Grijile de zi cu zi, stresul, agitatia, problemele neprevazute sau obligatiile pe care le avem ne dau adesea impresia ca timpul se contracta. Si pentru ca se intampla sa avem senzatia ca orele nu ne mai ajung, scurtam cat putem de mult durata somnului. Foarte multe persoane ajung sa doarma doar cateva ore pe noapte, iar acest lucru afecteaza starea de sanatate. Pe langa faptul ca se va instala starea de oboseala acuta, exista si riscul aparitiei unor boli. Iata care sunt cele mai grave boli cauzate de lipsa somnului:
1. Diabetul
Persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte risca sa dezvolte diabet. Explicatia este aceea ca in timpul acelor ore care nu sunt dormite, corpul nu se incarca cu energie si astfel nu se reface. Nivelul de zahar din organism nu mai poate fi reglat si de aici mai este doar un pas pana la instalarea diabetului.
2. Afectiuni cardiovasculare
Persoanele care dorm foarte putine ore pe noapte prezinta un risc crescut de hipertensiune. Tensiunea arteriala si stresul se numara printre principalii factori care duc la crize cardiace sau la atac cerebral. Din acest motiv, medicii recomanda cel putin 8 ore de somn pe noapte.
3. Depresia
Lipsa somnului are consecinte si la nivel psihic. Persoanele care dorm mai putin de 8 ore pe noapte risca sa se confrunte cu aceasta boala. In plus, lipsa somnului creeaza conditii favorabile si pentru dezvoltarea altor probleme, cum ar fi incetinirea gandirii sau afectarea memoriei.
4. Scaderea sistemului imunitar
Calitatea somnului afecteaza si sistemul imunitar. Persoanele care dorm foarte putin pe timpul noptii risca sa fie mai predispuse la boli si infectii. Studiile facute in acest domeniu arata ca persoanele care dorm suficient au un sistem imunitar foarte bun si sunt ferite de raceli si gripe, in timp ce persoanele care nu dorm suficient se imbolnavesc des. Potrivit specialistilor, 7 – 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru a preveni anumite boli.