Local

Cel mai celebru tepar cu fonduri europene a mai dat o lovitura. Afaceristul a iesit recent din inchisoare

Publicat: 16 oct. 2016
1
@ Firma care a obtinut finantare europeana a intrat in faliment @ Recent, s-a constatat ca datoriile firmei ajung la peste 800.000 de euro @ Suma include si fondurile europene de aproape 500.000 euro, fraudate de patronul firmei
 
Patronul SC Teofarm SRL, Doru Teodor, le-a tras-o inca o data autoritatilor romane. Dupa ce a fraudat fonduri europene de 230.000 euro (Uniunea Europeana are de recuperat 500.000 euro deoarece s-au calculat si penalitati de intarziere), Doru Teodor si-a bagat firma in faliment fara ca Teofarm SRL sa achite de aceasta data taxele si impozitele catre bugetul statului.

Astfel, lichidatorul firmei a publicat zilele trecute tabelul definitiv al creantelor, document din care reiese ca datoriile Teofarm SRL ajung acum la circa 800.000 euro, suma incluzand si fondurile in suma 2.168.729 lei (498.753 euro) pe care le revendica Ministerul Fondurilor Europene. Ceilalti creditori ai firmei sunt Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care are de recuperat taxe si impozite neachitate in suma de 471.618 lei, Administratia Fondului pentru Mediu- 369 lei, Pharcos SRL- 46.377 lei.  
 

Cu toate acestea, exista sanse minime ca statul sa recupereze toti banii. Mai mult, putem spune ca sumele care ar putea fi recuperate sunt infime. Asta deoarece in patrimoniul firmei nu s-au gasit bunuri suficient de valoroase astfel incat prin vanzarea lor sa se poata achita datoriile. Astfel, in patrimoniul firmei s-au gasit niste ustensile uzate, folosite in activitatea de tiparire, fiind vorba de o masina de tipar, masina de stantat, ghilotina, centrala termica, masina de ambalat etc. Valoarea acestor bunuri este de numai 24.037 euro fara TVA. 
 
Faliment inainte de eliberare
 
Magistratii ieseni de la Tribunalul Iasi au dispus intrarea in faliment a SC Teofarm SRL la data de 23 iunie 2015, in urma unei solicitari facute chiar de Doru Teodor. De altfel, firma a intrat in faliment cu putin timp inainte ca Doru Teodor sa fie eliberat conditionat chiar in dosarul in care fusese condamnat la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare pentru frauda cu fonduri europene. Desi, dupa cum s-a vazut mai sus, statul nu recuperase prejudiciul din dosarul de frauda cu fonduri europene, Doru Teodor a facut cerere de eliberare conditionata, solicitarea fiind aprobata de Judecatoria sectorului 4 Bucuresti. In aceste conditii, afaceristul a fost eliberat din Penitenciarul Jilava la data de 22 septembrie 2015. 
 
Firma lui Teodor a obtinut fonduri europene in anul 2006, pentru un proiect care viza modernizarea unei tipografii. Dar, in loc sa cumpere o tipografie noua, asa cum prevedea proiectul, Teodor a cumparat utilaje de la o alta firma pe care tot el o controla. Astfel, firma cumparase cu fonduri europene utilje second-hand pe care le folosisera celelalte societati controlate de acest afacerist. Celelalte firme implicate se numesc Dianthus si Pharcos.

In 2001, Teofarm SA a vandut catre Dianthus SRL si catre Pharcos SRL patru utilaje achizitionate in perioada 1999 – 2000, in valoare totala de 785.000 de euro. Conform rechizitoriului procurorilor DNA, Doru Teodor a vandut catre firma partenera, Dianthus SRL Iasi, si catre Pharcos SRL, o imprimanta Magester de 20.100 de euro, o masina Offret Roland de 59.900 de euro, o masina Stanta Victoria in valoare de 40.000 de euro si o masina de lipit de 60.000 de euro. Apoi, aceste utilaje au fost cumparate din nou de SC Teofarm SA, cu fonduri europene.

„In fapt, vanzarea utilajelor s-a facut doar scriptic, cu scopul de a nu mai figura in proprietatea Teofarm SA, care, la data de 08.07.2004, le-a achizitionat de la Dianthus SRL, in cadrul contractului finantat de comunitatea europeana, majorand pretul de la 527 milioane lei vechi la 7,3 miliarde lei vechi”, au sustinut anchetatorii. Mai mult, in dosarul trimis catre Banca Comerciala Romana pentru obtinerea finantarii, SC Dianthus SRL a introdus mai multe acte prin care arata ca utilajele sunt achizitionate din strainatate. Doru Teodor a fost trimis in judecata de DNA Iasi pe data de 3 octombrie 2006, fiind primul dosar de frauda cu fonduri europene finalizat de procurorii anticoruptie ieseni.
Comentarii
  • si ce este asa complicat ? pentru restul banilor care nu pot fi recuperati se face puscarie 25- 30 50 – 100 de ani la munca nu la televizor , daca parlamentarii nostri nu-si faceau legi pentru pielea lor nu se intimpla asa ceva , NISTE NENOROCITI AU DEVALIZAT TARA . NISTE JEGURI .

Adauga un comentariu