Actualitate

Cel mai smecher primar al Iasului, executat de judecatori! A primit trei ani de inchisoare, iar zece ani nu se poate apropia de primarie!

Publicat: 15 nov. 2016
1
@ Judecatorii i-au interzis primarului ca in urmatorii zece ani sa mai ocupe o functie publica @ Cand au intrat in Primarie, procurorii au descoperit o serie de contracte de-a dreptul halucinante @ Totul pleaca de la un raport al Curtii de Conturi @ Ionel Moraru a primit trei ani de inchisoare si trebuie sa achite intregul prejudiciu creat primariei Ruginoasa
 
Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis ieri condamnarea lui Ionel Moraru, fostul primar al comunei iesene Ruginoasa, la o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru comiterea infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu. Pedeapsa stabilita ieri de judecatori este definitiva. De asemenea, judecatorii i-au interzis lui Ionel Moraru ca timp de zece ani sa mai ocupe o functie publica. Moraru a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, iar cele mai multe acuzatii se refera la afaceri derulate de Primaria Ruginoasa cu fiul si ginerele sau.

In cazul lui Ionel Moraru exista suspiciunea ca, in numele Primariei Ruginoasa, a incheiat contracte cu firme care ar fi fost controlate direct sau indirect de rudele sale sau chiar de el insusi. Ancheta a plecat de la un raport al Camerei de Conturi, care a verificat la sfarsitul anului 2014 contractele incheiate cu Primaria Ruginoasa. Cele mai multe nereguli se refera la o serie de contracte semnate de Primaria Ruginoasa in vederea realizarii unor studii de fezabilitate si proiecte. S-a constatat ca respectivele contracte sau acte aditionale au fost semnate cu o singura firma, si anume SC Zest-DP SRL. Potrivit Curtii de Conturi, aceasta firma a incasat in mod nejustificat sume importante de bani din bugetul local.

„Cu privire la contractul de prestari servicii incheiat cu SC Zest-DP SRL Iasi, constatam contractarea unor servicii, la o valoare de 22.000 lei, neoportune, intrucat nu erau cerinte ale realizarii obiectivului de investitii impuse de autoritatile legale. Contractul initial a fost suplimentat cu 160.000 lei in mod nejustificat, datorat de lipsa documentatiei de atribuire stabilita de lege”, se mai arata in raport.  
 

Tranzactii dubioase
 
Pe de alta parte, in anul 2010, Primaria comunei Ruginoasa a semnat cu SC Mestesug Artmob SRL, administrata de Ionut Moraru, fiul primarului, un contract de concesiune pentru o suprafata de 1.000 metri patrati. Contractul a fost semnat pentru o perioada de 49 de ani, fiind stabilit ca firma sa plateasca o redeventa de numai 1.500 lei pe an, in conditiile in care in care caietul de sarcini aprobat primarie in vederea organizarii licitatiei prin care urma sa se concesioneze suprafata respectiva a stabilit o redeventa minima de 2.370 lei pe an.

De asemenea, primarul Ionel Moraru a eliberat firmei fiului sau o autorizatie de constructie, pentru a ridica o cladire pe suprafata concesionata, in conditiile in care Ionel Moraru nu a platit taxa de autorizare de 2.334 lei, adica 1 la suta din valoarea lucrarilor de constructie. Rezulta ca baiatul primarului a avut 233.400 lei sa ridice o cladire.

In acelasi an, Primaria Ruginoasa a incheiat cu aceeasi firma Mestesug Artmob SRL un contract pentru a cumpara, tot de la firma baiatului primarului, numere de casa si 355 placute cu denumiri de strazi la pretul de 12.561 lei, contract care a fost semnat de primarul Ionel Moraru în calitate de reprezentant legal al Primariei Ruginoasa. A doua zi, în baza facturii fiscale nr. 9 din 29.10.2010, firma a livrat primariei „marfurile”, fiind acceptata la plata de catre Ionel Moraru, cu mentiunea „se aproba plata”, iar cu ordinele de plata nr. 238 si 239 din 29.10.2010 a fost achitata integral contravaloarea facturii. 
Comentarii
Adauga un comentariu