Magazin

Cel mai batran atlet belgian a murit cu paharul de sampanie in mana

Publicat: 07 ian. 2014
1

Un belgian de 95 de ani, considerat cel mai batran atlet din regat, a murit marti prin eutanasiere, dupa ce isi sarbatorise in ajun plecarea alaturi de circa o suta de apropiati.

Pauwels a concurat pentru Belgia la cursele de 800 de metri rezervate categoriei de varsta 90 – 94 de ani.

Presa flamanda a acordat spatii largi deciziei lui Emiel Pauwels, care a spus luni ca „nu regreta ca paraseste” aceasta lume si ca nu ii este frica de moarte.

In fotografiile publicate marti apare zambitor, ciocnind un pahar de sampanie cu prietenii, familia si membri ai clubului sau de atletism, care au venit la el acasa.

„A fost cea mai frumoasa petrecere din viata mea. Cine nu ar vrea sa termine cu o sampanie si cu toti apropiatii alaturi? Cand va veni doctorul cu injectia, voi parasi aceasta lume cu sentimentul ca am trait bine”, a marturisit Pauwels in cotidianul Het Laatse Nieuws.

„De ce sa plang cand ma voi intalni in Rai cu prieteni si apropiati si cu sotia?”, a adaugat el.

Lui Emiel Pauwels i s-a facut injectia letala la domiciliul sau din Bruges, iar fostul atlet l-a avut alaturi pe fiul lui, Eddy.

„A fost vointa tatalui meu sa moara asa, dar imi vine greu sa cred ca este ultima oara ca suntem impreuna”, a spus acesta luni.

Emiel Pauwels era tintuit la pat de cateva luni din cauza unui cancer la stomac in faza terminala. Starea lui s-a inrautatit dupa ultima isprava: el a vrut sa castige titlul european la veterani pe 60 metri, la Campionatele de Atletism in Sala, organizate in martie 2013.

Gestul sau intervine dupa actiunea similara a chimistului belgian Christian de Duve, castigator al Premiului Nobel pentru Medicina in 1974, care a ales sa fie eutanasiat in mai 2013, la varsta de 95 de ani.

Belgia este una din putinele tari care a legalizat eutanasia, in anumite conditii, in 2002. Senatul (Camera superioara a Parlamentului belgian) a decis recent sa extinda masura la minorii afectati de o boala incurabila, textul nefiind inca aprobat de catre deputati.
Adauga un comentariu