Actualitate

Cea mai mare golanie! Iesenii, nevoiti sa plateasca degeaba facturi de patru ori mai mari – FOTO

Publicat: 04 feb. 2013

@ Iesenii au fost nevoiti sa plateasca facturi de trei sau chiar de patru ori mai mari la incalzire, in vreme ce cifrele arata ca diferenta trebuia sa fie mult mai mica @ Majoritatea populatiei va trebui sa achite aproape intreg venitul pe o luna in conturile Dalkia Termo Iasi, din cauza facturilor care ajung usor la 700 de lei @ Operatorul iesean nu tine cont de calculele furnizate oficial de institutiile statului, francezii facandu-si propriile reguli in acest serviciu public

Odata ce a preluat sistemul de termoficare al Iasului pentru urmatorii 20 de ani, Dalkia Termo Iasi a acaparat acest serviciu cu o atitudine autoritara. Oficialii Centrului Meteorologic Regional Moldova au calculat, pentru ultima luna a anului precedent, o temperatura medie exterioara de minus 3,7 grade Celsius, in timp ce Dalkia Termo Iasi a furnizat caldura in caloriferele populatiei pornind de la calculul propriu, care a aratat o temperatura medie exterioara de minus 3,96 de grade C. Conform diagramei de reglaj, acest lucru inseamna o diferenta de aproape 4 grade in caloriferele iesenilor. Spre exemplu, conform acestei diagrame, daca afara sunt 10 grade C, operatorul trebuie sa furnizeze in calorifere 40 de grade C. Iar daca temperatura exterioara este -15 grade C, temperatura din calorifere trebuie sa fie exact de 70 grade C, asa cum scrie in toate proiectele tehnice. In momentul in care temperatura din calorifere scade sau creste cu un singur grad C, factura la caldura se mareste intre 6 si 10 procente! Acum, imaginati-va ca afara sunt 0 grade C, temperatura legala din calorifere trebuie sa fie de 50 grade C, iar Dalkia Termo Iasi furnizeaza 70. Facand un calcul simplu, cele 20 de unitati diferenta maresc factura cu 200 la suta! Acelasi lucru se intampla si atunci cand temperaturile din calorifer sunt mai mici decat cele stabilite in diagrama de reglaj. Practic, in acel moment ti se vinde mai putina marfa, la acelasi pret.

Iesenii, nevoiti sa plateasca de patru ori mai mult

Consumul mediu pe luna noiembrie 2012 la un apartament cu doua camere a fost de 0,30 gigacalorii, adica aproximativ 80 de lei. In luna decembrie, pentru acelasi tip de apartament, consumul mediu a fost de 0,82 gigacalorii, adica circa 220 de lei. Conform Centrului Meteorologic Regional Moldova, temperatura medie exterioara in luna noiembrie 2012 a fost de 6,6 grade C, iar in decembrie, de minus 3,7 grade C. Din aceste cifre, rezulta o diferenta de aproape 10 grade C intre cele doua luni, ceea ce inseamna ca facturile ar fi trebuit sa fie duble in luna decembrie, fata de noiembrie 2012. Cu toate acestea insa, facturile au fost de trei sau chiar de patru ori mai mari.
„Avand in vedere ca in noiembrie 2012, temperatura medie exterioara a fost de 6,6 grade Celsius, iar in luna decembrie, temperatura medie a fost de minus 3,7 grade Celsius, rezulta o diferenta de aproape 10 grade. In contextul in care legislatia specifica faptul ca un grad in plus sau in minus modifica intre 6 si 10 la suta consumul, inseamna ca facturile pe luna decembrie ar fi trebuit sa fie cu aproximativ 100 la suta mai mari fata de noiembrie. Din spusele administratorilor si din informatiile din media, facturile au fost cu 200 la suta sau chiar cu 300 la suta mai mari in luna decembrie fata de noiembrie”, a declarat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari Iasi.

Dalkia Termo Iasi nu ia in considerare datele Administratiei Nationale de Meteorologie

Reprezentantii Dalkia sustin ca operatorul nu ia in considerare temperaturile medii exterioare calculate de catre Administratia Nationala de Meteorologie, iar calculul temperaturilor se efectueaza la punctele termice de cartier. „Temperaturile exterioare sunt calculate la punctele termice zonale ale Dalkia Termo Iasi. Spre deosebire de temperatura medie exterioara calculata la nivelul intregului municipiu, exista diferente de temperaturi in functie de un cartier sau altul. Punctele termice functioneaza automat in functie de diagrama de reglaj, iar temperatura medie exterioara data la nivelul intregului oras nu poate fi mai exacta decat temperaturile inregistrate la punctele termice”, a declarat Ana Maria Icatoiu, manager marketing in cadrul Dalkia Romania.

Oficialii operatorului iesean de termoficare mai spun ca aceste temperaturi sunt reglate automatizat din punctele termice apartinand Dalkia Termo Iasi, iar faptul ca in luna decembrie, facturile la incalzire au fost cu aproximativ 300 la suta mai mari fata de noiembrie 2012, s-ar datora faptului ca furnizarea caldurii a inceput mai tarziu. „In luna noiembrie s-a dat drumul la caldura mai tarziu catre mai multe asociatii. Totodata, la inceputul lunii s-au efectuat lucrari la instalatii si nu s-a functionat intreaga luna. Punctele termice si modulele termice functioneaza in mod automat pe baza unor diagrame de temperatura montate in aceste puncte. Acestea se opresc automat in momentul in care temperatura exterioara depaseste 13 grade Celsius si pornesc automat daca temperatura scade sub aceasta valoare”, mai spune Ana Maria Icatoiu.




Comentarii
  • D-le V. Alexa , va pierdeti timpul cu niste calcule aiurite , pline de greseli , ca de exemplu cel pt luna noiembrie ! In loc sa va pierdeti in calcule pe care nu le stapaniti , v-as sugera sa promovati mai mult problema contorizarii individuale a fiecarui apartament , astfel incat fiecare proprietar sa poata sa aibe contract cu furnizorul de agent termic si sa plateasca numai ce consuma efectiv.

    • Solutia tehnica este bine cunoscuta , presupune modificare traseelor conductelor de incalzire din interiorul blocului , de la alimentarea pe verticala la cea pe orizontala, astfel incat fiecare apartament bransat la reteaua de incalzire centralizata sa aibe propriul sau gigacalorimetru. Modificarile retelelor sunt insa foarte scumpe , nu pot fi suportate numai de locatari , astfel ca ar fi necesara implicarea atat a Primariei cat si a Dalkia , daca mai sunt interesate ca sa existe in continuare incalzirea centralizata. Primarul Nichita si oamenii lui promiteau anii trecuti ca vor face ceva in acest sens , ca vor incerca accesarea unor fonduri europene si nationale , insa n-am auzit sa se fi facut ceva concret …!

      • sistemul centralizat este cel mai convenabil cu conditia sa fie un administrator corect, sa se factureze exact consumul, iar locatarii sa opreasca caldura cand e cazul de temperaturi pozitive.

      • Probabil ai vreo firma de instalatii si ai ramas fara lucrari. Eu sunt multumit de caldura platita la trei camere non stop fara nici un contract sau repartitoare treisute de lei in decembrie

          • Ala prostul esti tu.Eu am centrala si platesc gazul cu tot cu ce consum la aragaz 180 lei/lunaAm caldura de stau in tricou cu maneca scurta si pantaloni scurti prin casa.

          • mai prostule ai uitat sa spui si in cati ani iti amortizezi, daca o faci vreodata, investitia. numai la reviziile la centrala dai o caruta de bani. sa mai spun ca stai cu morcovu daca creste pretul la gaz. asta-i frectie cu statul in maneca scurta pt ca toti cu centrale stati cu ele inchise sa nu va creasca factura. asta m-am convins uitandu-ma la consumul de pe contoarele de gaz ale celor cu centrale.

          • Tinere grig pot sa iti amintesc ca nu tin centrala inchisa si pe decembrie am consumat o suta nouazeci si sapte mc ce inseamna doua sute saizeci ron si pe ianuarie doua sute sapte mc dar am apa calda si caldura la discretie.La economiile de pe timpul verii imi permit sa achit reviziile si mai raman cu bani.De amortizat nu stiu daca se mai poate la pretul gazului dar am lucrul meu si nu depind de Dalkia.Chiar daca pe langa asta mai adaug la doi ani o revizie care ma ajunge doua sute cinci zeci ron dar nu trebuie sa ma enervez cand cei care au bani nu vor sa plateasca intretinerea si hop fara apa calda.Cum ti se pare ca din mai si pana in luna august sa nu ai gram de apa calda?

          • Va felicit pt sinceritate. Cand vorbiti de douasutesaiezeci de lei incep sa va cred ca folositi centrala fara economie. Nu stiu in ce zona locuiti si ce vecini aveti dar la mine nu a fost oprita niciodata mai mult de trei saptamani apa calda si aia in luna august, cand se fac reviziile la CET. Personal mi se pare acceptabila suma de trei milioane caldura pe decembrie, in conditiile in care nu am avut sub douazecisiunu de grade in casa. Centrala este buna pentru cine isi permite, la fel de mult cum este buna si o casa pentru cine isi permite. Dar asta nu inseamna ca e tragedie sa nu ai centrala. Acolo unde apar facturi imense oamenii trebuie sa ia atitudine, sa descopere ce se intampla deoarece nu sunt normale facturi de peste patrusute lei la caldura.

  • parintii minciunii sant primaria si dalkia.SA vina ambii si sa vada facturi la blocul 998 din cartierul CUG .Ametesti.M-ar interesa cat plateste orasul Ploiesti pentru gcal. produsa tot de dalkia,si ce are de spus primarul pentru cadoul facut dalkiei.

  • „Consumul mediu pe luna noiembrie 2012 la un apartament cu doua camere a fost de 1,19 gigacalorii, adica aproximativ 50 de lei. In luna decembrie, pentru acelasi tip de apartament, consumul mediu a fost de 0,82 gigacalorii, adica circa 220 de lei”

    Bai, luati-l pe asta de aici! Uite, daca 1,19 calorii costa 50 lei, iar 0,82 calorii costa 220, recomand iesenilor sa consume doar 1,19 calorii, e mai ieftin!!!

  • nu ma mai mira nimic. In luna Decembrie cu 0 persoane la intretinere si 0 consum ca nu am fost acasa, mi-a venit acum intretinerea 150 lei din care agentul termic 132 lei. Oare e just??

    • nu e just, insa nu esti singurul care a patit asa. sunt cazuri si mai aberante. unul cu centrala plateste 100 lei la caldura, iar unul racordat la CET, dar care a tinut caloriferele inchise sau a furat caldura, a platit 70 lei pe luna decembrie… deci se poate si mai rau…

  • A disparut marele colos CET 1-IASI-,cu personal ce aveau salarii”nesimtite”(am avut colegi in birou cu 3900 lei lunar).Toate aceste salarii inclusiv a conducerii(multi directori,sefi de compartimente)cu salarii enorme aprox. 7000 lei lunar,se regaseau in pretul de cost a gigacaloriei.
    Din cite am auzit conducerea DALKIA are personal tesa mult mai mic ,si e foarte curios unde se regaseste diferenta la pretul de cost al gigacaloriei?Nu ar trebui sa fie mai mic? Cine ii verifica pe Dalkia ? Credeati ca daca apare un investitor strain, pleaca cu buzunarele goale ,fara profit din aceasta afacere ?Asa ne trebuie.
    Parerea mea este ca toti ar trebui sa-si puna centrala proprie pe gaz,ca acest sistem centralizat de incalzire e in cadere libera(ca si toate cele din ROMANIA),se va scumpi mereu pretul gigacaloriei.Chiar daca gazul se va scumpi,altfel poti gestiona consumul.Si n-o sa mai existe ”surprize” la facturile de la DALKIA.

    • pai inainte macar primeau bani niste ieseni, chiar daca mai mult degeaba. acum banutii aia se duc in buzunarele francezului, iar ala de la CET poate e somer. asa ca era mai bine inainte, nu?

    • Ai impresia ca cineva nu-si pune centrala doar pt ca vrea sa ramana in sistem centralizat? Oamenii care nu-si pun nu au posibilitati materiale. La fel de stupid as putea intreba si eu de ce mai stau oamenii in cutii de chibrituri la bloc si nu se muta la vila!

  • De zece ani /CT si tevi izolate (obligat !) si ,factura de plata la // techem// 78 /ron ( vecinii fara CT ,au zero lei ! – Oare cat de prost trebuie sa fii ,sa furi asa pe fata[ maxim ] . — O tara de nenorociti ,hoti ,lichele ,analfabeti ,samd .

  • Mai tarziu sau mai devreme CETul isi va da obstescul sfarsit asa cum s-a intampllat in majoritatea oraselor din tara,am centrala termica de cinci ani si sunt f multumit ca imi pot administra singur costurile mai putin cu furatul pe fata de la asa zisa caldura de la tevile care trec prin apartament.Daca credem altceva ca este viitorul infara de CT,ne mintim frumos!

  • Mai NICU B neam de sula strimba bag seama ca tu esti prost din nascare daca s-ar face ce spui tu cine mai sta bransat la dalkia ca pierderi tot v-r fi si atunci la v-a plati fraerul ramas la dalkia de unul singur fara sa ii mai aiba de ajutor la plata pierderilor pe cei cu centrale de apartament ,poate fi avantajos pt cei care sunt bransati tot blocul dar ma indoesc

  • — Nu este o solutie : „#320447 cunsocator | 05-02-2013 09:54: ” — Ticalosii au toate parghiile [ avocati(corupti,ticalosi) ,politai(corupti, analfabeti,ticalosi), //javrele hulpave // care calc. asa zisa giga cal. ,samd )

    • atunci stai cu frica fratioare si plateste cum a platit si fraieru de taica-miu iarna trecuta 480 de lei la caldura ca asa i-au calculat hienele de la techem.
      la 34 de metri patrati maxim maximorum la asa o suprafata ar trebui sa fie 0,5 x 260 =130 de lei..
      n-ai cum sa consumi mai mult de jumatate de gigacalorie, mai ales ca n-au fost nici pe departe fierbinti caloriferele…
      daca n-aveti curaj sa va luati de gat cu ei, asta e, platiti ca fraierii

      • hoti sunt cei de la repartitoare care fac calculul. protectia consumatorului ar trebui sa oblige firmele de repartitoare sa faca public modul de calcul, pentru ca fiecare sa stie de cati bani poate da drumul la calorifer.

  • — Corect ,asta era raspunsul : „320825 grig | 05-02-2013 ” // protectia consumatorului// [ antidotul pt. // javrele // de la ‘ techem’ ] !

Adauga un comentariu