Magazin

Ce trebuie sa faci cand are loc solstitiul de iarna

Publicat: 21 dec. 2014
1

Potrivit astronomilor, in 2014 solstitiul de iarna va avea loc in data de 22 decembrie, in jurul orei 01:03 AM.
Solstitiul de iarna. La origini, credintele populare se afla sub semnul soarelui, pe care stramosii nostri il sarbatoreau la solstitii si echinoctii, momente astronomice remarcabile.
Pe 21 decembrie, are loc solstitiul de iarna, cand Soarele se afla la cea mai joasa inaltime, dupa care, din „mos lipsit de putere” incepe sa intinereasca si urca progresiv pe bolta cereasca. Aceste evenimente erau marcate de strabuni prin obiceiul urcarii pe munte, cu torte aprinse, pentru a intampina rasaritul Soarelui si a se inchina acestuia, precum si altor zeitati.

Citeste si:SOLSTITIUL DE VARA 2014. 21 iunie, cea mai lunga zi din an

Dupa rugaciune, se tineau petreceri cu foc, se canta si se dansa pana la asfintit, cand oamenii coborau la casele lor. Dupa cucerirea Daciei de catre romani, substratul autohton al sarbatorilor de iarna a fost imbogatit cu Saturnaliile si Calendele lui ianuarie, scrie ziuaconstanta.ro. Saturnaliile (17-23 decembrie) reprezinta sarbatori romane inchinate zeului Saturn si sotiei sale Ops, care personifica rodnicia pamantului. In spatiul mioritic, Saturn a fost identificat de antici cu Zamolxe.
Calendele lui ianuarie reprezinta sarbatorile de inceput de an, deosebit de venerate la romani, cand isi ofereau daruri si isi transmiteau urari. Atunci se imparteau ramuri verzi de laur sau palmier pe care erau prinse smochine, turta dulce sau alte daruri, traditie transmisa poporului nostru prin obiceiul Sorcovei.
Sursa:romaniatv.net
Adauga un comentariu