De-a lungul timpului au existat numeroase controverse privind siguranta administrarii de medicamente expirate. Sunt persoane care arunca imediat un medicament dupa ce a expirat, insa si persoane care consuma medicamente chiar si dupa cativa ani de la data de expirare.
Este insa indicat sa ai grija de sanatatea ta si sa eviti consumul de astfel de medicamente, pe care trebuie sa le arunci atunci cand au expirat.
Daca nu stii cand trebuie sa arunci un medicament, cel mai bine este sa mergi cu el la medic sau la farmacist care iti vor da cel mai bun sfat.
Ce este data de expirare
Data de expirare este data de producatori si reprezinta durata de viata a unui medicament. In timp, medicamentele pot suferi numeroase modificari. Cele lichide se pot separa in mai multe straturi, iar cele solide se pot transforma in pudra.
Data de expirare reprezinta data pana la care este bine sa iei medicamentele respective. Dupa data de expirare, medicamentele isi pierd eficienta si se degradeaza treptat.
Medicamentele, ca si alimentele, au o data de expirare si este important sa intelegi riscurile asociate cu consumul de medicamente expirate.
De cele mai multe ori, durata de viata a unui medicament este de 2 – 3 ani. Durata de viata a medicamentelor este insa data si de modul in care sunt depozitate.
Cum depozitezi medicamentele
Medicamentele trebuie depozitate in locuri sigure, reci si intunecoase, unde sa nu ajunga razele soarelui, lumina puternica, temperaturile ridicate sau umezeala mare.
Medicamentele isi pot pierde proprietatile benefice chiar si inainte de data de expirare, daca nu sunt depozitate in spatii potrivite. Depozitarea medicamentelor in dulapurile din baie sau bucatarie este foarte des intalnita, insa tocmai aceste locuri sunt cele mai putin sigure pentru medicamente. In baie si bucatarie, medicamentele sunt expuse la caldura, umezeala si temperaturi mari.
Odata ce medicamentul a expirat, nu mai actioneaza corect si poate duce la efecte secundare periculoase. Medicamentele expirate sunt periculoase in special pentru persoanele care sufera de diabet sau afectiuni cardiovasculare.
Este indicat ca dulapul in care depozitezi medicamentele sa fie curatat cel putin odata la 6 luni. De asemenea, medicamentele trebuie pastrate in recipientele originale.
La ce trebuie sa fii atenta
Medicamentele contin compusi chimici si ingrediente complexe care devin ineficiente dupa data de expirare. Insa, chiar daca isi pierd eficienta, anumite medicamente expirate produc toxine care cauzeaza reactii negative, in special daca sunt luate impreuna cu alte medicamente.
De asemenea, dupa data de expirare, anumite medicamente favorizeaza dezvoltarea de bacterii si mucegai, care sunt nocive pentru organism.
Unele medicamente expirate pot avea consecinte dramatice. Tabletele de nitroglicerina, care sunt luate de cardiaci pentru durerile in piept si atacurile de inima, se descompun foarte repede si nu mai sunt eficiente dupa data de expirare. Daca sunt administrare dupa aceasta data, pot duce chiar la deces.
Epinefrina este un medicament injectabil are se administreaza pentru tratarea alergiilor. Injectat dupa data de expirare poate duce la deces.
Insulina, antiboticele sau medicamentele lichide nu trebuie administrate dupa data de expirare, deoarece pot avea consecinte dramatice pentru pacienti.
Sursa: ele.ro