Magazin

Cele mai bune legume si fructe congelate din comert

Publicat: 06 feb. 2014
1

Alege-le pe cele care, atunci cand ingheata, au o doza mai mare de nutrimente si o aroma mai intensa
Daca faci asta, trebuie sa respecti o regula foarte importanta: odata ce ai deschis punga cu produsul congelat, pastreaza cantitatea ramasa intr-o punga cu inchidere ermetica, ruland-o, ca sa elimini excesul de aer.

Porumbul
„Deschide o punga cu boabe de porumb congelate si vei afla ce le lipseste: aroma“, spune Michael Ferraro, chef si partener la Delicatessen in New York City. În rest, procesul de fierbere la care sunt supuse inainte sa fie congelate poate sa le creasca nivelurile de luteina si zeaxantina – carotenoide cu rol in prevenirea pierderii vederii cu pana la 118%, spun cercetatorii din India. Pentru calitate maxima, consuma-le in decursul a sase luni.

Citeste si: Astea sunt cele mai buna alimente pentru creier

Mazarea
Boabele congelate au gust si textura aproape similare cu ale celor proaspat scoase din pastai. Si, potrivit unui studiu din Journal of Food Science, antioxidantii din mazarea congelata sunt mai activi. Nu mai sta pe ganduri: jumatate de ceasca contine 13 procente din necesarul tau zilnic de vitamina C, iar o recenzie a unui studiu de la US Davis, una dintre cele mai mari companii de cercetari din lume, a aratat ca dupa un an petrecut in congelator, mazarea isi pierde doar o zecime din cantitatea totala de vitamina C.

Spanacul
E mai bun decat laptele. Un studiu polonez arata ca spanacul congelat contine mai mult calciu decat cel proaspat (si chiar mai mult decat laptele). Ca sa-i spargi membranele celulare si sa ai acces la mai multi antioxidanti, prepara leguma la abur, spun cercetatorii din Italia. Dar fii cu ochii pe calendar: folatii din spanac, care ar putea combate bolile cardiace, scad cu 43% intre a treia si a sasea luna de congelare.

Citeste si: Cele mai bune solutii pentru o detoxifiere reusita

Afinele
Ca sa nu diminuezi efectele antocianinelor – flavonoide care ajuta la prevenirea bolilor cardiace si a cancerului –, pastreaza-le sub zero grade, spune un studiu din Romania. Poti sa le dezgheti la temperatura camerei, insa un studiu de la Universitatea Carolina de Nord arata ca daca le lasi in cuptorul cu microunde un minut, acele niveluri de antocianine cresc. Consuma-le in decursul a patru luni.

Ciresele
Ciresele inghetate au mai multe antocianine care lupta impotriva cancerului, comparativ cu cele conservate, arata un studiu din Journal of Food Science. Partea proasta e ca daca astepti prea mult pana le pui intr-un iaurt, vor fi slabe din punct de vedere nutritional. Potrivit unei recenzii a unui studiu de la US Davis, 50% dintre polifenolii din ciresele congelate se degradeaza dupa sase luni, insa doar 25% au aceeasi soarta dupa trei luni.

sursa: menshealth.ro
Adauga un comentariu