Actualitate

Cea mai tare licitatie a inceputului de an! Firma abonata la contracte pe bani publici da inca o lovitura de proportii

Publicat: 13 feb. 2019
1

@ Unul dintre cei mai fideli clienti ai contractelor pe bani publici a prins inca un pot banos dupa o licitatie organizata de o primarie din judetul Iasi @ Peste 3,5 milioane de lei vor intra in conturile societatii, implicate inclusiv intr-o ancheta DNA in care au fost urmarite lucrari fictive @ Afacerile companiei se bazeaza aproape exclusiv pe contracte cu institutii publice, iar de-a lungul timpului, oamenii de afaceri din spatele firmei s-au aflat in mai multe scandaluri ce tin inclusiv de fraudarea unor licitatii de lucrari

Societatea iesena Casrep SRL a castigat inca o suma importanta din bugetul statului, fiind vorba despre licitatia organizata pentru extinderea unui sistem de canalizare in judetul Iasi, contractul fiind in valoare de circa 3,6 milioane de lei.

Concret, este vorba despre proiectul denumit "Extindere sistem de canalizare in localitatea Boldesti si Harmanestii Vechi, comuna Harmanesti, judetul Iasi", in valoare totala de 3.662.687 lei si prin intermediul caruia se vor moderniza retelele de canalizare din localitatile mentionate.

Castigatorul licitatiei este SC Casrep SRL, societate ieseana controlata de oamenii de afaceri Constantin Felea, Paul Lucian Craus si Ivoneta Craus, si care, in anii precedenti, a primit mai multe contracte asemanatoare pentru extinderea si reabilitarea retelei de apa-canalizare in judetul Iasi.

"Initial au fost facute oferte din partea a trei firme pentru contractul de extindere a canalizarii in Boldesti si Harmanestii Vechi, iar castigatorul licitatiei a fost societatea Casrep SRL. In cele din urma a fost desemnata castigatoare societatea care a avut oferta financiara cea mai avantajoasa dupa ce s-a dat acordul. Deocamdata, am dat ordinul de incepere pentru proiectul tehnic si urmeaza ca in viitorul apropiat sa demareze si executia lucrarilor", a declarat  Ioan Secrieru, primarul comunei Harmanesti din judetul Iasi.

O alta mare lovitura a SC Casrep SRL a fost data chiar in luna aprilie 2018, cand a primit un contract in valoare de 3,3 milioane de lei prin intermediul unei licitatii organizate de ApaVital. Firma Casrep SRL a castigat contractul pentru inlocuirea unor retele de distributie a apei in zona Ticau din municipiul Iasi.

Oferta Casrep de 3,3 milioane lei a fost desemnata castigatoare in fata celor facute de Conest in valoare de 4,05 milioane lei, Daroconstruct in valoare de 3,82 milioane lei si Tehnoterm SRL in valoare de 3,49 milioane lei.

Casrep SRL a primit cele mai mari contracte de lucrari prin intermediul operatorului de apa ApaVital. In cadrul proiectului POS Mediu I, nu mai putin de trei contracte majore de lucrari au fost atribuite catre Casrep SRL, fiind vorba despre o suma totala de aproape 13 milioane de euro, dar si de alte 14 milioane de euro obtinuti prin diverse contracte incheiate cu autoritatile administrativ-teritoriale din judetul Iasi.

Pe langa aceste contracte, Casrep SRL a incasat bani importanti si prin intermediul unor lucrari atribuite in mod direct de catre autoritatile si institutiile publice din judetul Iasi.

Cercetati de DNA pentru ca ar fi dat spaga

Casrep SRL este una dintre firmele care au avut contracte serioase mai ales in timpul guvernarii PNL, dar si PSD. Directia Nationala Anticoruptie a constatat ca firma Casrep SRL a fost implicata intr-o serie de activitati nu tocmai legale. Unul dintre cazuri este acela cand firma a prins un contract pe 2,5 milioane din fonduri europene cu Primaria Prisacani, pentru reteaua de apa si canalizare. La acel moment, vila primarului din comuna a beneficiat de lucrari de modernizare si imbunatatire, dar si de o fantana arteziana in valoare de un miliard de lei vechi.

Constantin Chirila a fost audiat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi, fiind cercetat in dosarul privind decontarea unor lucrari de constructie finantate din fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala. In acest dosar sunt cercetati si administratorii Casrep SRL.
De asemenea, DNA a verificat si modul in care reteaua de canalizare a fost deviata, astfel incat sa fie racordata si locuinta primarului, asta desi, in varianta depusa la APDRP, proiectul nu prevedea ca reteaua de canalizare sa treaca si prin fata portii primarului. Imediat a aparut si fantana arteziana pe proprietatea primarului.

Citeste si: Tupeu de demnitar. Si-a modernizat casa cu banii primariei

Afaceri bazate aproape exclusiv pe bani publici

In ultimii ani, Casrep SRL a obtinut numeroase contracte din fonduri europene si cu primariile din judetul Iasi, fiind vorba despre o suma de aproape 14 milioane euro in total. Spre exemplu, un contract in valoare de 355.181 euro a fost semnat in anul 2015 cu comuna Tibanesti, un alt contract de 2.250.220 euro cu comuna Aroneanu, un altul de 1.156.499 euro cu comuna Prisacani, un contract de 1.779.207 cu comuna Gorban sau alt contract in valoare de 1.579.260 euro cu comuna Cristesti. In total, la nivelul judetului Iasi, Casrep SRL a incheiat contracte cu unitatile administrativ-teritoriale in valoare de aproape 14 milioane de euro.

Afacerile Casrep SRL Iasi se bazeaza aproape exclusiv pe fonduri publice sau europene, asta tinand cont de cifrele de afaceri anuale derulate de firma de constructii. Spre exemplu, la nivelul anului 2015, compania ieseana a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 30 de milioane de lei. Din aceasta suma, 24.978.518 lei au venit printr-un contract semnat cu ApaVital pentru "Extinderea retelelor de apa si canalizare, inclusiv statia de tratare apa potabila în localitatea Harlau", iar 6.947.802 dintr-un contract semnat cu Primaria Ruginoasa.

Citeste si: Un intreg cartier din Iasi, distrus pentru 5 milioane de euro. Patronii, urmariti de DNA – FOTO

In prezent, SC Casrep SRL figureaza cu un numar de 155 de angajati si o cifra de afaceri care se mentine intre 20 si 30 milioane de lei anual. Cu cei peste 30 de milioane de euro obtinuti din contracte pe fonduri publice, se poate spune ca SC Casrep SRL a devenit firma din Iasi care a obtinut cei mai multi bani din fonduri publice pentru lucrari la retelele de apa si canalizare din judet.
Reprezentantii SC Casrep SRL nu au raspuns apelurilor facute de reporterii BUNA ZIUA IASI pana la inchiderea editiei.
Comentarii
  • ” Reprezentantii SC Casrep SRL nu au raspuns apelurilor facute de reporterii BUNA ZIUA IASI pana la inchiderea editiei.”
    Si ce sa va raspunda o firma care castiga licitatii in concurenta cu alte firme ? A castigat si executa lucrari de canalizare ” cu bani publici ” (stiti lucrari de canalizare cu bani privati ?). Ce inseamna „abonata” , sunt si alte firme care au castigat lucrari de canalizare in jud. Iasi ? Ce inseamna „lovitura” ? . E un contract ca oricare altul de 3 mil lei.
    BZI – sunteti tendentiosi si lipsiti de bun simt.

  • in 2006 au avut de 13,8 mil euro si nu vad care e problema, lucrarea era de 14 luni dar au terminat-o in 5 luni. si predata in 7.

Adauga un comentariu