Sfatul medicului

Ce faci cand ti se rupe o alunita

Publicat: 10 iul. 2019
7

Alunitele, numite si nevi, apar atunci cand celulele din piele cresc grupate, in loc sa fie raspandite pe suprafata pielii. Aceste celule se numesc melanocite si formeaza pigmentul care da pielii culoarea naturala. Majoritatea alunitelor apar in copilarie si in primii 30 de ani de viata. Ca adult, este normal sa ai intre 10-40 de alunite. 

Majoritatea alunitelor nu prezinta niciun pericol medical. Cele normale, care nu ar trebui sa te ingrijoreze, sunt formatiuni delimitate clar, rotunde sau ovale si de culoare uniforma. Semne de intrebare ar trebui sa apara doar in cazul alunitelor displazice sau atipice, care nu au o forma simetrica si sunt mai mari decat cele normale (6 milimetri sau mai mult). De asemenea, acestea isi modifica aspectul in timp.

Daca observi ca alunita are mai mult de doua nuante, sangereaza, produce mancarimi sau disconfort, trebuie sa vizitezi un dermatolog. In cazul alunitelor care ridica suspiciuni, se recomanda extirparea, o procedura simpla si nedureroasa. Dupa ce a fost scoasa, alunita este trimisa la analize, pentru a determina daca este maligna. 

Chiar daca esti atent, se poate intampla ca o alunita sa se rupa din cauza localizarii ei (pe gat, pe spate, in zona sutienului sau a curelei etc.). In acest caz, nu trebuie sa te panichezi. Incearca sa opresti sangerarea si sa dezinfectezi zona cu rivanol sau'cu spirt. Evita aplicarea cremelor, pentru ca exista riscul unei reactii alergice. 

Urmatorul pas este vizita la medic in decurs de cel mult 2-3 zile. Acesta iti va putea spune daca sunt motive de ingrijorare, in urma analizei leziunilor cu ajutorul dermatoscopului. Unii medici sustin ca alunitele rupte trebuie excizate in decurs de doua sau trei saptamani, pentru a elimina posibilitatea transformarii maligne. Totusi, s-a constatat ca alunitele rupte reprezinta un risc mai mic decat expunerea repetata si indelungata a pielii la razele ultraviolete!

Asadar, daca ai alunite rupte sau displazice, cel mai sigur este sa mergi la un consult medical. Chiar si alunitele obisnuite trebuie observate cu atentie din cand in cand. Un control dermatologic o data la 1-2 ani te va ajuta sa inlaturi suspiciunile si sa previi aparitia unor afectiuni dermatologice severe.
Adauga un comentariu