La psiholog

Ce se intampla in corpul tau cand urmaresti filme de groaza

Publicat: 13 iun. 2018
7

Un studiu publicat in revista British Medical Journal a ajuns la concluzia ca filmele horror ne pot afecta grav sanatatea. Persoanele vizate sunt indeosebi cele care se uita in mod constant la acest gen de filme. Cercetatorii din Olanda au pus bazele acestei cercetari si rezultatul a fost cat se poate de concludent: filmele de groaza au un impact negativ asupra sanatatii, mai exact asupra sistemului circulator. Studiul s-a desfasurat cu ajutorul a 24 de voluntari impartiti in doua grupuri. 

Primul grup a urmarit un film horror si al doilea grup a urmarit un film documentar. Acestora li s-au recoltat probe de sange atat inainte, cat si dupa vizionare, iar rezultatul a demonstrat ca peste jumatate dintre cei care au privit pelicula de groaza aveau o concentratie foarte ridicata de factor antihemofilic A, o proteina responsabila de coagularea sangelui, care, in cantitati mari, provoaca aparitia cheagurilor de sange. Acestea sunt responsabile de tromboza venoasa, o afectiune care mareste riscul de infarct, embolism pulmonar si accident vascular cerebral.

Rezultatele au fost urmatoarele: 57% dintre voluntarii care au vizionat filmul horror „Insidious" au prezentat concentratii anormal de ridicate ale factorului VIII (factor antihemofilic A), o proteina prezenta in plasma sagnvina si care participa la procesul de coagulare. Atunci cand exista un deficit de factor antihemofilic A, riscul de hemofilie creste. Dar, atunci cand aceasta proteina exista in cantitati prea mari in organism, apare riscul de producere a cheagurilor, care pot sa impiedice circulatia sangvina si sa declanseze astfel trombozele venoase. Studiul cercetatorilor olandezi a fost publicat in revista stiintifica British Medical Journal.
Adauga un comentariu