International

Ce este Uniunea Europeana?

Publicat: 22 iul. 2009
1

Un subiect extrem de mediatizat si utilizat este cel al Uniunii Europene, dar, la o analiza mai atenta, se poate observa ca o mare parte dintre romani, si europeni, de asemenea, au cunostinte destul de limitate despre aceasta tema. Integrarea in Uniunea Europeana a fost privita ca o salvare de la saracie, greutati, s-a alimentat perspectiva rezolvarii tuturor problemelor odata cu intrarea in Uniune, insa procesul integrarii este lent si, pentru a putea fi inteles, trebuie sa fie cunoscut.
Chiar daca este dificil de a gasi o definitie, si mai ales una originala, se poate spune despre Uniunea Europeana ca este o comunitate de tari suverane, avand trasaturi federaliste si confederaliste, ce urmareste o serie de obiective comune, unindu-si anumite domenii, renuntand la anumite drepturi si alegand o cale pasnica de convietuire a unitatii in diversitate.
John McCormick spune despre Uniunea Europeana ca este „exemplul cel mai evoluat de integrare regionala din lume”. Uniunea Europeana nu se comporta ca un stat federal, dar nici ca o confederatie, avand trasaturi de la ambele: singura institutie careia cetatenii statelor membre ofera legitimitate este Parlamentul European, membrii sai sunt alesi prin vot direct, universal si egal, statele membre detin identitati diferite si pot actiona unilateral, nu exista un sistem fiscal european generalizat, dar cel mai important element ce tine de modul de exprimare ca actor politic international este lipsa unui „sistem european militar sau de aparare”. Uniunea Europeana mai este caracterizata si de urmatoarele trasaturi: detine un sistem complex de tratate si legi care sunt uniform aplicabile in intreaga Uniune, exista un buget al Uniunii, Comisia Europeana poate negocia cu tertii in numele statelor membre, in domeniile in care detine autoritatea, exista o moneda unica (EURO) utilizata de o parte a statelor membre. Aceste notiuni sunt necesare pentru a avea o imagine de ansamblu a Uniunii Europene, etapa obligatorie pentru a intelege acest actor politic international.
Simplu si concis a definit Uniunea Europeana un fost ministru de externe al Belgiei, Mark Eyskens, ce afirma despre Uniunea Europeana (atunci Comunitatea Europeana) ca fiind: „un gigant economic, un pitic politic si un vierme militar”. Aceasta referire este antologica. Suntem un gigant economic, avem un tarif extern comun, o piata unica functionala, o moneda unica, suntem un pitic politic pentru ca ne aflam la masa tuturor negocierilor, dar nu avem ultimul cuvant, iar vierme militar- este suficient sa spunem ca nu avem macar o armata.
Titulatura de Uniunea Europeana apare pentru prima data in Tratatul de la Maastricht (adoptat in anul 1992 si intrat in vigoare in anul 1993), Articolul A, acelasi articol precizand ca Uniunea se intemeiaza pe Comunitatile Europene, acestea sunt: Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO, 1952), Comunitatea Economica Europeana (CEE, 1957) si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica (CEEA sau EUROATOM, 1957). Baza legislativa a Uniunii este data de tratate. Principalele institutii ale Uniunii Europene sunt: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene (fost Consiliu de Ministri), Consiliul European (o confuzie des intalnita este facuta cu Consiliul Europei, dar sunt total diferite), Comisia Europeana, Curtea Europeana de Justitie.
Daca doriti sa aflati detalii despre un anumit subiect legat de Uniunea Europeana, cititorii pot adresa intrebari redactiei.
Comentarii
 • bun articolul…si ideea de a informa populatia despre UE, desi e destul de mediatizat acest „fenom” din pacate putin stiu ce presupune. Din punctul meu de vedere vor mai trece 1 , 2 ani sau mai multi (speram ca nu) pana vom intelege cu totii toate chichitele Uniunii. Dar daca se va scrie zi de zi despre aceasta tema si intr-un limbaj cat mai comun (pentru a intelege toti) probabil ca vom deveni mai „culti” 🙂

 • Lumea trebuie informata, iar acest articol il gasesc o sursa buna pentru cei care nu au o idee clara despre Uniunea Europeana.
  Articolul este in masura a explica oamenilor ce este Uniunea Europeana si cum s-a inchegat aceasta.
  Felicitarile mele Domnului Mihaita Ene care a avut inspiratia sa scrie despre acest subiect parca „uitat” de lume !

 • toerie ieftina …nimeni nu are rabdare sa citeasca astea…tu crezi ca daca aflu de la tine de CECO …imi schimb comportamentul social…si apreciez altfel toate astea…nuu…as aprecia daca ai scrie de ce dracu tre sa platesc mai mult ca un spaniol litru de benzina…desi castig de 10 20 de ori mai putin ca el…..atat te-a invatat pe tine facultatea??teorie ieftina….iar titlul ….cliseu …fara semnul intrebarii nu poti?…ca sa putem vorbi despre….trebuie mai intai sa ne intrebam…bla …..scoala ieftina romaneasca…….

 • e praf articolul :)) nu arata ca un articol de ziar ci mai mult ca un referat de liceu :)) limbaj greoi, fraze complicate, continut incarcat… nu are nici o treaba cu jurnalismul… nu stiu cine te-a angajat dar inseamna ca ori cu pile ori nu se mai gasesc absolventi de jurnalism

 • mai baietzi!in afara de a critika pe acest tinar debutant mai stitzi ceva?oare toti s-au nascut scriitori?nu cred!Parerea mea este ca acest tinar MIHAITZA,promite..si cind zic asta sunt sigur de aceasta afirmatie!pt ca nu numai eu o zic,ci si altii din domeniul publicatiei!Tinere MIHAI…trebuie sa-ti vezi de drumul publicariia cit mai multor articole!vad ca deja ti-au aparut si critici!asta este bine!deja operele,articolele si tot ceeea ce vei mai scrie vor fi citite si comentate!iar daca un articol este citit si comentat…sigur este filtrat de atitea minti…deci va deveni mult mai bun! Si Mihai Eminescu…la prima lui poezie publicata a stirnit zeci de critici la ceea ce a scris!Nimeni nu dadea doi bani pe acele poezi..dar pe urma a ajuns poet national!de unde nu stim noi ca prin artikolelel tale nu vei ajunge mai departe decait multi altii din zilele noastre!Iti doresc sa ai cit mai multi critici..pt k daca se vor aduna criticiii multi…cititorii vor fi de zece ori mai multi decit ei!Pana usoara la scris si muzele sa te invaluie cu intelepciunea lor!

 • cine e teodore asta ca nici limba romana nu o stie :)) cumva tot ene ? prietene un jurnalist la ziar nu trebuie sa fie „neinvatat”… ca nu scrie articole pe blog la el … sau in jurnalul lui de acasa… scrie pentru un ziar !!! niste retardati astia de la ziar daca angajeaza asa ceva… cat despe teodore nu am mai ras de mult atat … omul se da un „batran intelept” zicandu-i lui ene „tinere”, dar scrie ca un copil de 14 ani cu „mihaiTZa”, „artiKolele” … :)))

 • exact cursul de la facultate :)) ai voie sa plagiezi in halul asta? cuvant cu cuvant? eu te dadeam afara , nu mai lasam sa mai scrii inca un articol…

Adauga un comentariu