Actualitate

Chirurgul Viorel Scripcariu, noul rector al UMF Iasi. Iata cate voturi a primit fiecare candidat – UPDATE

Publicat: 23 ian. 2016
1

@ De astazi, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi are un nou rector @ Dupa o lupta stransa, la care au luat parte sapte candidati, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu va conduce institutia de invatamant superior in urmatorii patru ani

Din cea mai dura batalie academica din Iasi, anume ocuparea pozitiei de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa, invingator a fost declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, chirurg de profesie si sef la Clinica de Chirurgie Oncologica de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi. Acesta a obtinut majoritatea voturilor dupa centralizarea celor 728 buletine. Asta, desi initial trebuiau sa se prezinte la urne 838 cadre didactice din UMF. Rezultatul numaratorii votului si numele noului sef al UMF a fost anuntat tarziu dupa miezul noptii.

Planul noului rector

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu crede ca o reforma este foarte bine venita in universitatea ieseana. Principalele obiective pe care le va avea in vizor se indreapta catre accesarea a cat mai multor proiecte. „Sunt pentru o reforma, care este necesara si vreau sa spun ca ar fi gresit sa nu recunoastem ca in universitate in ultimii 10 ani nu s-au facut lucruri majore. Peste 30 de proiecte au fost la UMF si imi doresc sa accesez in continuare cat mai multe. Imi propun si sa continui aceste proiecte. De asemenea, imi propun si sa imbunatatim conditiile de lucru a cadrelor didactice, si sa fie cat mai bine pentru viitorii studenti. Ne vom concentra pe imbunatatirea actului didactic pentru ca studentii sa aiba o pregatire cat mai buna. In cadrul universitatii trebuie schimbata echipa in primul rand. Cel mai important pentru mine va fi sa castig increderea colegilor si sa dezvolt o echipa, iar asta nu inseamna numai prorectori si cei din Senat sau presedintele Senatului. Toti sunt pe pozitie de egalitate si de aceea trebuie sa colaboram strans. Presedintele sa inteleaga ceea ce rectorul si Consiliul de Administratie isi doreste si sa povesteasca in Senat, dar si feedback-ul acestuia e important pentru rector. Apoi, comunicarea este ceea ce trebuie sa schimbam. Nu a fost bine la UMF existenta problemelor de comunicare atat in mediul academic, universitar, dar chiar si in afara universitatii, pentru ca au aparut probleme in presa. Acestea au fost amplificate, au aparut anchete si astfel de probleme nu isi au locul intr-un mediu academic. Nu in ultimul rand, imaginea institutiei trebuie schimbata. Este foarte greu sa indrepti imaginea unei institutii. Corpul academic al UMF este foarte valoros, suntem recunoscuti la nivel european. Cu siguranta va fi greu, dar nu imposibil de schimbat. Orice lucru e posibil, sunt chirurg si nu pot zice ca e imposibil. Am incredere in ceea ce mi-am propus si imi doresc sa fac asta”, si-a sintetizat planul academic pentru urmatorii patru ani prof. univ. dr. Scripcariu.

Cum s-a derulat votarea

De reamintit ca in lupta oficiala pentru noul mandat ce se va incheia in anul 2020 s-au mai inscris si prof. univ. dr. Stefan Georgescu, reputat chirurg si actual ordonator de credite al unitatii de invatamant superior, prof. univ. dr. Norina Forna – decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. univ. dr. Radu Iliescu – Prorector cu activitatea de strategie institutionala, evaluare academica si relatii cu organizatiile studentesti, sindicale, ONG-uri si comunitatea locala la Universitatea de Medicina si Farmacie, prof. univ. dr. Luminita Smaranda Iancu, sef de catedra la disciplina de Microbiologie, Facultatea de Medicina de la UMF respectiv prof. univ. dr. Dragos Pieptu de la Facultatea de Medicina General, Mihai Chirita – Facultatea de Bioinginerie Medicala.

In urma scrutinului din UMF, prof. univ. dr. Norina Forna s-a clasat pe locul secund, urmata de prof. univ.dr. Radu Iliescu, prof. univ.dr. Stefan Georgescu, prof.univ.dr. Luminita Iancu, prof.univ.dr. Dragos Pieptu si prof.univ. dr. Mihai Chirita.

Cadrele universitare cu drept de vot s-au prezentat la urne intre orele 8.00 – 21.00 în Sala de Sport a UMF, sala situata pe strada Vasile Alecsandri. De altfel, aici a fost si unica sectie de votare, atat pentru noul rector dar si a reprezentantilor în consiliile facultatilor si Senatul de la Universitatea de Medicina.

UPDATE: Rezultatele finale:

In urma cu putin timp au fost afisate rezultatele finale ale alegerilor de la UMF. Astfel, printr-un comunicat emis de catre Universitate se arata clasamentul. Pe parcursul zilei de ieri, 22 ianuarie 2016, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi s-au desfasurat alegerile pentru stabilirea Consiliilor Facultatilor de Medicina, Medicina Dentara, Farmacie si Bioinginerie Medicala, a Senatului universitatii si a Rectorului. S-au prezentat la vot 728 cadre didactice dintre cele 838 inscrise pe listele de vot, reprezentand 86,87%. Pentru cea mai importanta functie din universitate, cea de rector, si-au depus candidaturile Prof.univ. Dr. Mihai Chirita, Prof.univ. Dr. Norina Consuela Forna, Prof.univ. Dr. Stefan Octavian Georgescu, Prof.univ. Dr. Luminita Smaranda Iancu, Prof.univ. Dr. Radu Iliescu, Prof.univ. Dr. Dragos Pieptu si Prof.univ. Dr. Viorel Scripcariu. Urmare a votului cadrelor didactice si ale reprezentantilor studentilor, rectorul  Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi, in mandatul 2016-2020 este Prof.univ. Dr. Viorel Scripcariu.
 
Rezultatul alegerilor pentru functia de rector:
 
1.      Prof.univ. Dr. Viorel Scripcariu – 2665 puncte, 217 voturi
2.      Prof.univ. Dr. Norina Consuela Forna – 2767 puncte, 241 voturi
3.      Prof.univ. Dr. Radu Iliescu -2801 puncte, 95 voturi
4.      Prof.univ. Dr. Stefan Octavian Georgescu – 2825 puncte, 56 voturi
5.      Prof.univ. Dr. Luminita Smaranda Iancu – 2826 puncte, 46 voturi
6.      Prof.univ. Dr. Mihai Chirita – 3115 puncte, 17 voturi
7.      Prof.univ. Dr. Dragos Pieptu – 3301 puncte, 53 voturi
 
La ora emiterii acestui comunicat, se continua numaratoarea pentru voturile exprimate pentru Senat si Consiliile Facultatilor, rezultatele alegerilor pentru aceste structuri academice

Algoritmul de votare la UMF s-a facut prin ierarhizare, un votant clasificand candidatii de la 1 la 7, in functie de preferinte. In functie de pozitia de pe fiecare buletin de vot, candidatii au primit un numar de puncte (unul pentru pozitia intai, doi pentru a doua etc.).A cistigat candidatul care s-a aflat de cele mai multe ori in partea superioara a buletinelor de vot si care a intrunit, prin urmare, cel mai mic punctaj.


UPDATE: 2.30 :


Prof. univ. Dr.
Stefan Octavian Georgescu reputat chirurg si fost rector al UMF Iasi plasat pe locul al IV- lea dintre cei sapte candidati care au intrat in batalia pentru sefia institutia de invatamant superior a facut o serie de comentarii la cea ce s-a intamplat la alegeri.

„In momentul de fata, il felicit pe castigatorul alegerilor si sper ca acesta va rezolva cate ceva din problemele extrem de delicate ale UMF Iasi. De asemenea, tin sa le multumesc colegilor contracandidati pentru maniera eleganta si comportamentul pe care l-au avut in aceasta campanie electorala. Dincolo de toate acestea, sunt multe lucruri care pot fi comentate si analizate plecand de la sistemul de vot, mai „pitoresc” prin care a fost ales noul rector. Este evident ca avem o tehnica mai particulara. Este trist si ca cei care sustin aceasta tehnica nu ii cunosc toate valentele si ca apar probleme atunci cand mai multi de 3 candidati intra in cursa de rector. Aceasta tehnica nu corespunde cu cea pe care a recomandat-o Ministerul Educatiei Nationale anul trecut. Acesta este un minus pentru modalitatea pe care o avem noi la alegeri. Totusi cel care a decis in legatura cu acest sistem a fost Senatul Universitatatii de Medicina si nu putem decat sa-i dam Senatului acest drept si sa facem ca atare. Sunt si alte aspecte ale alegerilor unde au aparut probleme una fiind procedura extrem de greoaie a votului, o opersoana petrecand si aproape o ora pentru ca sa-si exprime votul. Desigur sunt si multe alte elemente care au iscat discutiii si  sunt convins ca si alti candidati la functia de rector le pot relata.” a declarat Prof.univ. Dr. Stefan Georgescu.

UPDATE: 3:40 : In  acest moment membri Biroului Electoral Central (BEC) de la UMF Iasi se aproprie de finalizarea numararii si verificarii numarul total al voturilor expirmate la alegerile de ieri. La acest moment sunt verificate si numarate doar voturile de la comisiile pentru Facultatea de Medicina Generala. Conform reprezentantilor BEC in aceasta seara in jurul ore 21 vor fi urcate si publicate oficial toate rezultatele alegerilor pe siteul institutiei. De asemenea, candidatii ce intentioneaza sa conteste rezultatul alegerilor o pot face abia luni, 25 ianurie, incepand cu ora 8, atunci  cand se va deschide registratura UMF Iasi.

UPDATE- Proaspat ales rector al UMF Iasi, prof.univ.dr Viorel Scripcariu a tinut sa reliefeze aspecte legate de urmatorii patru ani si de rolul pe care-l va avea in conducerea institutiei. „Din noua postura imi propun mai multe lucruri. Acestea se regasesc in planul meu managerial. Eu m-am inscris la functia de rector inca din prima zi si mi-am propus sa castig, avand in vedere ca am ajuns la un nivel de maturitate dupa 30 de ani in domeniul chirurgiei si sa pot face ceva pentru inversitate. Voi face tot ceea ce-mi sta in putinta pentru a schimba multe din lucrurile care s-au intamplat la UMF Iasi in ultimii ani, avand in vedere ca instuitutia a fost trasa intr-un lant e scandaluri. Cred ca este momentul ca intreaga comuniatet academica medicinista sa inteleaga momentul ca trebuie sa fim uniti. Daca e doar un invingator si nu castiga echipa, atunci nu am facut nimic. Desigur, UMF Iasi are o recunoastere stiintifica si un prestigiu pe plan local, national si international. Avand in vedere problemele aparute in ultimii patru ani, pricipalele mele etape vor fi acelea de a imbunatatii imaginea institutiei, respectiv comunicare. Dictonul meu in aceasta campanie a fost Execelenta prin prosperitate, Pe de alta parte am o meserie pe care o iubesc foarte mult pe care am practicat-o la cel mai inalt nivel si pe care nu o voi neglija si voi incerca sa imbin cele doua domenii. Consider ca intreaga comunitate cademica de la UMF Iaso trebuie sa inteleaga ca e nevoie sa lucreze in echipa deoarece acum sunt diverse tabere. Cat despre sistemul de vot, acesta a fost aplicat a treia oara si cunoscut de toti candidatii. Desigur ca au fost foarte multi care si-aui dorit sa ocupe diverse functii pentru viitoarea legislatura la conducerea universitatii. Dar sistemul e recunoscut de Miisterul Educatiei. Vom vedea ce vom putea face in viitor si daca noul Senat va decide schimbatrea actualului sistem de vot”, a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu.

Pe de alta parte prof. unif. dr. Vasile Astarastoae, fostul rector al UMF Iasi, personaj anchetat in numeroase dosare ale DNA, precizam ca acesta a facut parte din BEC, a refuzat sa faca vreun comentariu in legatura cu mult contestatul sistem de alegere pentru desemnarea conducerii universitatii.
Comentarii
    • Daca ai avea coloana vertebrala ti-ai da seama ca UMF nu lucreaza in folosul Romaniei.
     UMF DOAR PRODUCE MARFA PENTRU EXPORT.
     80% dintre absolventii UMF-ului se vor duce la export si vor profesa in strainainatate, vor plati taxe si impozite in strainatate, astfel Romania nu are niciun beneficiu din partea UMF-ului, e logic.
     Majoritatea studentilor UMF-isti si-au exprimat intentia de a parasi Romania imediat dupa terminarea studiilor, de-aici rezulta ca UMF este gaura imensa pentru contribualii romani, deoarece salariile si pensiile profesorilor UMF-isti sunt platite in zadar din banii publici ai contribuabililor romani, marfa se duce la export si contribualii romani raman fara personal medical (adica raman tepuiti).

     • Cum naiba să nu plecăm din ţară, din anul meu de M.G. ( toate seriile ) cca. 90% din studenţi vor să plece. Mai este câte unu pe ici pe colo care vrea să rămână aici în ţară. Avem n motive pentru care trebuie să plecăm. Bani să duc o viaţă bună aici nu avem, bani la rezidenţiat egal bătaie de joc, condiţii de muncă şi aparatură 0, plus şpaga care trebuie să o iei aici ca să trăieşti bine, deci nu. Merci.

     • Nu am nimic cu cei care pleaca, e dreptul lor legitim sa decida in numele lor.
      Sunt doar impotriva risipirii banilor publici, bani grei de altfel.
      De ce sa plateasca contribuabilii romani salariile si pensiile angajatilor UMF, daca 80% dintre marfa-absolventa UMF se duce la export? Nu crezi ca ar fi corect sa le plateasca strainii salariile si pensiile angajatilor UMF, din moment ce strainii beneficiaza de marfa UMF-ului? Toate spitalele romanesti sunt la pamant, nu exista personal medical suficient, ca marfa s-a dus la export, in mediul rural sunt sute/mii de pacienti inscrisi la un singur medic, la urgente-Iasi asteapta zilnic zeci de pacienti cate 7-8 ore sa fie tratati, majoritatea lor mor pe scaune asteptand, cu ce-au gresit contribuabilii romani ca sa fie batjocoriti pe banii lor?

     • De ce? Pentru că simplu, sunt lângă părinţi şi nu plătesc nici un ban pentru locuinţă că stau la mine acasă, pe mâncare şi pe orice altceva. Ca să fac facultatea în străinătate mi-ar trebui bani grei. Taci naibii din gură Maria şi nu mai mânca…de pe jos.
      După e şi mai simplu, tot greul care-l trag acum, atâţia ani fără trai bun, să plec într-o ţară civilizată, nu? De ce să-mi înec amarul o viaţă-n ţara asta furată de toţi corupţii.

     • Fa-ti facultatea in tara unde vrei sa profesezi si sa platesti taxe si impozite
      De ce sa plateasca contribuabilii romani pentru tine?
      Salariile si pensiile profesorilor tai – platite din bani publici
      Curentul electric si alte utilitati – platite din bani publici
      Asistenta medicala gratuita – decontata din bani publici
      Camin, cantina, transport la pret redus – decontate din bani publici
      Alocatia care ai primit-o – platita bani publici
      Etc, Etc, Etc.
      De ce sa te intretina contribuabilii romani, daca tu nu faci nimic pentru romani?

 • Du-te mai la munca, inca n-ai aflat ca banii nu pica din cer daca nu faci nimic? Mereu apareti cu tampeniile astea, la cati sunteti, daca era pe bune, iesea Romania din criza.

 • V-ati luat pe cap mare datorie, domnule profesor!Feicitari!Promovati valoarea!Avem inca destui studenti cu capul pe umeri,ei vor ridica medicina la rang de arta!Cautati-i,sprijiniti-i,instruiti-i!Ei sant viitorul!Succes!

 • Nu pot decat sa ma bucur!Un profesionit desavarsit!Sper doar sa profeseze in continuare ca si chirurg!A salvat multe vieti!Multa bafta,domnule Profesor!

 • Aceiasi GOLANIE cu alta palarie !!!
  Astarastoia traieste !!!
  Mafia traieste, Hotia domina, Borfasi sunt in prima linie !!!

 • Dar studentul revoltat, nefericit, nelinistit, nesanatos doar pe unii dintre cei care au semnat petitia pentru Astarastoae ce face? Doarme la ora asta? Acum nu se revolta pe cei care-i dau limbi omului pus de astarastoae ?? Domnu, domnu, trezeste-te! O iau altii inaintea ta, „iti pierzi mana”! Scoala-te, infiereaza, ataca, uitat-te la toti protejatii celui pe care l-ai hulit! Tot ei sunt si tu nu vezi? Ai imbatranit intre timp, nu mai ai niciun sarm! Pacat, mare pacat!

 • Din păcate nu se schimba nimic la UMF. A rămas la putere tot gașca corupta a lui Astarastoae. Proful Scripcariu va sta și va opera la IRO iar Astarastoae și cu Dana vor conduce Universitatea. Asta ați vrut, asta aveți!

  • Ei nu zau? Care gasca a lui Astarastoie? Stiai ca domnul profesor a fost unul dintre cei care si-au dat demisia din Senat cand a fost votul ca sa ramana Astarastoie? In viata e bine sa stii sa pierzi cu demnitate. Unii nu pot si incearca denigrarea castigatorului. Vor primi plata Divina. FELICITARI , DOMNULE PROFESOR SCRIPCARIU.

 • Bine ar fi ca unii doctori pt care nu e doar obisnuita ci obligație sa conditioneze actul medical, sa revină la umanitate si măcar de la o vârsta sa aibă constiinta. Zic si eu, oricum personajul in cauza nu o sa se simtă.

 • sunt sceptic, acest rector este un mdic la fel ca ceilalti: asteapta bani pentru ce va face, pentru ce a facut sau bani pentru…orice. Nu asteapta bani la leafa, primeste bani pt. ce face si din sursa ce se numeste bolnav .
  Acest oras are ce merita: manjiti peste tot!

 • Nu am nimic cu domnul profesor. Chiar stiu ca este un chirurg foarte bun, am lucrat cu el si stiu cata meserie cunoaste. Intrebarea mea este cum sa conduci o universitate, cand in afara de cativa rezidenti si masina personala nu ai condus nimic in viata ta?

 • In mizeria vietii cotidiene,citind aceste comentarii, am o mica satisfactie: aceea ca nu sunt medic!Cred ca nu exista o alta categorie profesionala atat de „infestata” de virusul invidiei , al calomniei, al delatiunii, al lacomiei! Acestia sunt „MARII” profesori la care ajungem noi, muritorii, atunci cand suntem bolnavi?????????????RUSINE, „doamnelor si domnilor profesori doctori”!Daca vreodata s-ar afla numele Dvs.,a celor care postati, calomniind, probabil ca veti incerca sa negati, neasumandu-va faptele reprobabile pe care le comiteti.

   • Chiar si asa, de ce crezi ca un veterinar bun ar fi inferior unui dr. house incapabil si frustrat! De ce sa ai asemenea reactie atunci cand un concetatean isi exprima o parere vis-a-vis de o problema a orasului in care traieste, fara a aduce vreo injurie cuiva, adica fara a comite un atac la persoana?Care-i genul masculin al cuvantului „cornuto”? Ai ghicit:ala esti!

     • Aha!Deci, nu esti veterinar, daca folosesti apelativul”fa”!Ar fi fost bine sa fii veterinar, pentru care am un mare respect, atat timp cat ei ingrijesc si iubesc animalele cu… 4 picioare! Nenorocirea este faptul ca exista indivizi care se prezinta drept veterinari, ei fiind, in realitate, niste creaturi care, din pacate pentru oameni, activeaza in domeniul sanitar sau, cine stie, poate sunt niste „napoleoni” de pe la Socola!

     • Da, stiu ca voua(tie si celor de teapa ta!)nu va convine sa fiti judecati!Atunci cand cineva indrazneste sa-si exprime punctul de vedere, care nu corespunde neaparat cu al vostru, voi incepeti sa jigniti si sa „puneti diagnostice” ce tin de medicina umana, in timp ce voi(tu)va(te) declarati(declari) a fi veterinar(i). Inseamna ca la UMF Iasi se anunta,cumva, o dictatura? In concluzie, iti comunic faptul ca eu nu am probleme referitoare la cap(si nu ” cu capul”), dar tu sigur ai probleme cu picioarele:in loc de 2, ai 4!

 • Nu se poate! Mama mea e cea mai tare! Unde ne sunt voturile promise? Dati banii inapoi mamei mele, votanti nerecunoscatori!! Zoderu Andreea a spus clar ca au fost fraudate alegerile.

 • Cred ca noul rector al UMF va da exemplifica in mod clar daca de dezice sau nu de vechea gasca in momentul in care o va numi (sau NU) pe Azoicai in functia de Presedinte al Senatului. Sincer sper sa nu faca aceasta greseala…dar…din cate se stie pactul este deja facut. Poate ca totusi va dovedi ca are coloana vertebrala.

 • Sa-mi bag p…u..la in sistemul lor de mafioti idioti si corupti ! Inca 4 Ani cel putin, vor conduce astarastoae si gasca care are forma buzelor adaptata la conturul anusului domnului Astatastoie.. Cred co vor fi multi in Umf care Vom pleca (demise, etc). Sa ramana gasca de lepre si sa informanteze Umf. Poate ca peste 10 Ani va reaparea o noua Pasare Phoenix….. Poate ca totusi n-a murit medicina ieseana. Cred ca totusi, noi care am fi viitorul in acest moment, Vom fi departe, unii la peste 15.000 de mile de mizeria si mafia aceasta. DUMNEZEU SA TE IERTE UMF IASI, CONDUSSA DE UN CRIMINAL CU BISTURIU IN MANA! O sa vina si procesul de ucidere prin neglijenta in serviciu, sau ucidere din culpa, asta vor decide procurorii/judecatorii . Pacatele tinereti nu iarta domnule Rector provizoriu. Cred ca din arest sau control judiciar nu veti putea conduce, asa ca atentie ce prorectori ve-ti numi….

   • Cate agramatisme sunt pe aici, pe la noi, prin dulcele targ „academic”!? al Iesilor, nu ma mira deloc atitudinea si conduita suburbana a unor persoane care se dau somitati intangibile.Politia gramaticala condamna, dar nu ucide, in timp ce in mesaj era o acuzatie de ucidere din culpa.Ar fi fost de dorit un raspuns la aceasta acuza grava:s-ar parea ca a murit un om.

 • Un incompetent acest doctor. Sa nu ne miram de sistemul de sanatate din aceasta tara. pentru acest asa zis doctor TOTUL este doar o afacere. A fost INCOMPETENT sa descopere ca o persoana are cancer, si inca lucreza la Oncologie…stie sa jigneasca pacientii, probail de aceea are aceasta functie! Hoti peste tot…

Adauga un comentariu