National

Ce PATESC persoanele care DORM PE O PARTE

Publicat: 13 aug. 2015
1
Pozitia adoptata de noi in timpul somnului influenteaza, se pare, riscul de dezvoltare a unor afectiuni precum Alzheimer, estimeaza autorii unui ultim studiu pe aceasta tema, publicat in revista Journal of Neuroscience.
Se stie ca in timpul somnului creierul elimina toxinele acumulate peste zi, gratie mecanismelor de „prelucrare a deseurilor”, care se pun in miscare odata ce organismul intra pe ‘”taramul viselor„.
Noile date arata ca daca o persoana doarme pe o parte, nu pe spate sau pe burta, creierul scapa mai rapid de „gunoiul” periculos. Toxinele sunt eliminate gratie sistemului glimfatic, o retea de canale pe unde sunt impinse reziduurile.
Experimentele anterioare efectuate pe soareci au stabilit ca, in timpul somnului, sistemul glimfatic devine de 10 ori mai activ. Pe durata somnului, creiesul scapa de beta-aminoid, o proteina periculoasa care, potrivit oamenilor de stiinta, determina aparitia bolii Alzheimer.
Noul studiu realizat de cercetatorii americani de la Unviersitatile Rochester si Stowny Brook a incercat sa determine cea mai eficienta pozitie din timpul somnului din punctul de vedere al indepartarii substantelor nocive din creier.  S-a constatat, astfel, ca dormitul pe o parte are cel mai bun efect comparativ cu alte pozitii.
Adauga un comentariu