Platile online cu cardul au luat amploare pe piata romaneasca. Desi nivelul de siguranta este ridicat asta nu inseamna ca nu exista metode prin care platile online nu pot fi fraudate.
„La nivel global, cea mai folosita metoda de fraudare in platile online cu cardul o reprezinta utilizarea unor liste cu date de card obtinute prin diverse mijloace ilegale, in urma unor brese de securitate care pot sa apara sau a activitatilor de phishing. De asemenea, se poate utiliza in mod fraudulos un card furat, daca acesta nu este declarat pierdut/furat la banca si daca cardul sau magazinul nu functioneaza in sistemul 3D Secure. Sunt cazuri rare insa si in toate situatiile acestea, detinatorii cardurilor sunt protejati si isi recupereaza aproape intotdeauna banii”, a declarat, pentru rtv.net, Manuela Stoica, PR&Marketing Specialist la PayU.
Potrivit Manuelei Stoica, in Romania, aceste situatii se intalnesc rar, nivelul tentativelor de frauda fiind de 0,24%, conform statisticilor PayU Romania. La nivel de volume, pierderile evitate in 2011 prin oprirea tentativelor de frauda si autorizarea tranzactiilor valide nefinalizate insa din diverse motive se ridica la 900.000 euro.
„O parte din ele sunt incercari cu carduri furate, pe care le identificam, insa, in sistem si le oprim, iar o mare parte sunt, de fapt, tranzactii neautorizate de catre posesorii cardului, efectuate de copii sau de parteneri”, a mai spus Manuela Stoica pentru rtv.net.
Procesatorul de plati ne spune ca o prima si poate cea mai importanta masura care ar trebui luata atunci cand efectuam plati online cu cardul este activarea acestuia in sistem 3D Secure.
„Clientul trebuie sa mearga la banca sau, in cazul celor mai multe banci, este suficient sa intre pe internet si sa isi activeze cardul in 3D Secure in cateva minute. In urma acestei operatiuni, va primi o parola similara PIN-ului din utilizarea offline. Aceasta parola va trebui introdusa de fiecare data cand face o plata online (daca magazinul si procesatorul sunt inscrisi in 3D Secure) pentru ca tranzactia sa fie autorizata”, a declarat Manuela Stoica.
Mare atentie la magazinul unde se face plata:
– trebuie sa aiba date de contact complete, termeni si conditii corecte, politica de confidentialitate, detalii legate de returnarea produselor, service si garantie (daca este cazul)
– trebuie sa aiba detalii legate de metodele de plata si sa mentioneze procesatorul
– URL-ul paginii de plata, unde sunt introduse datele de card, trebuie sa inceapa cu protocolul de comunicare https urmat, in general de „secure.numele procesatorului.ro”. In cazul URL-urilor personalizate, inceputul url-ului trebuie sa coincida exact cu URL-ul altor pagini din site
– din ce in ce mai multe magazine dau clientilor posibilitatea de a lasa opinii despre produsele / serviciile oferite. Acestea ofera multa credibilitate site-ului.