International

China, acuzata ca desfasoara un proiect militar secret

Publicat: 23 nov. 2014
1

Americanii sunt in alerta din cauza unui proiect pe care l-ar desfasura China in secret. Regimul de la Beijing este acuzat ca ar construi o insula artificiala pe care sa faca o baza aeriana.

Aceasta s-ar gasi in Marea Chinei de Sud, acolo unde chinezii au un interes strategic, fiind in conflict cu alte state din aceasta cauza. Noua insula se gaseste langa recifurile aflate in apropiere de Insulele Spratly, acolo unde acest stat se afla in conflict cu altele.

Citeste si  China doreste sa solutioneze in mod PASNIC conflictele sale

Conform autoritatilor din SUA, China ar fi demarat deja lucrarile si pentru un port in acelasi loc. El va fi destul de mare pentru a gazdui nave de lupta. SUA vor insa ca proiectul sa fie oprit imediat, astfel incat conflictul sa nu escaladeze.

„Cerem Chinei sa opreasca imediat programul de recuperare a teritoriului si de a se angaja intr-o initiativa diplomatica pentru incurajarea tuturor partilor, in vederea abtinerii de la asemenea activitati”, sustine reprezentantul american, colonelul Jeffrey Pool.

Citeste si Fiul lui Joe Biden, numit in Consiliului de administratie la cea mai mare companie de gaze privata din Ucraina

In ultimele trei luni, chinezii au folosit mai multe vase prin care au desfasurat activitati de dragare. Insula ar urma sa aiba o lungime de aproximativ 3.000 de metri si o latime de 200-300 de metri. Rezultatul lucrarilor este vizibil in fotografiile facute din satelit.

Inainte de a demara noul proiect, armata chineza a folosit o platforma uriasa din beton pentru a-si desfasura activitatile in zona. Marea miza este data de resursele naturale gasite in zona.

Citeste si Joe Biden a fugit de multimea furioasa din Ucraina

State precum Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan si Vietnam au si ele aceleasi pretentii teritoriale acolo, construind, de asemenea structuri artificiale sau ocupand unele insule.
Adauga un comentariu