Local

Cea mai mare investitie ieseana s-a prabusit. Au plecat sute de milioane de euro

Publicat: 28 mart. 2014
1

@ Strainii promiteau investitii de sute milioane de euro si chiar au cheltuit primii bani pentru elaborarea proiectelor si a studiilor de specialitate @ Autoritatile si-au dat avizul pentru demararea investitiilor, iar judetul Iasi urma sa se umple de parcuri eoliene @ Erau implicate zeci de comune din judet @ Acum primariile se lupta in justitie cu firmele care promiteau investitii in proiecte de „energie verde”

In urma cu cativa ani era o competitie acerba intre firme din Romania si din strainatate care doreau sa acapareze cat mai multe terenuri in judetul Iasi, in special pe zone de deal. Printre firmele intrate in cursa se numarau Gama Wind SRL, Beta Wind, Delta Wind, Celsa Team si asa mai departe. Sunt firmele care intentionau sa dezvolte in comune din judetul Iasi proiecte de parcuri eoliene, cu investitii de zeci de milioane de euro. In acest domeniu au existat doua tipuri de „investitori”. In prima categorie intra firmele care doreau sa faca o afacere de moment, in sensul ca se ocupau numai de prima parte a investitiei (concesionau sau cumparau terenurile necesare amplasarii turbinelor, obtineau avizele), dupa care vindeau „afacerea” sau mai bine-zis documentatia unei societati care avea fondurile necesare pentru a finaliza proiectul, adica sa amplaseze turbinele.

Citeste si: Firmele straine investesc in parcuri eoliene la Iasi

In cea de-a doua categorie intra insa firmele care au vrut intr-adevar sa faca ceva si sa implementeze un astfel de proiect de la faza primelor documentatii, pana cand incepeau efectiv sa furnizeze energie in sistemul energetic national si implicit sa realizeze profit. Majoritatea investitiilor promise insa s-au prabusit, iar unele primarii din judet au ramas pagubite si se lupta in justitie sa-si recupereze banii pierduti din asocierile respective. Este si cazul Primariei Mironeasa care a intrat in anul 2007 in asociere cu firma Celsa Team la care avea printre actionari niste cetateni italieni, printre care un anume Giovanni Salieri. Aceasta firma promitea sa realizeze poate cel mai mare proiect de producere de energie eoliana din judetul Iasi. Investitia urma sa se realizeze pe teritoriul mai multor comune printre care Ipatele, Tansa, Tibanesti, Scheia etc. Conform proiectului aceasta firma in parteneriat cu o alta care avea ca si actionari tot niste cetateni italieni si anume C&P Lands urmau sa realizeze si una dintre cele mai moderne retele de transport a energiei eoliene produse in judetul Iasi. Reteaua urma sa colecteze si sa transporte energia eoliana produsa in zeci de comune din judetele Iasi si Neamt. „S-a prabusit totul pentru ca s-a modificat legislatia. Noi ne facusem inainte niste calcule economice bazate pe anumite prevederi legislative, iar dupa ce s-au operat modificarile legislative s-au schimbat si calculele. Inainte erau prevazute un anumit numar de certificate verzi pe megawatt, apoi s-a modificat numarul certificatelor si asa mai departe. Italienii au renuntat. Firma nu mai este activa”, a spus Adrian Gavrila unul dintre fostii directori ai firmei Celsa Team.

Paguba in justitie

Dupa prabusirea „investitiilor”, primariile au ramas in paguba deoarece au pus la dispozitia firmelor respective terenuri aflate in domeniul public si nu au incasat redeventa. Primaria comunei Mironeasa, de exemplu, a intrat in asociere cu firma Celsa Team, punand la bataie o suprafata de 82 hectare de teren. Firma urma sa plateasca o redeventa de 5 euro pe hectar pe an. De asemenea, se stipula in contract ca in cazul in care nu realiza investitia firma urma sa plateasca primariei o despagubire de 200.000 de euro pe langa redeventa datorata. „Curtea de Conturi ne-a obligat sa recuperam toti banii si redeventa si despagubirile trecute in contract. Am deschis deja un proces si am cerut si insolventa firmei”, a spus Elena Curcudel, primarul comunei Mironeasa.




Comentarii
  • Ce metoda ingenioasa trimiti niste rahati de italieni care promit milioane de euro investitii si beneficii blocheaza 80 100 hectare de teren agricol apoi isi iau talpasta si Romania importa grau, porumb etc

  • Redeventa de 5 euro/ha? Pai stimabililor, sunteti idioti daca ati acceptat asa ceva – adica 410 euro pe an pentru 82 ha scoase din circuitul agricol!

  • Oricum firma italienilor C&P;Lands nu a pierdut nimic au cumparat terenul de la oameni cu 4000 lei/ha, iar daca nu mai fac investitia inseamna ca le convine sa ia bani de la APIA oricum ei tot cistiga. Ei nu vin sa ne ajute pe noi ci se ajuta tot pe ei.

  • va asteptati la ceva bun de la p.rostoaica de curcudel?si numele si fata o arata ca un c.ur!oricum o aresteaza curand pe hotoaica

Adauga un comentariu