National

Ce vrea sa faca Firea pentru persoanele fara adapost? Planul anuntat de primarul Capitalei

Publicat: 02 sept. 2016
1

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, doreste amenajarea unei banci de alimente pentru persoanele nevoiase, suplimentarea locurilor de cazare pe durata iernii pentru persoanele fara adapost, dar si extinderea retelei de spalatorii sociale in toate sectoarele, informeaza PMB intr-un comunicat.

Toate aceste aspecte au fost analizate, vineri, in cadrul unei intalniri dintre primarul general si reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala.

Bucuresti este singura capitala europeana fara o banca de alimente pentru preluarea, depozitarea, prelucrarea si distribuirea alimentelor oferite de producatori si marile lanturi de retail categoriilor de persoane nevoiase, precizeaza sursa citata.

„Sunt foarte determinata sa punem bazele proiectului bancii de alimente, pentru ca reprezinta o componenta fireasca a procesului de prevenire a risipei alimentare. De fapt, am fost foarte interesata de combaterea acestui fenomen, inca de cand s-a dezbatut proiectul de lege privind limitarea risipei alimentare in Senat, proiect pe care l-am si votat”, a afirmat primarul general, citata in comunicat.

Edilulsef al Capitalei a explicat ca s-a identificat o cladire care ar putea gazdui aceasta banca de alimente si ca se doreste accesarea de fonduri europene pentru amenajarea ei.

In ce priveste locurile de cazare destinate persoanelor fara adapost, DGASMB are in prezent la dispozitie 700 de locuri, in contextul in care, in ultimii ani, numarul celor care au nevoie de gazduire in sezonul rece a crescut semnificativ (56% dintre acestia provenind din alte judete).

„Ca o solutie temporara, pentru aceasta iarna, se va supune votului consilierilor generali posibilitatea achizitionarii sau inchirierii unor containere pentru suplimentarea locurilor, urmand ca anul viitor sa se dezvolte si alte centre pentru persoanele fara adapost”, a precizat PMB.

In prezent, DGASMB pune la dispozitia categoriilor defavorizate doua spalatorii sociale, una in Calea Grivitei nr. 216, cu o capacitate de 10 masini de spalat si 10 uscatoare, si cea de a doua la OMINIS, in cadrul Complexului de Servicii Sociale, unde sunt 10 masini de spalat. Aceste servicii sunt destinate persoanelor nevoiase, care nu au posibilitatea sa isi spele hainele acasa.

„Aceste facilitati trebuie sa fie prezente in toate sectoarele Bucurestiului, in special in sectoarele 2, 3, 5 si 6 unde nu exista astfel de servicii”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a explicat ca un alt proiect pe care actuala administratie doreste sa il dezvolte este cel privitor la construirea de noi crese.

„Ca primar general si ca mama, in primul rand, inteleg foarte bine necesitatea mamelor care doresc sa se intoarca la serviciu, dar care nu au cu cine sa isi lase copiii. Municipalitatea are in administrare 12 crese, cu 425 de locuri, dar, avand in vedere cererea tot mai mare, acestea au devenit insuficiente. Avem in pregatire alte doua crese, care pot deveni functionale in maxim sase luni, ambele in sectorul 1, iar in viitorul apropiat vom identifica si alte noi spatii care pot gazdui crese”, a spus Firea, conform comunicatului.
Adauga un comentariu