Boli si tratamente

Ce trebuie sa stim despre sforait

Publicat: 26 feb. 2017
7
Ai probleme cu sforaitul? Acum le poti rezolva. Medicul Silvu Oprescu explica pentru Gandul care sunt pasii pe care ii poti urma daca iti doresti un somn odihnitor noaptea si nu vrei sa intampini probleme in cuplu.
„Sforaitul este o tulburare a somnului si reprezinta zgomotul (de regula nocturn) realizat atunci cand fluxul de aer inspirat traverseaza pasajul cailor respiratorii superioare si provoaca o miscare de vibratie la nivelul valului palatin, luetei si bazei de limba”, precizeaza medicul  Silviu Oprescu, medic specialist chirurgie ORL, la Spitalul Monza, pentru Gandul.
Principalii factori incriminati sunt:
1. Respiratia orala si tonusul scazut al structurilor anatomice orofaringiene.
2. Respiratia orala cauzata de deviatii de sept nazal, rinite cronice hipertrofice, sinuzite si alergii, polipoza nazala sau tumori cu efect obstructiv nazal la adulti si  hipertrofierea vegetatiilor adenoide (polipilor) la copii. Cand exista un nas infundat, efortul suplimentar de a inspira creeaza un efect de suctiune asupra tesuturilor moi din faringe si astfel apare sforaitul.
3. Tonus muscular scazut in zona limbii si a gatului sau hipertrofierea structurilor anatomice oro si hipofaringiene (baza limbii, valul palatin, amigdalele palatine, omutorul), toate acestea ingusteaza si blocheaza pasajul aerian si determina sforaitul.
Alte cauze ce predispun la aparitia acestui fenomen:
1. Sedentarismul si obezitatea (persoanele cu tesut adispos in exces, cu o circumferinta peste 43 cm, in jurul gatului).
2. Somnul in decubit dorsal (intins pe spate) favorizeaza plonjarea structurilor orofaringiene in posterior.
3. Consumul de alcool, somnifere si miorelaxante care determina relaxarea excesiva a fibrei musculare netede.
4. Fumatul si consumul de alimente si bauturi iritative ce determina imflamatia mucoasei cailor respiratorii.
5. Conformatia anatomica, persoanele cu o mandibula mica, ce calca inapoi maxilarul.
Tratamentul se refera la abordarea unui stil de viata sanatos, care include slabitul, renuntarea la fumat si evitarea alcoolului si a tratamente sedative cu patru ore inainte de somn. „in acest fel se acopera paleta tratamentului conservativ si efectuarea unor consult de specialitate (ORL, pneumologic si somnologic) pentru stabilirea unor cauze.
Exista posibilitatea montarii unor dispozitive numite CPAP sau CPAP n (continuous positive airways pressure), care implica purtarea unei masti din silicon pe timpul noptii, conectata la un aparat care asigura un flux de aer sub presiune, care mentine caile aeriene superioare deschise.
Tratamentul chirurgical  poate fi clasificat pe trei trepte.
Nivelul 1: chirurgia functionala a nasului, prin imbunatatirea respiratiei nazale, conduce la o calitate superioara a somnului. Chirurgia moderna, endoscopica fara vanatai, taieturi sau umflaturi.
Nivelul 2: chirurgia palatului moale (uvulo-palato-faringoplastia), realizata cu laserul sau radiofrecventa –remodelarea palatului prin excizii de zone de exces de mucoasa sau realizarea de zone de cicatrici pentru tonifierea musculaturii; poate fi insotita de excizia amigdalelor palatine.
Nivelul 3: chirurgia bazei limbii, prin reductia volumetrica cu radiofrecventa sau laser”, concluzioneaza specialistul.Adauga un comentariu