Actualitate

Cea mai mare afacere din Iasi, subminata de abuzuri. Primarul se va alege cu o plangere penala

Publicat: 18 oct. 2015
1

@ Terenul companiei este ocupat in mod abuziv @ Compania va formula, impotriva conducerii primariei, o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu

Este incredibil modul in care, acest primar si subordonatii sai platiti din bani publici sa aplice legea, si-au propus sa submineze, prin falsuri si indiferenta, cea mai cunoscuta companie din judetul Iasi. Culmea, abuzurile se indreapta impotriva celui mai mare finantator al comunei Cotnari, compania viticola cu acelasi nume. Practic, daca nu ar exista Compania Cotnari, care plateste primariei impozite de ordinul miliardelor si totodata angajeaza intreaga forta de munca activa din zona, aceasta comuna ar fi moarta din punct de vedere economic si intreaga comunitate s-ar zbate intr-o saracie lucie. Cu toate acestea, conducerea Primariei Cotnari, si ne referim aici la primarul Vasile Baean si la secretara Dumitrela Mandache, si-a pus in gand sa saboteze aceasta companie.

Citeste si: Atentat impotriva celui mai cunoscut brand din Iasi. Totul cu complicitatea primarului – FOTO

In editiile anterioare, am aratat ca un proiect de extindere si modernizare al companiei este blocat de faptul ca terenul SC Cotnari SA este ocupat abuziv de niste persoane din comuna si anume de familia Gorghe, iar totul se petrece cu binecuvantarea primarului si a secretarei. Este vorba despre o suprafata totala de 2.500 metri patrati, situata in localitatea Cotnari, de care compania viticola are nevoie pentru a extinde linia tehnologica de la Crama Axinte, una dintre cele mai importante baze de productie ale firmei. Desi Compania Cotnari a demonstrat cu documente ca este proprietarul terenului, primarul si secretara fac tot posibilul sa gaseasca argumente si sa fabrice documente in favoarea familiei Gorghe. S-a ajuns pana acolo incat primaria sustine ca, din cei 2.500 metri patrati familia Gorghe ar detine „legal” suprafata de 1.000 metri patrati, pe baza unei „chitante” in valoare de 600 lei, emisa de Primaria Cotnari pentru Tudor Gorghe, la data de 6 februarie 1992. Pe chitanta nu este scris pentru ce s-au incasat banii.

Nu au acte pe teren

In orice caz, daca prin reducere la absurd am lua in calcul faptul ca s-ar fi platit pentru a intra in posesia celor 1.000 mp de teren, trebuie sa reamintim ca nu s-au respectat procedurile legale in vigoare la acea vreme privind atribuirea unor suprafete din domeniul public. Pentru ca nu era agricultor sa beneficieze de o atribuire directa a unui lot in folosinta, Gorghe ar fi putut obtine suprafata respectiva cel mult in baza Legii nr. 50/1991, care prevedea la art. 10 ca „terenurile apartinand domeniului privat al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale destinate executarii de constructii pot fi concesionate prin licitatie”. Ori, in dosarul „achizitiei” terenului nu exista documente care sa arate ca aceasta procedura legala a fost respectata. In consecinta, Primaria Cotnari a vandut fara nicio jena, unei persoane fizice, un teren care apartinea Companiei Cotnari (la acea vreme IAS Cotnari). Ne-am lamurit asupra faptului ca suprafata de 1.000 de metri nu a fost data cu respectarea Legii. Acum insa, se pune intrebarea fireasca, in ce baza stapaneste familia Gorghe diferenta pana la 2.500 mp, adica inca 1.500 metri. Am intrebat-o pe secretara primariei, Dumitrela Mandache-persoana desemnata sa asigure legalitatea actelor administrative din comuna, daca familia Gorghe stapaneste legal suprafata respectiva. Raspunsul oferit de aceasta este stupefiant. „Eu banuiesc ca nu au documente. Familia Gorghe sustine ca ar avea un proces verbal de punere in posesie, pe care insa nu il mai gaseste. Noi, la primarie, nu am gasit documentul”, a spus Dumitrela Mandache.

Citeste si: Acest primar a decis sa-si falimenteze comuna. Iata cum si-a propus sa faca asta – FOTO

Desi cunoastea situatia, atat secretara, cat si primarul au mintit in documente, pentru a proteja familia Gorghe. Astfel, intr-o adresa trimisa Companiei Cotnari, cei doi precizeaza ca terenul respectiv este liber si se afla la dispozitia Comisiei locale de fond funciar, iar intr-o alta adresa, emisa la cateva zile distanta, se precizeaza ca suprafata este ocupata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Raspunsurile se bat cap in cap, iar toata aceasta bataie de joc are scopul de a sabota Compania Cotnari. In editiile anterioare, am aratat ca aceasta batjocura este motivata de relatiile de cumetrie dintre cei care ocupa abuziv terenul si cei de la primarie. Astfel, referentul de cadastru si fond funciar din Primaria Cotnari, Mihai Dolhascu, este cumatru cu Tudor Gorghe. Mai mult decat atat, se pare ca Dolhascu va deveni si cuscru cu primarul.

Plangere penala
 
Conducerea Companiei Cotnari si-a pierdut rabdarea, realizand ca toate abuzurile se petrec tocmai din cauza relatiilor de cumatrie descrise mai sus si in consecinta va depune o plangere penala. „Demonstrati in continuare ca «relatiile de cumetrie» sunt mai presus decat drepturile constitutionale privind proprietatea. Consideram ca va faceti vinovati de savarsirea unui «abuz in serviciu». Va solicitam ca pana la data de 15 august 2015  sa intreprindeti masurile legale pentru ca suprafata respectiva sa fie eliberata de constructiile ridicate ilegal pe acest teren. Dupa aceasta data, ne rezervam dreptul de a ne adresa Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau, plangandu-ne de abuzul in serviciu savarsit de dumnevoastra”, se arata intr-o adresa trimisa de companie, Primariei Cotnari.
Comentarii
Adauga un comentariu