Eveniment-Social

Cele mai periculoase zone din Iasi. Iata ce trebuie sa stii inainte de a-ti construi o casa aici

Publicat: 20 nov. 2015
1

@ Fenomenul de alunecare de teren poate pune oricand in pericol proprietatile construite pe versantii din municipiu @ Au mai existat cazuri in care iesenii si-au pierdut locuintele, tocmai din aceasta cauza @ O asemenea constructie impune o serie de studii si lucrari, imperios necesare inaintea inceperii lucrarilor

Oricine viseaza la o casa in aceste zone ale Iasului, insa nimeni nu ia in considerare si riscurile la care se poate expune. Din ce in ce mai multi ieseni isi ridica vile pe versantii municipiului, desi expertii ii previn asupra instabilitatii terenurilor pe care acestia construiesc orbeste. Autoritatile locale investesc in mod constant timp si bani pentru consolidarea colinelor iesene, insa o catastrofa se poate intampla oricand, mai ales atunci cand infiltratiile de apa depasesc cotele de siguranta. In mod normal, toate dealurile din judetul Iasi prezinta risc de alunecare de teren, unele avand o evolutie mai lenta, iar altele una mai accelerata.

Cei mai precauti trebuie sa fie iesenii care aleg sa-si construiasca locuintele pe colinele din zona Ticau, precum si pe versantul Aurora, din partea de vest a Copoului. Potrivit expertilor, acestea sunt cele mai periculoase zone din municipiu, cand vine vorba de instabilitatea versantilor. De altfel, constructiile in zona Ticau au fost strict interzise de-a lungul mai multor perioade de timp, cand atat autoritatile locale, cat si cele judetene au considerat ca pericolul este unul iminent. Avand in vedere ca aceasta zona prezinta un risc mai mare in comparatie cu altele din municipiu, autorizatiile se emit treptat de catre primarie, pentru a le permite expertilor in domeniu sa efectueze o serie de teste, pentru a determina cat de sigur este terenul pe care s-a decis construirea unei cladiri, precum si masurile de consolidare a versantului care vor trebui luate in considerare.

Fundatia casei difera in functie de zona in care doriti sa construiti

Pentru a determina gradul de siguranta al unui versant, expertii geotehnicieni iau in calcul trei ipoteze, precum gradul de incarcare la care va fi supus in urma constructiei, efectul pe care il va avea inundarea terenului si, bineinteles, riscurile in caz de producere a unui seism. In urma calculelor de stabilitate si a eventualelor lucrari de consolidare, acestia vor da unda verde administratiei locale, pentru a putea elibera avizele de constructie pe versantii din Iasi. In medie, in municipiul Iasi, se elibereaza anual intre 200 si 300 de astfel de avize. Pentru acest tip de constructii, cei interesati trebuie sa tina cont, in primul rand, de fundatia cladirii. Aceasta poate fi una directa, unde se regasesc doua tipuri de baza pentru a realiza fundatiile izolate, acestea împartindu-se în fundatii rigide si fundatii elastice, sau una indirecta, care penetreaza structura geotehnica pana la un strat mult mai stabil, acestea din urma fiind mai scumpe. Dupa construirea propriu-zisa, proprietarii imobilelor situate pe versanti trebuie sa ia in considerare si proiectele post executie, mai exact, verificarea constanta a terenului pe care s-a ridicat cladirea, in vederea intretinerii acestuia, pentru a evita orice tip de paguba. Iesenii care isi doresc o casa pe un astfel de teren trebuie sa tina cont si de modalitatile prin care vor sa-si protejeze investitia. Companiile de asigurari prin care cetatenii aleg sa isi asigure cladirile in care au investit sume imense, incheie astfel de contracte, fara a avea insa un expert care sa faca verificari pe teren.

Autoritatile locale, pregatite pentru o asemenea situatie

Consiliul Judetean Iasi are la dispozitie o serie de harti de risc extrem de elaborate, in baza carora pot fi operate anumite lucrari de stabilizare si, dupa caz, se poate interveni acolo unde apar probleme. In prezent, aceste harti de risc sunt inca analizate de catre autoritatile locale si judetene, iar unele elemente ale acestora vor sta la baza fundamentarii Planului Urbanistic General (PUG). Municipiul Iasi are oricum un istoric brazdat de situatii in care s-au produs alunecari de teren. In acest sens, in intervalul 1932-1936, au inceput lucrari pentru cresterea stabilitatii versantului in sectoarele Sararie-Ticau si soseaua Stefan cel Mare.

Continuarea cu intermitenta a acestui fenomen, precum si ciclicitatea sa, controlata de regimul precipitatiilor, a impus in anii 1970-1980 executarea unor ample lucrari de consolidare a versantului, prin realizarea unor ziduri de sprijin cu fundare directa sau indirecta, ranforturi, chesoane ranfort, bolti cu pilastruri, drenuri verticale si orizontale, acestea din urma fiind necesare pentru captarea apelor subterane si evacuarea lor controlata. Un caz in care o locuinta a unui iesean s-a prabusit in urma alunecarilor de teren a fost inregistrat in anul 1996, pe stradela Sararie. Locuinta a cedat in urma eroziunii cauzate de nivelul crescut de precipitatii. Si Bojdeuca lui Ion Creanga a fost la un moment dat in pericol de a fi inghitita de pamant, insa municipalitatea a dispus masurile necesare consolidarii versantului. Primaria municipiului Iasi, prin Directia Versanti, Monumente si Poduri, monitorizeaza in mod constant situatia versantilor de pe raza orasului si intervine ori de cate ori este nevoie pentru a preveni o eventuala catastrofa. Cele trei echipe ale administratiei locale intretin toate lucrarile existente de sprijinire sau drenaj, cu precadere in zona Ticau, pe strada Sararie, dar si in alte zone unde situatia o impune.
Comentarii
  • foarte documentat articolul.si tehnic. lipseste insemnul P, de la publicitate. insa cind se avizeaza favorabil construirea blocurilor de locuinte in zone cu risc, pe versant, linga cladiri care deja se rup, sau la baza lui,unde se aduna toata apa din amonte si investitorii vor subsoluri peste subsoluri pentru parcari, ma intreb si eu, comisia de versanti e la fel de vigilenta? voi spuneti ca da. ar fi interesant de aflat cite avize negative pentru constructii de locuinte colective s-au emis in ultimii ani. poate va documentati si ne spuneti si asta.

  • Sunt tare ***ios cum s-a dat aviz de construire a unui bloc pe Aleea Tudor Neculai, spre capat CUG, chiar pe malul abrubt al iazului de la capat CUG, in conditiile in care acolo e pamant si moloz adus cu cativa ani in urma. Se poate observa si cu ochiul liber ca dalele de beton ale strazii s-au deplasat usor, ceea ce indica o instabilitate a zonei, inclusiv a strazii, insa unii s-au apucat de facut acolo bloc. S-au turnat piloti de beton, dar cred ca sunt insuficienti pt a preveni alunecarea terenului.

Adauga un comentariu