Actualitate

Ce trebuie sa faci pentru a prelungi viata cauciucurilor de iarna

Publicat: 07 nov. 2015
1

Cand vine vorba de montarea cauciucurilor de iarna, prelungirea «vietii» lor, dar si depozitarea lor, trebuie sa tinem cont de anumite lucruri. Specialistii spun ca anvelopele de iarna nu ar trebui utilizate mai mult de cinci ani, desi viata lor s-ar putea extinde la 10 ani. Montajul anvelopelor ar fi indicat sa se faca intr-un service autorizat. Astfel, ele pot fi verificate inainte de montaj, presiunea in pneuri poate fi reglata corespunzator, si pot fi echilibrate. Pe parcursul iernii, este bine sa verificam periodic presiunea in anvelope. Acest lucru trebuie facut cand anvelopele sunt reci.

Daca presiunea in pneuri este prea mica, acestea vor rula tensionate pe flancuri. Astfel, va aparea uzura pronuntata pe laterale. Daca circuli cu presiune mare, aderenta va fi mai scazuta, iar banda de rulare se va uza excesiv pe centru. Presiunea prea mare face ca anvelopa sa fie mult mai usor afectata de lovituri prin impact. De asemenea, exista riscul exploziilor si al deformarii jantei. Pentru a prelungi viata anvelopelor trebuie sa-ti adaptezi stilul de condus la conditiile de iarna. Cum poti face acest lucru? Incearca sa eviti gropile din asfalt, in special trecerea cu viteza peste ele, impactul cu bordurile si frecarea anvelopelor de ele, precum si zonele abrazive de pe sosea sau denivelarile. Totodata, evita contactul pneurilor cu substante chimice, nu accelera sau frana brusc (lasand la o parte momentele necesare, desigur), nu vira din scurt si cu viteza ridicata.

Un alt factor important pentru prelungirea vietii anvelopelor este depozitarea. Cand vine vorba de depozitare, temperatura trebuie sa fie constanta, iar cauciucurile sa nu fie asezate la soare sau expuse la lumina artificiala cu un continut ridicat raze ultraviolete. Cauciucurile trebuie depozitate in spatii racoroase, uscate si cu ventilatie naturala. Daca sunt depozitate afara, trebuie acoperite cu o prelata perfect etansa. Totodata, conteaza modul in care sunt asezate. Daca sunt pe janta, pot fi asezate una peste alta. Cele fara janta trebuie asezate pe verticala, in rafturi. Pot fi asezate si pe orizontala, dar nu mai mult de patru.
Adauga un comentariu