Stiri Turism

Cea mai mare repatriere pe timp de pace din istoria Marii Britanii, la final. 150 de avioane au efectuat 746 de zboruri, pentru a aduce acasa turistii, in urma falimentului Thomas Cook

Publicat: 08 oct. 2019
9

Autoritatile britanice au anuntat luni ca au finalizat operatiunea, fara precedent, de repatriere a aproximativ 140.000 de turisti, la doua saptamani dupa falimentul surprinzator al touroperatorului Thomas Cook.

Autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie (CAA) a informat intr-un comunicat ca aceasta operatiune, botezata 'Matterhorn', cea mai importanta operatiune de repatriere de dupa cel de al doilea razboi mondial, se va incheia in scurt timp odata cu aterizarea pe aeroportul din Manchester (nord) a unui avion plecat din Orlando (SUA) cu 392 de pasageri la bord.

In total, un numar de 150 de avioane au efectuat 746 de zboruri si au permis repatrierea a aproximativ 140.000 de persoane de la debutul operatiunii 'Matterhorn', in data de 23 septembrie, la cateva ore dupa ce touroperatorul Thomas Cook si-a anuntat falimentul.

"Vreau sa multumesc tuturor celor care au luat parte la aceasta operatiune enorma, in special pasagerilor pe care i-am adus acasa. Vreau de asemenea sa ii felicit pe fostii angajati ai Thomas Cook care au lucrat cu noi pentru a face din aceasta operatiune un succes", a explicat directorul general al CAA, Richard Moriarty.

In momentul falimentului Thomas Cook, un numar total de 600.000 de turisti erau in vacanta la nivel mondial cu touroperatorul britanic. Autoritatile de la Londra au reusit sa isi repatrieze cei 140.000 de turisti, insa soarta celorlalti 450.000 de turisti se joaca intre mai multe tari si filiale ale grupului Thomas Cook care nu s-au declarat imediat in faliment.

Grupul Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, avea 22.000 de angajati la nivel mondial, dintre care 9.000 numi in Marea Britanie, care si-au pierdut locul de munca odata cu falimentul companiei.

Thomas Cook realiza o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde de lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai multi ani, insa, compania era afectata de o concurenta acerba intre tour operatori si un mediu economic incert in Marea Britanie, in contextul Brexitului si al deprecierii lirei. Grupul Thomas Cook are datorii de 1,7 miliarde de lire sterline si o finantare suplimentara de 200 milioane lire sterline era decisiva pentru supravietuirea unei companii cu 19 milioane de clienti pe an in 16 tari.
Adauga un comentariu