Actualitate

Cea mai crunta poveste pentru un politist de la Rutiera! Cine ar putea rezista unui asemenea joc al justitiei?

Publicat: 05 oct. 2016
1

@ Povestea unui politist de la Serviciul Politiei Rutiere Iasi ridica mari semne de intrebare cu privire la modul in care sunt dozate pedepsele celor suspectati de comiterea unor fapte de coruptie @ Dupa ce a fost achitat de doua ori, aceeasi instanta, respectiv Curtea de Apel Iasi, l-a trimis la puscarie @ La cateva luni dupa ce a iesit din spatele gratiilor, a fost condamnat din nou, intr-un alt dosar @ Pentru fapte similare cu cele pentru care a primit trei ani de inchisoare, in cel de-al doilea dosar a primit 7 luni

Marius Danut Melniciuc, un fost agent la Serviciul Politiei Rutiere Iasi, duce in spate o poveste cel putin bizara. A fost acuzat de coruptie in doua dosare penale intens mediatizate. Povestea lui este un exemplu clar ca justitia poate functiona ca o loterie, iar judecatorii, chiar si de la aceleasi instante, pot lua decizii total diferite pe aceeasi speta. Cazul lui Melniciuc a intrat din nou in atentia justitiei in urma cu doua zile, atunci cand judecatorii de la Tribunalul Iasi au fost nevoiti sa-i stabileasca cuantumul pedepsei totale din cele doua dosare in care a fost implicat. Acum trebuie sa execute trei ani si trei luni de inchisoare.

In primul dosar, Tribunalul Iasi l-a achitat pe fond, dupa ce a fost trimis in judecata pentru luare de mita. Ulterior, Curtea de Apel Iasi, in primavara anului 2012, a mentinut decizia de achitare a primei instante. Practic, Curtea de Apel a decis ca Melniciuc este nevinovat. Procurorii nu s-au lasat si au declarat recurs impotriva deciziilor luate de instantele iesene. Astfel, dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acolo, judecatorii au decis sa trimita dosarul inapoi la Curtea de Apel Iasi pentru rejudecarea apelului. In iunie 2014, aceeasi instanta care l-a achitat initial a decis condamnarea lui la trei ani de inchisoare.

Pe data data de 5 iunie 2014, a fost incarcerat si bagat in spatele gratiilor. Cine ar fi crezut ca e posibil ca dupa doua achitari sa se ajunga la o asemenea situatie? A iesit din spatele gratiilor pe data de 24 fabruarie 2016, dupa ce i-a fost admisa cererea de liberare conditionata. Practic, si-a ispasit pedeapsa. In schimb, a venit din urma cel de-al doilea dosar, celebrul dosar Rutiera. Aici a fost condamnat la sapte luni de inchisoare, pentru abuz in serviciu si luare de mita. Astfel, pe data de 25.07.2016 a fost arestat din nou, in cel de-al doilea dosar. A fost trimis in spatele gratiilor. A formulat aceasta cerere de contopire a pedepselor pentru a iesi mai repede. Cel mai probabil, urmeaza sa iasa intr-un timp destul de scurt.

Melniciuc a sustinut ca este nevinovat in primul dosar

Povestea lui Danut Melniciuc este una care naste mari semne de intrebare asupra previzibilatii sentintelor judecatoresti, indiferent de faptele comise. Evident, odata ce a fost condamnat definitiv inseamna ca este vinovat. Potrivit anchetatorilor, in dosarul in care si-a executat deja pedeapsa, pe data de 28 iulie 2009, Melniciuc ar fi cerut bani unui participant la trafic, care avea placutele de inmatriculare expirate. Oamenii legii sustin ca politistul avea ca sarcina de serviciu oprirea autoturismelor in trafic, atunci cand avea o banuiala ca ceva este in neregula. In cazul ieseanului care i-ar fi dat mita, a fost o actiune pe linia combaterii abaterilor in trafic. Atunci cand a observat ca are numerele de inmatriculare expirate, i-ar fi cerut 700 de lei ca sa treaca totul cu vederea.

„Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au dispus trimiterea in judecata a agentului de politie, pentru comiterea unor infractiuni de fals. Pe data de 28 iulie 2009, a pretins de la o persoana, pe care a surprins-o in trafic, suma de 700 de lei, pentru a nu-i face dosar penal, pentru ca circula cu numere de inmatriculare false”, a precizat un reprezentant al procuraturii iesene.

„În solutionarea prezentei cauze, instanta trebuie sa aiba în vedere ca acuzatiile Ministerului Public, in ce-l priveste pe inculpatul Melniciuc Marius Danut, se bazeaza pe marturiile complicilor denuntatorului si tinând cont de modul ilegal in care a fost administrat probatoriul in dosar, suspectam ca aceste declaratii au fost luate de acuzare cu incalcarea unor dispozitii legale ce reglementeaza desfasurarea procesului penal, fiind dictate de acuzare pentru a se completa cu inregistrarile ilegale din dosar si a proba presupusele fapte infractionale, retinute in sarcina inculpatilor”, a precizat avocatul lui Melniciuc in timpul primului proces. Colegii lui Melniciuc au spus tot timpul ca impotriva lui s-a facut o mare nedreptate.




Comentarii
Adauga un comentariu