@ Artefacte vechi de mii de ani, o atmosfera si un decor muzeal occidental @ Un univers fabulos, misterul unei vieti arhaice, tocmai din epoca eneolitica, dar si documente sau obiecte ce tin de istoria moderna a intelectualitatii iesene din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea @ In viitorul apropiat, la Iasi ar putea aparea, cu ajutorul tehnologiei 3D, primul muzeu animat, unde publicul va putea vedea cum traiau oamenii acum 7.000 de ani
Chiar daca Iasul nu se mai poate lauda decat cu faptul ca a fost, candva, capitala culturala a Romaniei, in sfarsit are parte de un muzeu unic in intreaga Europa. Dupa o investitie de aproximativ un milion si jumatate de euro, Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) a inaugurat o adevarata opera muzeala. „Da, se poate spune ca este un muzeu unic in toata Europa. Aici coboram in timp, pana acum 7.000 de ani… Prin modul de expunere, «Muzeul Culturii Cucuteni» ofera posibilitatea publicului de a intra in contact cu artefacte, adevarate minunatii ale civilizatiei… De asemenea, acest muzeu ofera elemente ce tin de viata, cultura si spiritualitatea oamenilor de acum mii de ani. Desigur, intr-un viitor, ne dorim sa oferim si sa redam publicului cu ajutorul tehnologiei 3D, viata cotidiana de zi cu zi din Cucuteni”, arata lect. univ. dr. Vasile Cotiuga.
O incapere este special destinata, cu ajutorul jocului de lumini, lutului si obiectelor de cult stravechi. „In prim-planul acestui muzeu destinat Culturii Cucuteni se afla si o camera speciala, care ofera publicului posibilitatea de a intra in contact cu adevarata spiritualitate si simbolistica ce-i ghida in viata, acum mii de ani, pe oameni”, mai arata Cotiuga.
Aflat intr-un spatiu generos, frumos modelat si construit astfel incat sa combine vechiul cu prezentul, muzeul UAIC are si o parte unde se pot regasi elemente, obiecte de stiinta si tehnica, dar si documente ce ajung pana la cel privind intemeierea celei mai moderne institutii de invatamant superior din tara noastra sau tablouri cu personaje marcante din viata culturala. De precizat ca Muzeul Universitatii Cuza reuneste, în acelasi cadru, atat „Muzeul Academic, cat si „Muzeul Civilizatiei Cucuteni„. Ultimul cuprinde unele dintre cele mai valoroase vestigii apartinând stravechii culturi, scoase la lumina în urma unor sapaturi arheologice. Acestora li s-au adaugat si exponate din colectia „Fundatiei Cucuteni pentru Mileniul III„. Astfel, incepând de ieri, acesta si-a deschis portile pentru vizitatorii de toate vârstele. Accesul este gratuit, dupa urmatorul program: marti – vineri, orele 9.00 – 16.00, si sâmbata – duminica, in intervalul 10.00 – 15.00. Muzeul are sediul pe strada Titu Maiorescu nr. 12.
BRAVO, pt.initiativa. Trebuie aratat oamenilor adevarata istorie a strabunilor nostrii,dar nu falsificata de istoria oficiala,care se preda in scoli. Teritoriul Carpato-Danubian este Centrul Spiritual al Europei ,daca nu chiar al lumii.La noi in tara s-au descoperit arctefacte extrem de vechi de milioane de ani,care arata ca populatia veche de pe teritotiul Romaniei era dezvoltata cultural,mestesugaresc,religios, fata de alte regiuni vecine.Strainii(magharii, secuii,evreii si altii) nu-si doresc sa se afle,doar sa ne ingroape identitatea nationala
Bai „frumosule” nu mai bate campiii…mai ai putin si ne spui ca Adam si Eva vorbeau limba romana! Adevarul e ca daca iesi pe strazile Romaniei imediat iti dai seama ca suntem plini de spirit! Suntem Centrul Hotiei, Tiganiei si Pupaturii de Moaste al Europei!