National

Chitoiu, salvat de colegii deputati

Publicat: 11 mart. 2014
1

Fostul ministru al Finantelor , Daniel Chitoiu, a fost salvat de catre cei din Camera Deputatilor, care au votat impotriva inceperii urmaririi penale. Chitoiu a fost „salvat” de 248 de colegi, care au votat impotriva ridicarii imunitatii. Pentru urmarire au votat 108 alesi.

Anterior, fostul ministru de Finante Daniel Chitoiu a fost audiat la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Deputatii din Comisie au dat, insa, aviz negativ cererii DNA de incepere a urmaririi penale pe numele sau. In sedinta Comisiei juridice s-au inregistrat cinci voturi in favoarea cererii, 16 voturi au fost „impotriva”, patru buletine de vot au fost anulate, iar un vot a fost nul.

Citeste s: Comisia juridica respinge urmarirea penala pe numele lui Daniel Chitoiu

Reamintim ca Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul „Carpatica”, pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor. Procurorul general, Tiberiu Nitu, a inaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmarirea penala a lui Chitoiu, informeaza Mediafax.

Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.

Citeste si: DANIEL CHITOIU, AUDIAT la Comisia Juridica

In referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential in garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv in interesul public, cat si lui Daniel George Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata.

„In acelasi timp, grupul infractional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obtinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constand in posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control”, potrivit procurorilor.
Comentarii
Adauga un comentariu