Boli si tratamente

Cele patru tipuri de diabet insipid

Publicat: 22 oct. 2018
25

Am fi tentati sa credem ca diabetul insipid (DI) este o forma de diabet, insa denumirea este asemanatoare doar datorita manifestarilor – sete si urinare excesiva – neavand nicio legatura de fapt cu glicemia crescuta. Diabetul insipid este o boala cauzata de functionarea incorecta a rinichilor, ca urmare a absentei sau functionarii necorespunzatoare a hormonului antidiuretic ADH, numit vasopresina. Acest hormon este secretat, de regula, in hipotalamus, care este depozitat apoi in glanda hipofiza, de unde se elimina la nevoie. Atunci cand acest hormon nu isi indeplineste functia sau lipseste cu desavarsire, apare poliuria, adica emiterea unei cantitati mari de urina, insa diluata. Exista patru tipuri de DI:

1. Diabetul insipid central. Aceasta este forma cea mai comuna a DI si este cauzata de deteriorarea glandei pituitare sau a hipotalamusului. Aceasta deteriorare inseamna ca ADH nu poate fi produs, stocat sau eliberat in mod normal. Acest tip de DI este adesea rezultatul unui traumatism cranian, al unei boli care determina umflarea creierului, al unei interventii chirurgicale sau tumori, pierderii alimentarii cu sange a glandei hipofizare, unor conditii genetice rare.

2. Diabet insipid nefrogenic. Anumite defecte genetice pot afecta rinichii, facandu-le incapabile sa raspunda la ADH. Diabetul insipid nefrogenic poate fi, de asemenea, cauzat de: medicamente, cum ar fi litiu sau tetraciclina, niveluri ridicate de calciu in organism, niveluri scazute de potasiu in organism, boala renala cronica, blocarea tractului urinar.

3. Diabet insipid dipsogenic. Aceasta forma a bolii este cauzata de disfunctia mecanismului de sete in hipotalamus. Acest lucru va poate face sa simtiti excesiv sete si sa beti prea mult lichid. Aceleasi lucruri care duc la DI central pot duce la diabet insipid dipsogenic. De asemenea, a fost asociat cu anumite boli mintale si consumul unor medicamente.

4. Diabet insipid gestational. Acest tip de DI apare numai in timpul sarcinii, cand o enzima produsa de placenta distruge ADH-ul unei mame. De asemenea, poate fi cauzat de cresterea nivelului de hormon asemanator unui hormon care face rinichii mai putin sensibili la ADH. Placenta joaca un rol important in schimbul de nutrienti si deseuri intre fat si mama. Starea trebuie rezolvata dupa sarcina.
Adauga un comentariu