Prof. dr. Camelia Gavrila, inspector-sef in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi a reactionat dupa ce astazi s-a anuntat ca propunerea legislativa, care propune desfiintarea inspectoratelor scolare, a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor. Legea este sustinuta de reprezentantii sistemului de invatamant care considera ca inspectoratele scolare sunt „institutii toxice, comuniste si corupte”. Iata, mai jos, ce spune sefa ISJ Iasi.
„Desfiintarea inspectoratelor scolare judetene este la acest moment o ipoteza, Camera decizionala din Parlament fiind Senatul, unde cu siguranta vor fi dezbateri si clarificari. Consideram ca o astfel de decizie ar fi suficient de controversata, chiar daca pare sa fie un pas in sensul modernizarii acestei institutii si al respectariiprincipiului descentralizarii, incercand sa aproprie scoala de comunitate. Sunt insa eludate multiple activitati derulate in mod curent de inspectorate, printre care gestionarea bazelor de date, consilierea cadrelor didactice, organizarea si monitorizarea evaluarilor scolare/ examene nationale, distributia manualelor scolare, organizarea consfatuirilor pe discipline, prelucrari si recomandari curriculare, management educational, alocarea si distribuirea burselor de diferite tipuri, a programelor educationale de sprijin, organizarea si reconfigurarea retelei scoalare, organizarea examenelor nationale pentru elevi si profesori, consilierea scolilor in privintaaspectelor juridice, administrative, manageriale. Toate acestea necesita o cunoastere profunda a sistemului si o evaluare globala, o imagine de ansamblu fara de care nu pot fi luate decizii, nu se pot concepe strategii educationale valide la nivel judetean si nu se pot derula programe educationale majore.
Vezi si
S-ar putea vorbi totusi, prin analiza unor modele educationale si institutionale europene, despre oposibila disociere intre latura administrativa si inspectia scolara propriu-zisa, valorificand modelul anglo-saxon, in care exista acele autoritati educationale locale, Local Education Authorities (LEA) cu un rol exclusiv administrativ, in timp ce inspectia scolara este derulata de furnizori acreditati, care evalueaza fiecare scoala in privinta atingerii standardelor educationale, la un interval de 4-5 ani.Spre deosebire de ARACIP, care realizeaza evaluari institutionale in vederea acordarii acreditarilor, la 3-4 ani, inspectia derulata prin inspectoratele scolare este o evaluare de proces didactic, care asigura si consilierea profesorilor debutanti, adaptari curriculare necesare, incluzand in acelasi timp si inspectiile speciale pentru gradele didactice si pentru examenul de definitivat. Daca s-ar adopta o asemenea decizie, ar fi urgentnecesare clarificari in privinta modului de coordonare a activitatilor din domeniul educatiei, tinand cont de multitudinea sarcinilor specifice activitatii educationale, mai ales in judetele foarte mari, de faptul ca politicile educationale ale Ministerului sunt aplicate prin aceste institutii.
Prin simetrie, ar trebui ca toate institutiile deconcentrate sa fie de asemenea, reorganizate in cautarea unor modele „europene”. Trebuie spus ca orice institutie care realizeazainspectii nu este „populara” sau extrem de agreata, mai ales cand este vorba despre masurile incomode pe care le adopta, de evaluari si recomandari. In conditiile desfiintarii inspectoratelor scolare, ar fi necesara o reglare interna mai severa, iar comisiile de tip CEAC ar trebui sa isi asume un rol mult mai complex, cu mai multa responsabilitate. Evident se stie ca nu toate scolile pot da dovada de obiectivitate intrainstitutionala, nu au totdeauna resurse umane necesare pentru asemenea reflectii si reglari instituionale. Dar dezbaterile, reconfigurarile, incercarea de eficientizare a activitatii, debirocratizarea sunt necesare si firesti cand specialistii din educatie, pedagogii, profesorii, societatea intreaga solicita o reforma autentica a sistemului, o abordare sistemica a schimbarilor din domeniul educatiei. Prin dezbateri si solutii diverse, nicicum prin aprobari …tacite!”, spune sefa ISJ Iasi.
Doamne,ce limabj de super-lemn ! Nici ca mai putem intelege ceva rational din logoreea traditionala si arhicunoscuta a doamnei ! Ce Dumnezeu,chiar nu mai are nimeni de zis nimic viabil,nimic concret despre educatia asta in cadere libera?
Se va mai termina cu noianul de aranjamente,poate se va ajunge si la competenta.
Bineinteles ca atunci cand vorbim despre descentralizare gasim argumente care mai de care mai hazlii, asa cum face si actuala sefa a ISJ care-si vede functia in pericol, caci astfel pierde din privilegii: masina la scara, pozitie sociala, etc. etc. Una e sa fii profesor si alta sefa ISJ. Eu as intreba-o la ce i-a folosit si a folosit invatamantului romanesc numeroasele vizite in strainatate (pe banii contribuabililor romani si europeni) daca nu a inteles nimic din mecanismele functionarii scolilor europene. Sunt pentru desfiintarea acestor institutii de sorginte comunista!
Duduia asta care se gudura ca o piftie cand vorbeste ..nu o intelesge nimeni parca e nea Ilici… mamaie nu ai acasa de calcat .?.de sters praful..de sters pisica la fund? Oricum nu ai facut nimic important la locul de munca ar trebui sa lasi pe altii mai competenti!
Ne plac sau nu, inspectoratele au verificat, au corectat, au sustinut un anumit nivel al predarii si activitatilor din scoli. Control si inspectie exista in toate domeniile!
Nu spune nimeni ca se desfiinteaza inspectiile si controalele, care desfasurate obiectiv isi au rolul lor.
Se vrea desfiintarea structurilor comunisto-birocratice corupte, intitulate pompos inspectorate.
Se vrea desfiintarea structurilor mafiote care impart „la interes” posturi, gradatii de merit, deplasari „mokka” in tara si strainatate.
Sau poate doar inlocuirea cu oamenii proprii, ca doar acum „am guvernul meu”.