@ El poate fi declarat cel mai bogat boschetar din Iasi @ Tranzactiile derulate de Dumitru Catargiu depasesc 130 de miliarde de lei vechi @ Cand au aflat cine este proprietarul societatii prin care s-au derulat afacerile, inspectorii de la Garda Financiara au ramas cu gura cascata @ Initial, judecatorii de la Tribunalul Iasi n-au vrut sa-l condamne pe boschetar, pentru ca el nu putea sa traga statul in piept cu peste un milion de euro de capul lui @ Curtea de Apel Iasi a schimbat radical prima sentinta
Dumitru Catargiu poate fi considerat, cel putin in acte, cel mai bogat boschetar din Iasi. Prin intermediul unei firme la care figureaza ca administrator au fost derulate contracte de peste 130 de miliarde de lei vechi. Initial, judecatorii de la Tribunalul Iasi l-au achitat pe Catargiu pe motiv ca el a fost bagat la inaintare de alte persoane si ca nu a stiut ce se intampla cu aceste tranzactii.
Ieri, magistratii de la Curtea de Apel Iasi au anulat decizia luata initial de Tribunal si l-au condamnat pe Catargiu la 4 ani de inchisoare cu suspendare. De asemenea, ceilalti acuzati din acest dosar s-au ales cu pedepse mai mari decat cele stabilite in prima instanta de catre judecatorii de la Tribunal. Dumitru Catargiu este asociat unic si administrator la SC Gelco Print SRL Harlau si a reusit sa efectueze tranzactii comerciale de peste 130 de miliarde lei vechi. In timpul anchetei s-a constatat ca, de fapt, Catargiu este un boschetar bagat la inaintare de alte persoane. Chiar daca sunt niste sume fabuloase care se invart in jurul numelui boschetarului, acesta sustine ca a facut totul constient, pentru ca cei care s-au aflat in spatele sau i-au promis ca-i vor da bani si un telefon mobil.
Procurorii l-au trimis in judecata alaturi de Catargiu si pe Ioan Stanescu, adevaratul creier al afacerii. Pe mana judecatorilor de la Tribunalul Iasi a fost data si Fraga Stanescu, alaturi de Ferdinand Stanescu, sub acuzatia de complicitate la evaziune fiscala. „În perioada anilor 2008 – 2009, inculpatul Catargiu Dumitru, asociat si administrator al SC Gelco Print SRL Hârlau, a efectuat livrari de marfuri catre mai multe societati comerciale fara a înregistra în contabilitatea firmei aceste operatiuni comerciale si fara a declara autoritatilor fiscale teritoriale venituri în suma totala de 13.230.304,56 lei. În demersul lor, cei doi inculpati au fost ajutati de Stanescu Fraga si Stanescu Ferdinand, care le-au pus la dispozitie mai multe formulare fiscale. Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.310.385 lei, echivalentul a 1.021.418,24 euro, reprezentând impozit pe profit si TVA”, au precizat procurorii.
Cum era de asteptat, prejudiciul nu a fost recuperat si nici nu au putut fi identificate bunuri pe numele inculpatilor, pentru a fi puse sub sechestru.
Boschetarul: „Am facut o mare greseala”
Inainte de a fi transferata pe numele lui Dumitru Catargiu, ajuns boschetar dupa ce i-a luat foc casa, firma apartinea lui Ferdinand si Fraga Stanescu. In 2004, in momentul in care firma a fost infiintata, fondatori erau Andreea Teodora Shannak, Radiana Maria Aignatoaei si Gheorghe Aignatoaei, din Deleni. In aprilie 2008, firma ajunge, gratuit, la Dumitru Catargiu, cei trei retragandu-se din societate, fara sa mai aiba nici o pretentie. Tot in acel an si sediul firmei este mutat din Iasi, de pe Bulevardul Chimiei, in Harlau, cu ajutorul lui Ferdinand si Fraga Stanescu. Ieseanul judecat pentru evaziune fiscala le-a povestit anchetatorilor ca cei doi cetateni de etnie rroma i-ar fi promis bani daca devenea administratorul societatii comerciale, doar ca nu s-a ales cu nimic. In schimb, Fraga si Ferdinand au derulat afaceri grele, comisarii de la Garda Financiara sustinand ca valoarea totala a facturilor emise de diferiti clienti in perioada verificata este de aproape 13,5 milioane lei. „Am facut o mare greseala, pe care o regret. Eram intr-o situatie disperata, mai ales ca imi arsese si casa, iar unul dintre copii mi-a fost omorat. Nu stiu ce am sa fac in continuare. Eu am semnat actele prin care deveneam proprietarul firmei prin intermediul unei alte persoane, care ii reprezenta pe cei doi la care lucram ca zilier. Eu am fost pus sa semnez actele in masina lor, pe brate. Mi-au promis bani si un telefon mobil, dar nu am primit decat 30 de lei”, a declarat Catargiu. Pe de alta parte, Ioan Stanescu a fost condamnat la 9 ani de inchisoare, Ferdinand Stanescu a primit 5 ani de inchisoare, iar Fraga Stanescu s-a ales tot cu 5 ani de puscarie. De asemenea, cei condamnati trebuie sa returneze statului roman suma de 5.730.054 lei.
Cred ca in momentul de fata legile din Romania sant prea blande in cazul de fata boschetarul trebuie achitat si patronache Stanescu obligat sa achite prejudiciul daca nu sa se puna sechestru pe castel nu se recupereaza prejudiciul si nu se vinde castelul patronache la parnaie si castelul daramat dupa 2 ani de cusca sigur o sa vrea sa achite prejudiciul
CASTELUL NEGRULUI NU ARE NICIO VALOARE…CINE AR CUMPARA O CASA INTR-UN SAT DE NEGRI?
BUN ARTICOL,LA MAI MULTE…
SI NU AR STRICA SA-I MAI ASCUNDA PE
„IMPORTANTII” ASTIA,CA NU MAI INCAPI PRIN MALL DE EI.