International

Cehia da o lectie Romaniei

Publicat: 25 aug. 2016
1

Bohuslav Sobotka, premierul ceh, si-a exprimat joi din nou obiectiile la solicitarile Angelei Merkel ca tara sa sa accepte sistemul de cote pentru impartirea poverii in criza refugiatilor, relateaza DPA.

„Nu putem sustine un sistem care cere cote obligatorii pentru repartitia refugiatilor”, a spus Sobotka intr-o conferinta de presa comuna cu Angela Merkel la Praga.

„Cred ca ramanem in discutii”, a spus la randul ei dna Merkel.

Vizita cancelarului german la Praga are loc in contextul in care cancelarul german isi intensifica eforturile de a elimina diferentele de opinie dintre statele UE inainte de summitul UE de luna viitoare. Cancelarul incearca sa stabileasca o pozitie comuna dupa votul britanicilor pentru iesirea din UE.

„Putem face fata cu succes deciziei Marii Britanii, dar trebuie sa depunem mari eforturi”, a spus Merkel. Ea a adaugat ca cei 27 de membri ai UE, fara Marea Britanie, au intrat intr-o „perioada de reflectie”.

Pana la sfarsitul saptamanii, Merkel va avea convorbiri cu 15 sefi de guvern ai unor state membre inainte de summitul UE de la Bratislava, la care Marea Britanie nu va participa.

Merkel a declarat la Praga ca pe agenda summitului extraordinar de la Praga din septembrie se vor afla consolidarea economiei UE dupa Brexit, securitatea interna si externa a UE, dar si politica privind migratia.

„Accentul la summitul de la Bratislava va fi pus pe modul in care ne putem spori forta economica, sa cream mai multe locuri de munca, sa facem ceva pentru tineri si sa intarim securitatea externa si interna”, a spus cancelarul german.

„Exista divergente de opinie in domeniul repartitiei migrantilor in cadrul UE, dar in multe domenii opiniile noastre sunt acelasi, de exemplu in privinta acordului cu Turcia, a protectiei frontierelor si a ajutorului in combaterea cauzelor migratiei”, a adaugat Angela Merkel.

Dupa referendumul din iunie, au aparut divergente intre statele UE in privinta gradului de integrare politica si economica pe care ar trebui s-o urmareasca blocul comunitar, precum si in privinta cedarii unor prerogative catre statele membre, comenteaza DPA.

Totusi, cel mai sensibil subiect in cursul turneului lui Merkel in capitalele europene va fi probabil criza refugiatilor, care a revenit in prim-planul agendei UE dupa o serie de atentate teroriste sangeroase comise de solicitanti de azil.

Vineri, sefa guvernul german se va intalni la Varsovia cu liderii celor patru tari din Grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria) pentru pregatirea summitului extraordinar de la Bratislava.
Adauga un comentariu