National

Cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale au depus juramantul. Rectorul Universitatii Cuza iese din scena

Publicat: 13 iul. 2016
1
Astazi, 13 iulie, cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) – Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache – au depus juramantul de investitura in fata presedintelui Klaus Iohannis. Cu aceasta ocazie, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul ales al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iasi a iesit oficial din randul judecatorilor de la CCR. De precizat ca mandatul rectorului UAIC la CCR a expirat oficial la data de 12 iulie 2016.

Vezi si Decizie majora a CCR: Se schimba procedura penala 

Livia Stanciu, fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost numita pe 9 iunie, prin decret prezidential, de catre Klaus Iohannis, judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat complet de noua ani. Ea il inlocuieste pe Augustin Zegrean, numit in 2007 de catre presedintele de atunci, Traian Basescu.
Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecator CCR pentru urmatorii noua ani de catre Camera Deputatilor, la propunerea UDMR si cu votul PSD. El il inlocuieste pe judecatorul Tudorel Toader, numit in 2007 de Camera Deputatilor, la propunerea PNL.
Cel de-al treilea judecator care vine la Curtea Constitutionala este fostul deputat UNPR Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD si UDMR. El il inlocuieste pe Valentin Zoltan Puskas, numit in 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestata la CCR de senatorii liberali pe motiv ca nu a fost sustinut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.Adauga un comentariu