Local

Ceremonie religioasa impresionanta la Catedrala Romano-Catolica din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 01 mai 2015

@ Ceremonial impresionant religios la Catedrala Romano-Catolica din Iasi @ Sute de credinciosi si inalte oficialitati bisericesti si civile au luat parte la Sfanta Liturghie prilejuita de implinirea a 25 de ani de când Preafericitul (PS) Petru Gherghel a fost consacrat episcop al Diecezei de Iasi

Ieri, sute de participanti au tinut sa participe la Sfanta Liturghie oficiata de Preafericitul (PS) Petru Gherghel, cu prilejul implinirii a 25 de la consacrarea Sfintiei Sale ca episcop al Diecezei de Iasi. La Sfânta Liturghie au fost invitati: Inaltpreasfintiul (ÎPS) Ioan Robu – Arhiepiscop si Mitropolit de Bucuresti, PS Florentin Crihalmeanu – Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Mihai Fratila – Episcop greco-catolic de Bucuresti, PS Martin Ross – Episcop de Timisoara, PS Eugen Schonberger – Episcop de Satu Mare, PS László Böcskei – Episcop de Oradea, PS Anton Cosa – Episcop de Chisinau, PS József Tamás – Episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar de Bucuresti, PS Aurel Perca – Episcop auxiliar de Iasi, Mons. Baudouin Biajila Muankembe – consilier al Nuntiaturii.

De asemenea, alti peste 100 de preoti din Moldova, dar si din alte zone ale tarii, respectiv din strainatate si oficialitati locale au participat la eveniment. De mentionat ca, tocmai la 1 mai 1990, PS Gherghel a primit consacrarea ca episcop. „În urma cu 25 de ani, dupa multe asteptari de a avea din nou un episcop si de a vedea reasezata structura Episcopiei de Iasi, suprimata de regimul totalitar, la 14 martie (1990 – n.r.) a fost primita vestea fericita. Reluarea legaturilor diplomatice cu Vaticanul în anul 1990, dupa ce fusesera întrerupte de catre regimul comunist timp de patruzeci de ani, a însemnat refacerea structurilor bisericesti, prin numirea de episcopi titulari la toate episcopiile reduse pâna atunci la un fel de decanate: Iasi, Timisoara, Oradea si Satu Mare. Astfel, in demersul de refacere a structurilor canonice, la 14 martie 1990, Papa Ioan Paul al II lea l-a ales si l-a numit pe Mons. Petru Gherghel, pâna atunci ordinarius de Iasi (de la 21 februarie 1978 – n.r.), episcop de Iasi. Dupa marturisirea de credinta în fata unui episcop catolic, depunerea juramântului de fidelitate fata de Sfântul Parinte, înaintarea formularelor prescrise si dupa pregatirea spirituala cuvenita, la 1 mai 1990 a fost consacrat episcop de catre cardinalul Angelo Sodano, asistat de episcopii catolici din tara si câtiva din strainatate”, a declarat parintele Cornel Cadar, purtatorul de cuvant al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi.

Citeste si: Episcopul de Iasi Petru Gherghel implineste astazi 72 de ani

Citeste si: Astazi se implinesc 24 de ani de cand PS Petru Gherghel a devenit episcop de Iasi

Citeste si: Scrisoarea Pastorala a PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iasi a Bisericii Romano-Catolice
Adauga un comentariu