National

Ce s-a ales de Rosia Montana dupa plecarea Gold Corporation. Locuitorii au vorbit despre tepele pe care le-au luat

Publicat: 22 sept. 2016
1

Plecarea firmei Gold Corporation din Rosia Montana a insemnat victoria unora, dar dezamagirea altora. Cei care voiau proiectul de minerit si-au pierdut cauza, increderea in companie si in statul roman.

Oamenii spun ca doar zece localnici ar mai lucra la companie. Alte cateva zeci de persoane sunt la o firma noua, administrata de fosti angajati din corporatie.

Trei dintre ei au dat-o in judecata pentru litigii de munca; alti doi localnici au mers in instanta cu RMGC pentru niste case pe care le-au platit companiei si pe care nu le-au primit vreodata.

Cand au fost concediati, majoritatea oamenilor au semnat un acord de confidentialitate, dar acum ei sustin ca nu au stiut ce semneaza. Unul dintre ei, care deja era intr-un proces cu Rosia Montana Gold Corporation, nici macar nu stia ca a semnat documentul.

Un altul si-a vandut casa in 2006 cu gandul ca o sa primeasca vila visurilor in Piatra Alba, o localitate care nu s-a construit vreodata.

„Ne-au promis spital, scoala, hotel, parcari subterane, cum sa nu vrei sa cumperi o casa acolo, mai ales ca era aproape de Rosia? Cam 28 de oameni suntem in situatia asta, am cumparat case si acum nu mai avem casa noastra”, s-a plans Eusebiu.

In cele din urma, constructorii Gold Corporation le-au ridicat rosienilor case pentru stramutare in Alba Iulia, in cartierul Recea. Cei care n-au primit locuinte in noua locatie sunt cei care semnasera pentru Piatra Alba.

Acum Eusebiu incearca in instanta sa-si recupereze banii si casa.

Un altul a sustinut ca au fost pusi sa semneze acordurile de confidentialitate pentru a nu spune anumite lucruri cum ar fi „intabularea unor terenuri din afara ariei proiectului, pe care le-au facut cu bani destinati proiectului”.

Bogdan Radu e unul din putinii pe care compania nu i-a concediat, dar tot pesimist este.

„Mie si altora ne-a dat un loc de munca Goldul si daca incepea proiectul era bine pentru toata lumea. L-au oprit din cauza la cateva familii de pe-aici! Normal, ei au animale, nu duc grija zilei de maine. Dar eu cum ma descurc fara companie?”, a spus Radu pentru Vice.

Un altul, Costel, a lucrat si el la Gold Corporation, la restaurari si la demolari.

„Stiam ca particip la destramarea comunei. Nu cred ca e casa de care sa nu-mi fi parut rau, am daramat si din casele prietenilor mei, cu care am copilarit. Nu e asa usor. La multi veri le-am stricat casa. I-am sunat si le-am spus: «Iaca, ba, v-am demolat casa!» Multi ar vrea sa se intoarca, dar nu mai au de ce sa vina. Ce sa mai faca aici?”, a povestit Costel.
Adauga un comentariu