Magazin

Cel mai mare cutremur din istorie! A avut magnitudinea de 9.5 pe scara Richter. Tsunami de 25 de metri. Potrivit estimarilor sunt 5.700 de morti

Publicat: 07 sept. 2016
1
Cea mai recenta tragedie din AmatriceItalia, in care au murit sute de oameni ne-a adus aminte ca natura poate fi destul deneiertatoare. Si, conform celor mai recente informatii, Romania nu sta deloc bine la capitolul siguranta, in eventualitatea unui seism major.

Dar, in aceasta discutie, putini oameni stiu care a fost cel mai mare cutremur din istorie, inregistrat oficial.

Ei bine, cel mai mare seism din istorie a fost inregistrat in Chile si a avut o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter.

Seismul, care a avut loc in Valdivia, la 22 mai 1960, a starnit valuri de tsunami inalte de 25 de metri.

Nici pana in ziua de azi nu se cunoaste cati oameni au murit in tragedie, dar estimarile variaza intre 2.200 si 5.700 de morti.

“Chile se afla intr-o zona de subductie, unde se intalnesc doua placi tectonice masive. In zona Oceanului Pacific se afla placa tectonica Nazca, care se subduce sub placa tectonica a Americii de Sud. Aceasta subductie a dus la formarea muntilor din Chile de-a lungul istoriei geologice. Acesta este mecanismul care a declansat si cel mai mare cutremur inregistrat in istorie”, a explicat un specialist geolog, pentru antena3.ro.

“Un alt element notabil al acestui seism este ca a durat 10 minute si a avut loc la o adancime de 33 de kilometri, o adancime considerata mica la nivel general. Seismele de suprafata, care au loc la adancime mica, tind sa aiba efecte mai puternice”, a explicat specialistul, pentru antena3.ro.

Efectele s-au facut simtite pana in Japonia si Filipine, unde au fost inregistrate valuri cu inaltime de pana la 10 metri.Adauga un comentariu