International

Cehia, dezamagita ca nu a primit portofoliul de Politica Regionala

Publicat: 11 sept. 2014
1

Politicienii de la Praga au criticat acordarea portofoliului Politica Regionala Romaniei, considerand ca Vera Jourova, comisarul desemnat de Cehia, ar fi fost mult mai potrivita pentru acest domeniu, relateaza Radio Praga, citata de Mediafax.

Decizia presedintelui ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, de a repartiza comisarului desemnat de Cehia, Vera Jurova, portofoliul pentru Justitie, protectia consumatorilor si egalitate de gen a provocat surprindere la Praga, in conditiile in care aceasta tara se astepta sa obtina un domeniu economic cu greutate in viitorul Executiv european.

Citeste si DAN NICA, propus vicepresedinte al Parlamentului European, in locul CORINEI

Vera Jurova si-a exprimat deja regretul ca nu a obtinut portofoliul Politica Regionala, pentru care se considera expert, mai ales ca a detinut functia de ministru al Dezvoltarii Regionale in Cehia.

Totusi, cateva ore mai tarziu, intr-un interviu pentru televiziunea ceha, Vera Jurova si-a declarat multumirea in legatura cu portofoliul primit de Cehia: „Este un portofoliu puternic si foarte interesant si, intr-un fel sau altul, are legatura cu viata de zi cu zi a tuturor cetatenilor UE”.

Citeste si Iohannis ii raspunde lui Ponta: Stim care e interesul Romaniei

Premierul Bohuslav Sobotka, care a condus negocierile privind portofoliul pentru Cehia cu presedintele ales Jean-Claude Juncker, a exprimat o pozitie similara, afirmand ca acesta reprezinta o oportunitate pentru decizii asupra unor politici cu implicatii pentru milioane de persoane din Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, partenerii de coalitie au criticat portofoliul repartizat Cehiei in viitoarea Comisie Europeana. Liderul miscarii de centru ANO, Andrej Babis, a declarat ca rezultatul este dezamagitor, in timp ce liderul crestin-democratilor a afirmat ca, tinand cont de marimea si pozitia sa, Cehia ar fi putut obtine mai mult.

Citeste si Ce avere are Corina Cretu, noul comisar european al Romaniei

Presedintele Milos Zeman a vorbit explicit despre un esec, afirmand ca, printr-un lobby sustinut, Praga ar fi fost in masura sa-si asigure portofoliul Politica Regionala, pentru care comisarul propus de Cehia era considerat expert.
Adauga un comentariu