National

Ce se intampla cu PAINEA romaneasca, incepand DE MAINE! Toata lumea trebuie sa stia ASTA

Publicat: 19 oct. 2016
1

Joi, 20 octombrie, intra in vigoare Ordinul presedintelui ANPC nr 183/2016 privind informarea consumatorilor de catre comerciantii care pun in vanzare produse obtinute din alimente congelate. Normativul se refera la produse de patiserie si alte preparate obtinute din ingrediente congelate.

Operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile de restauratie colective care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligatia de a informa consumatorii”, arata noul Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), potrivit mediafax.ro.

Informarea consumatorilor se face „prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, in meniul oferit, ori altele asemenea, ce insotesc produsul, cu mentiunea „produs/din produs decongelat””.

In sensul acestui Ordin, „produsul alimentar congelat este: paine si produse de panificatie, produse de patiserie, carne/produse de origine animala, legume, fructe”.

In cazul constatarii nerespectarii conditiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare, „Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor informeaza institutiile responsabile cu atributii in domeniu”, pai prevede normativul.

Patronatele din industria de morarit si panificatie au semnalat de mai multe ori faptul ca in mare parte painea care se vinde pe post de paine proaspata vine de fapt de peste granita, in forma congelata, ca si unele produse din patiserii sau covrigarii.
Adauga un comentariu