Educatie intima

Cele mai bune metode contraceptive la 20, 30, 40 de ani

Publicat: 15 mart. 2011
7

O metoda de contraceptie perfecta nu exista. Cei mai important factori de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem contraceptia sunt securitatea si eficienta. Important este sa stiti ca incorecta reduce gradul de protectie. Iata care sunt cele mai bune metode contraceptive, in functie de decada de varsta:

La 20 de ani

1. Prezervativul
Este cea mai buna alegere pentru persoanele care nu au un partener stabil. Avantaje: Prezervativul are o eficacitate de aproape 100%, cu conditia sa fie folosit corect. In plus, este singura metoda care te apara si de bolile cu transmitere sexuala.

Dezavantaje: Latexul din care este facut se poate rupe. In cazuri rare, poate provoca alergii. In ceea ce priveste protectia impotriva virusului HIV, are o rata de esec de 5 din 100.

2. Spermicidele
Daca ai o relatie stabila, poti incerca alte metode de contraceptie, cum ar fi spermicidele. Acestea sunt substante chimice care, introduse in vagin inaintea actului sexual, vor imobiliza sau distruge spermatozoizii. 

Avantaje: Persoanele care nu agreeaza prezervativele vor gasi spermicidele ca fiind o metoda contraceptiva mai convenabila.

Dezavantaje: Spermicidele pot irita mucoasa uterina, favorizeaza leziunile si, prin urmare, aparitia unor boli cu transmitere sexuala. Pentru a fi eficiente 100%, ar trebui combinate cu alte metode.

3. Contraceptivele orale
Acestea trebuie sa fie luate sub stricta supraveghere medicala, in fiecare zi la aceeasi ora. Sunt contraindicate celor care sufera de hipertensiune, celor care au exces in greutate sau risc sporit de cancer la san.

Avantaje: Regleaza ciclul menstrual. Daca ai chisturi, acestea vor disparea in timp. Studiile arata ca pot preveni cancerul de col uterin. 

Dezavantaje: Contraceptivele care contin estrogen si progesteron sporesc cu 40% riscul de a face boli cardiovasculare, afecteaza venele si circulatia sangelui. Favorizeaza aparitia cheagurilor de sange, care duc, rar, chiar la deces.

In multe cazuri, pilula creste valoarea tensiunii arteriale si a colesterolului „rau” (LDL). S-a constatat ca femeile care o folosesc au un risc mai mare de a face diabet. Unele femei pot dezvolta sterilitate post-contraceptiva. Dupa intreruperea administrarii lor, nu mai raman insarcinate sau au avorturi spontane.

La 30 de ani

1. Pilulele contraceptive
Nefumatoarele care nu au probleme de sanatate majore pot lua pilulele contraceptive pana la 35 de ani.

2. Metoda calendarului
De obicei, ciclul menstrual este regulat la aceasta varsta. De aceea, se poate apela si la metoda calendarului. Se evita perioada fertila (zilele 13-14-15 de la aparitia menstruatiei si zilele dinainte si cele de dupa perioada fertila, insumand 10 zile). 

Avantaje: Nu exista efecte secundare negative. 

Dezavantaje: Are o mare rata de esec.

3. Steriletul
Daca aveti copii si nu va mai doriti unul timp de cativa ani, se poate folosi steriletul.

Avantaje: Este o metoda de lunga durata (de la 5 la 10 ani). Poate fi scos oricand. 

Dezavantaje: Poate da menstruatii abundente, ceea ce duce la anemie. Ocazional, provoaca inflamatii care duc la sterilitate.

La 40 de ani
Poti alege prezervativul, inelul vaginal sau diafragma, dar este bine sa folosesti si un lubrifiant, pentru ca, la aceasta varsta, vaginul se usuca mai usor.

Daca nu doriti copii, puteti apela la sterilizare chirurgicala, posibila in cazul ambelor sexe. 

Avantaje: Nu are efecte secundare pe termen lung. 

Dezavantaje: La cateva zile dupa interventia chirurgicala, pot aparea dureri.
Adauga un comentariu