National

Ce spune Arhiepiscopia despre enoriasii obligati sa mearga la ziua Inaltpreasfintitului Nifon

Publicat: 12 aug. 2013
1

Enoriasii nu au fost adusi cu forta la ziua Inaltpreasfintitului Nifon, precizeaza Arhiepiscopia Targovistei. Reactia vine dupa un material difuzat duminica in exclusivitate de Romania TV. Arhiepiscopul din Targoviste si-a aniversat ziua cu fast si a dat ordinul tuturor preotilor din parohie sa-i aduca pe credinciosi cu autocarul la petrecere.

Toti preotii din Targoviste au primit un ordin de la Arhiepiscop sa aduca la petrecere cel putin 40-50 de enoriasi. A fost stabilit chiar si cod vestimentar pentru credinciosi. Preotii au fost nevoiti, de asemenea, sa prezinte un tabel cu numele si semnaturile celor pe care ii aduc la slujba, se precizeaza in adresa Protoieriei. Oamenii bisericii nu se opun poruncilor. S-au obisnuit cu ele.

Un dascal dintr-o parohie din judet a povestit ca unii oameni merg la slujba sarbatoritului cu inima deschisa, dar ca unii o fac doar pentru ca „trebuie”.

„Nu e usor sa strangi oamenii, dar au fost obisnuiti de anul trecut, de acum doi ani… Unii merg ca vor sa mearga si altii merg ca trebuie sa mearga”, spune dascalul, filmat cu camera ascunsa de un reporter Romania TV.

Arhiepiscopul stie ca la ziua lui vor fi mii de oameni si le-a povestit reporterilor Romania TV, care au spus ca sunt de la televiziunea engleza „Doamne Ajuta TV”, ca la fel se intampla in fiecare an.

Arhiepiscopul Targovistei nu a putut fi contactat ulterior pentru un punct de vedere oficial. Luni, insa, biroul de presa al Arhiepiscopiei Targovistei a precizat: „Credinciosii nu sunt convocati, niciodata, cu forta, asa cum ati precizat, la nicio petrecere, ci vin, cu speranta si incredere in Dumnezeu, pentru a-si manifesta, in mod public, credinta, conform unei vechi traditii duhovnicesti. (…) Participarea la pelerinaj este benevola, preotii nedorind si neavand vreun mijloc de constrangere, fiind de neimaginat si de netolerat o astfel de situatie, in ambientul democratic si de libertate de astazi”.
Comentarii
  • „Nu e usor sa strangi oamenii, dar au fost obisnuiti de anul trecut, de acum doi ani… Unii merg ca vor sa mearga si altii merg ca trebuie sa mearga”, spune dascalul, filmat cu camera ascunsa de un reporter Romania TV.[Asa merg si la vot oamenii]numai ca acolo li se sugereaza cu cine sa voteze

    • Dinu , oare nu se poate face nimic pentru ca in aceste locuri sfinte sa existe decenta ? Eu chiar nu vreau sa generalizez , multumesc lui DUMNEZEU ca in majoritatea bisericilor am intalnit atmosfera corespunzatoare si prielnica rugaciunii si niste preoti minunati , cu har , adevarati credinciosi . Dar sunt si oameni oameni foarte simpli care ar face orice daca preotul o cere (inclusiv politica ) . Acesti oameni trebuie aparati si sa nu fie manipulati . Preotul care depaseste limitele decentei trebuie oprit , pt . ca si el este om si face pacate . Nu putem asista pasivi cum cativa preoti distrug comunitatea si o sa dea socoteala numai dupa ce viata noasta trece . Noi avem o singura viata , DUMNEZEU nu ar fi de acord ca un preot sa-si bata joc .

  • Ce dezamagiti suntem pentru aceste practici ! De ce unii preoti ne indeparteaza cu astfel de actiuni de biserica ? Vrem decenta la biserica , liniste si pace pentru a ne putea reculege iar preotul sa fie o adevarata legatura intre enoriasi si DIVINITATE . Sunt dezamagita mai ales ca si eu am asistat la asa o ******** odata cand am mers la slujba . Nu-mi venea sa cred ce se intampla , era o vanzoleala de nedescris si apoi am aflat ca este ziua de nastere a preotului . Am asistat la felicitari , baut de sampanie, cadouri oferite de enoriasi si lalaieli de cantari care nu aveau legatura cu acel spatiu sfant . Am avut totusi o explicatie , acest preot face parte din Oastea Domnului si in cadrul acestei secte asa se obisnuieste . Patriarhul , face si el parte din aceasta ramura , de aceea sunt permise asatfel de exagerari , cu care noi majoritatea ortodoxilor nu suntem obisnuiti . Presa ar trebui sa infomeze pe credinciosi despre trecutul patriarhului .

  • romanii ,ce sa le ceri saracii ,se duc ca vitele la taiat cand ii chiama popa,daca le spune un popalau sai pupe talpile sigur se vor gasi multi ortofraieri sa pupe

Adauga un comentariu