Se mentine în topul negativ al promovabilitatii de zero la suta si Liceul Tehnologic Lespezi care, nici la examenul de bacalaureat sesiunea 2015, nu a avut un procent mai bun”, a mai transmis sefa ISJ.

Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un material video complet, ce are in prim-plan concluziile prof. dr. Camelia Gavrila pe tema intalnirii cu directorii din sistemul de invatamant preuniversitar iesean.
Adauga un comentariu