National

Ce risti daca nu ai cauciucuri de iarna? Ce spune legea

Publicat: 11 oct. 2015
1

Conform Brigadei Rutiere a Capitalei, purtarea anvelopelor de iarna este obligatorie din momentul in care incepe sa ninga, indiferent de perioada, cat timp este carosabilul acoperit de zapada.

„Obligativitatea dotarii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice, dupa cum se precizeaza in Ordonanta de Guvern 5/2011. Astfel, soferii trebuie sa aiba cauciucuri de iarna doar cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada calendaristica”, a declarat Andrei Codau, inspector la Brigada Rutiera.

Amenda pentru soferii care circula pe drumurile acoperite de zapada, gheata sau polei cu anvelope de vara se poate cifra intre 9 si 20 de puncte de amenda, acestea fiind echivalente cu o suma cuprinsa intre 810 si 1.800 de lei.

In plus, acesti conducatori auto risca sa ramana si fara certificatul de inmatriculare al masinii, primind doar o dovada inlocuitoare a actului original, fara drept de circulatie.

Toti proprietarii de autoturisme din Romania sunt obligati, incepand cu iarna anului 2011, sa utilizeze in sezonul rece cauciucuri de iarna.

Nu exista o anumita data calendaristica stabilita in lege de la care montarea cauciucurilor de iarna sa fie obligatorie, cu toate ca legea referitoare la aceste prevederi a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2011. Astfel, daca veti merge cu autoturismul la munte sau in zone unde a nins deja fara sa fi montat penuri de iarna, riscati sa fiti amendat.

La fel, daca in Bucuresti ar ninge in luna octombrie, cei care nu si-au inlocuit inca anvelopele de vara cu cele de iarna ar face mai bine sa-si lase masina acasa si sa mearga cu transportul in comun sau cu taxiul.
Adauga un comentariu