Info Turism

Cel mai murdar an de pe litoral. Dezastrul lasat in urma de turisti si comercianti

Publicat: 08 oct. 2019
9

La final de sezon, ecologistii de la malul marii trag un semnal de alarma: 2019 este anul cu cele mai multe gunoaie lasate pe nisip de turisti si de firmele care au afaceri pe plaja.

Voluntarii au gasit cu 30 la suta mai multe mucuri de tigara si ambalaje, fata de 2018, iar deseurile sunt luate de valuri si se pot intoarce in farfuriile noastre. Cercetatorii au descoperit particule de plastic in carnea pestilor si a midiilor din Marea Neagra.

In statiunea Mamaia, o plimbare pe malul marii la final de sezon e un slalom printre sezlonguri rupte, diverse recipiente din plastic, saci si mai ales resturi de tigari.

Turistii au plecat, administratorii de plaje au adunat sezlongurile, dar in urma lor au ramas tone de gunoaie. Potrivit ecologistilor, 2019 este considerat cel mai murdar de pe litoralul romanesc. Mai grav este ca multe reziduuri sunt duse de vant in mare.

Potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, dupa partea de vest a Mediteranei, Marea Neagra contine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om si ajunse in mediul marin din Uniunea Europeana. 90 la suta din resturi sunt din plastic.

Femeie: “Plimbandu-ma cu copilul pe faleza, pe marginea apei m-am gandit ca ar fi fost bine daca erau din loc in loc niste pungi si noi cei care ne plimbam si vrem sa facem curatenie putem sa strangem.”

Topul celor mai murdare plaje si ce lasa turistii in urma pe nisip

Ecologistii de la organizatia Mare Nostrum au stabilit ca, in 2019, plaja din Constanta a fost cea mai murdara. Eforie este pe locul al doilea, urmata de Mamaia Nord. Nici plajele salbatice de la Tuzla si Corbu nu au scapat de gunoaie.

Cel mai des turistii lasa in urma lor mucuri de tigara. De pe 50.000 de metri patrati de plaja, adica sub 2% din suprafata totala a litoralulul romanesc, ecologistii au strans aproape 18.000 de bucati.

Mihaela Candea, presedinte ONG Mare Nostrum: “Daca facem un calcul putem sa ajungem la o cifra de patru milioane 300.000 de mucuri de tigari pe plaja asta ca sa va imaginati dimensiunea acestui deseu

Nenumarate ambalaje, capace si paiele din pahar sunt de asemenea ingropate in nisip. Dar voluntarii au gasit si cuie, suruburi, pensete, sarma ghimpata si, surpriza sezonului, un espresor! 90 la suta din deseuri sunt luate de valuri spun cercetatorii de la Institutul de Dezvoltare Marina din Constanta, iar consecintele sunt alarmante: la analizele de laborator s-au descoperit particule de plastic in pestii si scoicile din Marea Neagra, care ajung in farfuriile noastre.

Uniunea Europeana incearca sa combata poluarea marilor si de curand a luat o decizie radicala. Din 2021, produsele de unica folosinta din plastic vor fi interzise, iar proiectele de colectare a deseurilor din mediul marin vor primi finantare.
Adauga un comentariu